Τελευταία Νέα
Οικονομία

Gentiloni στο Φόρουμ των Δελφών: Μέχρι τέλος Ιουνίου η έγκριση του ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης - Τον Ιούλιο τα πρώτα κεφάλαια

Gentiloni στο Φόρουμ των Δελφών: Μέχρι τέλος Ιουνίου η έγκριση του ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης - Τον Ιούλιο τα πρώτα κεφάλαια
Ο Επίτροπος Οικονομίας έπλεξε το εγκώμιο της Ελλάδας για το Εθνικό Σχέδιο που κατέθεσε στην ΕΕ
Την πεποίθησή του ότι το σχέδιο ανάκαμψης που υπέβαλε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ένα από τα πιο σημαντικά, καθώς η χώρα μας αξιοποιεί και τα δάνεια αλλά και τις επιχορηγήσεις, εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομίας P. Gentiloni, μιλώντας στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών,, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
«Αναμένουμε την κατάθεση όλων των προγραμμάτων ώστε να προτείνουμε στο Συμβούλιο την αποδοχή τους, κάτι που θα μπορούσε να γίνει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου, με σκοπό να εκταμιευθούν τα πρώτα κεφάλια τον Ιούλιο», ανέφερε ο Gentiloni.
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος διευκρίνισε ότι στο δεύτερο μισό του Ιουνίου θα κατατεθούν επίσημα οι προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έγκριση και η εκταμίευση αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο.
Η πρώτη αυτή προχρηματοδότηση θα αφορά το 13% του συνολικού ποσού για κάθε χώρα και η Ελλάδα αναμένεται έτσι να λάβει περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Gentiloni, όλα τα παραπάνω συνδέονται με τις εθνικές αποφάσεις των κρατών μελών.
Ήδη 19 χώρες έχουν εγκρίνει το Ταμείο Ανάκαμψης και όσο πιο γρήγορα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες, τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες.
«Γνωρίζουμε ότι η κρίση είχε διαφορετικές συνέπειες σε κάθε χώρα και επίσης ότι κάθε χώρα έχει άλλους ρυθμούς ανάκαμψης», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, επισημαίνοντας ότι προϋπόθεση όλων είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών. Χαρακτήρισε το σχέδιο Next Generation EU ένα «εργαλείο αλληλεγγύης και στήριξης» και υπογράμμισε ότι ο μηχανισμός των Βρυξελλών είναι περίπλοκος και δεν λειτουργεί με εκτελεστικά διατάγματα. «Οφείλουμε σε κάθε βήμα να επιδιώκουμε συναινέσεις και συμφωνίες γι αυτό και όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχουν πολύ μεγάλη σημασία», είπε κλείνοντας ο κ. Gentiloni.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά οι τέσσερις πυλώνες του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης είναι συμβατοί με τους στρατηγικούς στόχους της Κομισιόν, ενώ υπάρχουν ακόμα και μερικές εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ελληνικές προτάσεις, όπως ένας μηχανισμός που θα παρέχει ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα για επενδύσεις στους τομείς του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού.
Προς το παρόν 13 κράτη - μέλη τον έχουν εγκρίνει και η Κομισιόν ελπίζει ότι έως αύριο ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα 20 κράτη - μέλη της ΕΕ.
«Σε περίπτωση που έχουμε όλες τις εγκρίσεις μέσα στον Μάιο, κάτι που είναι πιθανό αλλά σε καμία περίπτωση βέβαιο, θα γίνει έξοδος στις αγορές χρήματα ακόμα και το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου, αλλιώς κάτι τέτοιο θα συμβεί την 1η Ιουλίου.
Όπως υπογράμμισε ο Επίτροπος Gentiloni, το κοινό χρέος που εξέδωσε η ΕΕ δεν αποτελεί απλώς μια απόδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη - μέλη που εξασφαλίζει ότι κανένα από αυτά δεν θα χάσει στην κούρσα της ανάπτυξης, αλλά ακόμα και ένα εργαλείο που ενισχύει τον διεθνή ρόλο του ευρώ, καθώς η αποπληρωμή των δανείων θα γίνει σε διάστημα 30 ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης