Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μπαράζ ελέγχων για αδήλωτα εισοδήματα από Αirbnb και Booking τη διετία 2018-2019

Μπαράζ ελέγχων για αδήλωτα εισοδήματα από Αirbnb και Booking τη διετία 2018-2019

Πρόστιμα έως 20.000 ευρώ σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων

Σχετικά Άρθρα

Ηλεκτρονικό δίχτυ για κρυμμένα εισοδήματα τη διετία 2018 - 2019 από τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες ενοικίασης ακινήτων AirBnb, Booking και Homeaway απλώνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με την συνδρομή των ελεγκτών του υπουργείου Τουρισμού και της Οικονομικής Αστυνομίας.

Ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ακινήτων που θα βρεθούν με αδήλωτα εισοδήματα ή με ακίνητα που δεν είναι καταχωρημένα στο ηλεκτρονικό μητρώο της ΑΑΔΕ αντιμετωπίζουν πρόστιμα 5.000 ευρώ τα οποία πολλαπλασιάζονται και μπορούν να φθάσουν τα 20.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για επαναλαμβανόμενη παράβαση.

Μετά τα στοιχεία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που παρέλαβε η ΑΑΔΕ από αυτές τις πλατφόρμες ξεκινά ηλεκτρονικές διασταυρώσεις με τα αντίστοιχα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλουν οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων.
Σε νέα απόφαση του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή δίνονται οδηγίες στον μηχανισμό για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν αυτές οι διασταυρώσεις.

Συγκεκριμένα, θα ελεγχθούν τα εξής:

  • Εάν οι ιδιοκτήτες που εμφανίζονται να έχουν εισόδημα από βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής
  • Εάν οι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει αυτά τα μισθώματα στο Τaxisnet,
  • Εάν οι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει στη φορολογική τους δήλωση το εισόδημα από την βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων που εμφανίζονται να έχουν καρπωθεί

Ήδη προκαταρκτικοί έλεγχοι σε στοιχεία εισπράξεων από αλλοδαπούς παρόχους πληρωμών απεκάλυψαν αρκετούς φορολογουμένους που έλαβαν πληρωμές στο εξωτερικό μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων, χωρίς να έχουν δηλώσει τα εισοδήματα στην Ελλάδα. Σε όσες περιπτώσεις οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ διαπιστώσουν ότι τα εισοδήματα αυτά δεν δηλώθηκαν ή δηλώθηκαν ανακριβώς, θα αποστείλουν στους ιδιοκτήτες ειδοποιητήρια για την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Όσοι ανταποκριθούν στα ειδοποιητήρια θα κληθούν να καταβάλουν τους επιπλέον φόρους εισοδήματος που θα προκύψουν, προσαυξημένους μόνο με τους αναλογούντες τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Όσοι δεν ανταποκριθούν, θα κληθούν να πληρώσουν και τους επιπλέον φόρους, αλλά και πρόστιμα για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Σε ότι αφορά το αυτοτελές πρόστιμο των 5.000 ευρώ σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτό επιβάλλεται για κάθε μία από τις εξής παραβάσεις:

  • Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής,
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης