Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εκτός ενεργειακής αναβάθμισης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης σχολεία και κρατικά κτίρια γιατί είναι … αυθαίρετα

Εκτός ενεργειακής αναβάθμισης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης σχολεία και κρατικά κτίρια γιατί είναι … αυθαίρετα

Οι επιπτώσεις από τα διαχρονικά κόλπα του ελληνικού κράτους που είναι ο πρώτος παράνομος

Σχετικά Άρθρα
Μαθητές, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων πηγαίνουν σε κτίρια που ονομάζονται σχολεία αλλά στα χαρτιά εμφανίζονται ως «αυθαίρετα».

Η «βόμβα» έσκασε όταν οι κρατικές υπηρεσίες επιδίωξαν να εντάξουν σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης.
Το Ταμείο Ανάκαμψης και ο πακτωλός χρημάτων που θα λάβει η Ελλάδα από τα ευρωπαϊκά ταμεία έφερε στην επιφάνεια τεχνάσματα του παρελθόντος των κρατικών υπηρεσιών στην ανέγερση σχολείων και άλλων κρατικών κτιρίων.

Τα … βαφτίσια

Οι ευφυέστατοι κρατικοί λειτουργοί για να παρακάμψουν άλλα προβλήματα που έβαζε η ίδια η κρατική μηχανή αξιοποίησαν παράθυρο της νομοθεσίας προχωρήσουν στην υλοποίηση του έργου κάνοντας «βαφτίσια».
Το πρότζεκτ δεν έκανε λόγο για ανέγερση σχολείου αλλά είχε το χαρακτηρισμό δημόσιου έργου… και έμπαινε σε υλοποίηση.
Η ελληνική πατέντα ήταν σε εφαρμογή από το 1950 και αποσύρθηκε ουσιαστικά το 2000.
Για τα κτίρια που έχουν ανεγερθεί ως δημόσια έργα δεν μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότησης όπως είναι και το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενεργειακή τους αναβάθμιση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για παράνομες και «αυθαίρετε» κτιριακές εγκαταστάσεις αλλά για την ένταξη τους σε χρηματοδότηση δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας, όπως είναι οι καλύψεις γηπέδων, οι αποστάσεις, η θέση τους στο οικόπεδο, ή ύπαρξη κανονικής οικοδομικής άδειας με πλήρεις μελέτες. Δηλαδή απουσιάζει ένας πλήρης φάκελος όπως διαθέτουν τα κανονικά κτίρια για να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Η διοικητική έρευνα για την αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων έφερε στο προσκήνιο αντίστοιχα περαστικά που ..τρόμαξαν τους αρμόδιους.
Στη λίστα των …δημόσιων έργων εντοπίστηκαν σχολεία και κτίρια των Δήμων Βόλβης και Λαγκαδά.

Τεράστια προβλήματα για ΟΤΑ

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι ΟΤΑ αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ειδικά με τα παλαιότερα σχολεία αλλά και τα δημοτικά ακίνητα που έχουν κτιστεί προ της δεκαετίας του 2000.
Για παράδειγμα ο Δήμος Βόλβης έχει κάνει γνωστό ότι επιθυμεί να εντάξει 15 δημοτικά κτίρια, 9 σχολεία και 6 άλλα δημοτικά ακίνητα, είτε σε ΕΣΠΑ είτε στο πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων που σύντομα ξεκινά αλλά αυτό δεν θα είναι εφικτό επειδή με βάση τις επιθεωρήσεις μηχανικών τα κτίρια αυτά σήμερα χαρακτηρίζονται από την πολεοδομική νομοθεσία ως μη νομίμως υφιστάμενα (άρα αυθαίρετα…) καθώς έχουν χτιστεί στο παρελθόν με ειδικές διατάξεις και προβλέψεις, δεν έχουν το πλήθος των μελετών και προϋποθέσεων που υπάρχουν σήμερα στην πολεοδομική νομοθεσία άρα δεν είναι δυνατόν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Ακόμη, στη «γειτονική« Ασπροβάλτα αντίστοιχο πρόβλημα έχει το ίδιο το Δημαρχείο της περιοχής!
Και στην Κρήτη, όπως και σε ολόκληρη την Ελληνική Περιφέρεια, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.
Για παράδειγμα, στα Χανιά το τοπικό ΤΕΕ έκανε πριν λίγα χρόνια μια σύμβαση με τον Δήμο για την ακίνητη περιουσία του και αφού εξετάστηκαν 69 ακίνητα ανακαλύφθηκε ότι όλα τα σχολεία, με βάση τον ορισμό του νόμου, θα πρέπει να χαρακτηριστούν ως αυθαίρετα!
Οι αρμόδιοι αναζητούν λύσεις.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ καλείται να βγάλει τα …κάστανα από τη φωτιά.
Οι πρόσφατες ρυθμίσεις του πρώην υπουργού του ΥΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη δεν έχει αφήσει και πολλές χαραμάδες αποκατάστασης διότι ότι οι βελτιώσεις ή οι χάρες που θα γίνουν στον Δημόσιο για την τακτοποίηση αυθαιρέτων πρέπει να δοθούν και σε ιδιώτες.
Έμπειρο στέλεχος του ΤΕΕ σε θέματα αυθαιρέτων και γνώστης της πολεοδομικής νομοθεσίας εκτιμά ότι η μόνη λύση που μπορεί να τελεσφορήσει είναι να συνεχίσει να υπάρχει η δυνατότητα δήλωσης κτιρίων κατηγορίας 5 μέσα από το νέο θεσμό της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.
Πάντως αυτοί που ανακάλυψαν το θέμα των αυθαιρέτων των δημόσιων κτιρίων σχολίασαν ότι το κράτος ήταν ένας από τους πρώτους παραβάτες της πολεοδομικής νομοθεσίας και θέτουν το ερώτημα το κράτος θα πληρώσει πρόστιμο για να νομιμοποιήσει τα δικά του αυθαίρετα ;

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης