Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε ύψος - ρεκόρ 91,31% η εισπραξιμότητα των φόρων τον Μάρτιο 2021 - Οι επιστρεπτέες, πάνε Εφορία

Σε ύψος - ρεκόρ 91,31% η εισπραξιμότητα των φόρων τον Μάρτιο 2021 - Οι επιστρεπτέες, πάνε Εφορία
Ταβάνι χτύπησε η εισπραξιμότητα των φόρων τον Μάρτιο
Σχετικά Άρθρα

Ταβάνι χτύπησε η εισπραξιμότητα των φόρων στο διάστημα της καραντίνας φθάνοντας στο 91,31% τον Μάρτιο 2021 από 79,04% τον Φεβρουάριο που ήταν ένας αντικειμενικά δύσκολος μήνας για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω των τελευταίων δόσεων που έληγαν για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.
Ωστόσο η εικόνα τον Μάρτιο ήταν πολύ διαφορετική με την εισπραξιμότητα των φόρων να παρουσιάζει εντυπωσιακή βελτίωση και να απέχει μόλις λίγα σκαλοπάτια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που κινείται στο 95%. Το 91,31% θεωρείται ποσοστό ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα που είχε μια δυσκολία στο να πιάσει αυτές τις ταχύτητες την ώρα που οι δανειστές θεωρούν αυτόν τον τομέα κομβικό για την επίτευξη των υψηλών στόχων στα πλεονάσματα.
Σύμφωνα πάντως με αρμόδιες πηγές πίσω από το φαινομενικά παράδοξο της αύξησης της εισπραξιμότητας τα φόρων μέσα στον κυκλώνα της πανδημίας κρύβονται οι ενέσεις ρευστότητας από τις επιστρεπτέες προκαταβολές που λειτούργησαν υποστηρικτικά για να καλυφθούν οι περισσότερες φορολογικές υποχρεώσεις.
Πάντως η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία σε συνδυασμό με την σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών βαρών θα έχουν σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσοστό των βεβαιωμένων φόρων που πληρώνονται εμπρόθεσμα από τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης για την εισπραξιμότητα των φόρων για το μήνα Μάρτιο δείχνουν τα εξής:

  • Η συνολική εισπραξιμότητα των τεσσάρων πιο σημαντικών φόρων, δηλαδή του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων ανήλθε στο 91,31% από 79,04% τον Φεβρουάριο και αποτελεί ένα από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών. Για το πρώτο τρίμηνο του 2021 το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 80,19%.
  • Η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ χτύπησε «κόκκινο» τον Μάρτιο φθάνοντας το 91,75% που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό. Η ΑΑΔΕ εισέπραξε τα 492 εκατ. ευρώ από τα 536,268 εκατ. ευρώ του ΦΠΑ που βεβαιώθηκε. Τον Φεβρουάριο του 2021 όπου ο συνολικός οφειλόμενος ΦΠΑ ήταν πολύ μεγαλύτερος καθώς έφθανε τα 985 εκατ. ευρώ, το ποσοστό της εμπρόθεσμης πληρωμής υποχώρησε στο 83,04% με τις αντίστοιχες εισπράξεις να διαμορφώνονται στα 818 εκατ. ευρώ.
  • Η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε στο 74,08% τον Φεβρουάριο που ήταν ο τελευταίος μήνας του προγράμματος των έξι δόσεων που εφαρμόστηκε για την διευκόλυνση των φορολογουμένων. Στα ταμεία εισέρευσαν 308 εκατ. ευρώ έναντι 415,89 εκατ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί που σημαίνει ότι τα 107 εκατ. ευρώ που δεν εισπράχθηκαν από την 6η δόση έχουν ήδη αθροιστεί με τα υπόλοιπα ποσά της μεγάλης δεξαμενής με τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Τον Μάρτιο οι εμπρόθεσμες πληρωμές από τους φόρους ακινήτων διαμορφώνουν ένα ποσοστό εισπραξιμότητας 83,51%.
  • Η εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων διαμορφώθηκε σε 65,98% από 69,23% τον Φεβρουάριο τελευταίος μήνας πληρωμής των 8 δόσεων.
  • Σε ό,τι αφορά στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, η εισπραξιμότητα 96,45% από 87,26% τον Φεβρουάριο που είναι το υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον της τελευταίας 5ετίας.


Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης