Οικονομία

Θόδωρος Σκυλακάκης (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Γιατί μπορούμε να κάνουμε το άλμα προς το μέλλον

Θόδωρος Σκυλακάκης (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Γιατί μπορούμε να κάνουμε το άλμα προς το μέλλον
Θα δημιουργήσουμε 200.000 θέσεις εργασίας αναφέρει ο Θόδωρος Σκυλακάκης Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών

Η ελληνική οικονομία από την έναρξη της πανδημίας έχει δεχθεί ισχυρές πιέσεις που δοκιμάζουν τις αντοχές των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και της κοινωνίας γενικότερα.
Οι κλυδωνισμοί ήταν ισχυροί, αλλά η οικονομία μας επέδειξε αντοχές. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ότι το 2020 έκλεισε με ύφεση 8,2%, ποσοστό πολύ καλύτερο από τις αρχικές μας εκτιμήσεις, που το ανέβαζαν λίγο πάνω από το 10% ή από την εκτίμηση του ΔΝΤ (9,5% τον Οκτώβριο του 2020).
Τα μέτρα λοιπόν που έλαβε η κυβέρνηση βοήθησαν στο να έχουμε μικρότερη ύφεση.
Και μάλιστα ήταν περισσότερο αποτελεσματικά το 3ο και το 4ο τρίμηνο του 2020.
Το 2020 η πανδημία οδήγησε την κυβέρνηση σε μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που στον προϋπολογισμό καταγράψαμε με ύψος 24 δισ. ευρώ.
Μέτρα που συνεχίζονται και περιλαμβάνουν εργαλεία όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, τα προγράμματα Συν-Εργασία και Γέφυρα, η στήριξη εργαζομένων που βγήκαν σε αναστολή, η μείωση ενοικίων, η επιδότηση παγίων δαπανών -που αναμένεται να εξειδικευθεί-, και πολλά ακόμα. Ταυτόχρονα είχαμε καλές επιδόσεις στις εξαγωγές, για τα δεδομένα της περιόδου, αφού βρεθήκαμε κοντά στον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε.

Καλύτερη αφετηρία

Η μικρότερη του αναμενόμενου ύφεση σημαίνει ότι ξεκινάμε από μία καλύτερη βάση στο ΑΕΠ αυτή τη χρονιά, με 3 δις. ευρώ επιπλέον των προβλέψεων, αλλά και με λίγο καλύτερο δημόσιο χρέος.
Για το 2021 ο προϋπολογισμός προέβλεψε μέτρα στήριξης και ανάκαμψης της οικονομίας όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, η αναστολή καταβολής Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, η επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ και αναστολές τελών σε διάφορες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, η επιδότηση 100.000 νέων θέσεων εργασίας για ανέργους κ.α.
Η παράταση του lockdown ωστόσο είναι σαφές ότι επηρέασε την οικονομία και έπληξε αντίστοιχα τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να λάβει πρόσθετα σημαντικού ύψους μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις, εργαζόμενους και ανέργους το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Τα χρήματα όμως που έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι απεριόριστα, οι δημοσιονομικοί πόροι είναι πεπερασμένοι. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει διαρκώς να ισορροπούμε μεταξύ των μεγάλων αναγκών που έχουν η κοινωνία και η οικονομία, εξαιτίας της κρίσης αλλά και του γεγονότος ότι αναγκαστικά καλύπτουμε τις δαπάνες που είναι αναγκαίες με δανεικά, την ώρα που έχουμε ένα πολύ σημαντικό δημόσιο χρέος.
Το χρέος μας είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι βιώσιμο.
Τα χρήματα όμως που δανειζόμαστε θα πρέπει κάποτε να επιστραφούν και στόχος μας είναι να επιστραφούν από φορολογικά έσοδα που θα προκύψουν από ένα μέρισμα ανάπτυξης και μόνο.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Μηνύματα αισιοδοξίας

Η μικρότερη του αναμενόμενου ύφεση το 2020, δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για το 2021, το οποίο παρά το γεγονός ότι δεν ξεκίνησε καλά δεδομένης της παράτασης του lockdown και της κλειστής οικονομίας, εμφανίζει και θετικά στοιχεία. Το πρώτο έχει να κάνει με την αύξηση κατά 21 δις των αποταμιεύσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, γεγονός που προδιαθέτει για μια κατανάλωση, μόλις ανοίξει η αγορά, μεγαλύτερη του συνήθους.
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ότι η ανεργία συγκρατήθηκε, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε στο θέμα αυτό από τις καλύτερες επιδόσεις στις χώρες της Ε.Ε. Τ
έλος πολύ σημαντική είναι η θέσπιση του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο αναμένεται να αναμορφώσει την ελληνική οικονομία και το επιχειρείν, εστιάζοντας σε υψηλής οικονομικής αποτελεσματικότητας επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.
Τα έργα και προγράμματα του Ελλάδα 2.0, του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καλύπτουν τους ευρωπαϊκούς στόχους για τον πράσινο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενισχύουν την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, ενώ από την άλλη κινητοποιούν πολύ μεγάλο ύψος ιδιωτικών πόρων. Στόχος μας, με την κινητοποίηση και των ιδιωτικών πόρων, είναι να πετύχουμε συνολικές επενδύσεις ύψους 57 δισ. ευρώ μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Επενδύσεις που θα δημιουργήσουν 200.000 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας, αλλά και έσοδα για το κράτος που θα προέλθουν από αναπτυξιακό μέρισμα και όχι από επιπλέον φορολογία.
Παρά τη δύσκολη συγκυρία, η ελληνική οικονομία μπορεί να βγει από την υγειονομική κρίση με μικρές συγκριτικά με το μέγεθος της κρίσης απώλειες και να κάνει ένα άλμα προς το μέλλον στα επόμενα χρόνια.
Η κυβέρνησή μας έχει και τη βούληση και την ικανότητα αυτό να το επιτύχει.

www.bankingnews.gr

χορηγοί αφιερώματος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης