Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακλόγλου (υφ. Εργασίας): Θα παραμείνει δημόσιο το σύστημα επικουρικής ασφάλισης

Τσακλόγλου (υφ. Εργασίας): Θα παραμείνει δημόσιο το σύστημα επικουρικής ασφάλισης

Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει ευρύτατος κοινωνικός διάλογος με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, τα κόμματα και τους επιστημονικούς φορείς, για τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης

Σχετικά Άρθρα

Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα παραμείνει δημόσιο, αναφέρει σε σε άρθρο του στο ηλεκτρονικό περιοδικό της Βουλής «Επί του... περιστυλίου!» ο υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για την κοινωνική ασφάλιση, Πάνος Τσακλόγλου, την Τρίτη 6 Απριλίου 2021.
Συμπληρώνει σχετικά ότι για τον σκοπό αυτό θα συσταθεί ένα νέο δημόσιο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα.
Παράλληλα, θα δημιουργηθεί περιορισμένος αριθμός προσεκτικά σχεδιασμένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων όπου κατ' επιλογήν του ασφαλισμένου, θα κατευθύνονται και θα επενδύονται τα κεφάλαια του ασφαλιστικού «κουμπαρά».
Ο κάθε πολίτης θα έχει τον πλήρη έλεγχο των εισφορών και των αποδόσεων των επενδύσεών του, μέσω ηλεκτρονικής πρόσβασης από το κινητό ή και τον υπολογιστή του ανά πάσα στιγμή.

Μετά το 2022

Ο κ. Τσακλόγλου εξηγεί ότι το νέο σύστημα θα είναι υποχρεωτικό για το σύνολο των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων που θα εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 1/1/22 και προαιρετικό για τους ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών οι οποίοι είτε δεν έχουν υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση, είτε είναι ήδη ασφαλισμένοι στο υφιστάμενο σύστημα.

Κεφαλαιοποιητικό

Ο υφυπουργός Εργασίας, επικαλούμενος τη δυσμενή εξέλιξη των δημογραφικών δεικτών (το 2030 η Ελλάδα να είναι η πιο γερασμένη Ευρωπαϊκή χώρα ξεπερνώντας την Ιταλία), επισημαίνει ότι με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις επιχειρείται η μετατροπή του ισχύοντος αναδιανεμητικού συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια των επικουρικών συντάξεων, η διαγενεακή αλληλεγγύη και οι αναπτυξιακές προοπτικές τις ελληνικής οικονομίας.
«Οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων θα επενδύονται με σκοπό το “ αυγάτισμα” του προσωπικού κουμπαρά, την αύξηση του σωρευμένου ποσού και τελικά την αύξηση της απονεμόμενης σύνταξης» τονίζει ο κ. Τσακλόγλου, προσθέτοντας ότι «Η κυβέρνηση στοχεύει στην εξασφάλιση καλύτερων συντάξεων, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα κάθε διακριτού ασφαλιστικού συστήματος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης