Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι τρεις προτεραιότητες του Eurogroup για στήριξη επιχειρήσεων - νοικοκυριών - Εύσημα σε Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις

Οι τρεις προτεραιότητες του Eurogroup για στήριξη επιχειρήσεων - νοικοκυριών - Εύσημα σε Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις

Στο Eurogroup επαινέθηκε η πρόοδος της Ελλάδας σε σειρά μεταρρυθμίσεων αλλά και οι προοπτικές ανάκαμψης μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Σχετικά Άρθρα

(Upd) To Eurogroup στη σημερινή 15/3 συνεδρίασή του έθεσε τρεις βασικές προτεραιότητες, τη συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022, αφού σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος του 2022, τη διατήρηση των μέτρων στήριξης μέχρι την ουσιαστική εδραίωση βιώσιμης ανάκαμψης, η οποία θα οδηγήσει σε δημοσιονομική ισορροπία.
Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η δημοσιονομική ισορροπία θα επιστρέψει μέσω της ανάπτυξης, και όχι με μέτρα λιτότητας και την ταχεία εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέτασαν την τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην και θα επικεντρωθούν στη δημοσιονομική στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα.
Επίσης, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στους επιμέρους κλάδους της ευρωπαϊκής οικονομίας και οι διαρθρωτικές μεταβολές που πιθανώς να έχει ενεργοποιήσει η πανδημία, με βάση σχετικό σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παράλληλα, υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ασχολήθηκαν με την προετοιμασία της εαρινής συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.
Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να στηρίξουμε τις οικονομίες και τους πολίτες μας τόνισε ο πρόεδρος του Paschal Donohoe στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα ο κ. Donohoe δήλωσε ότι έγινε καλή πρόοδος και o έλληνας υπουργός Οικονομικών έκανε μια πλήρη παρουσίασε της δουλειάς που γίνεται.
Από την πλευρά του, ο P. Gentiloni τόνισε ότι ο κίνδυνος για την οικονομία δεν έχει περάσει και γι’ αυτό η στροφή σε πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης πρέπει να είναι σταδιακή και προσεκτική για να αποφευχθεί αύξηση ανεργίας και πτωχεύσεις επιχειρήσεων.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα, ο Επίτροπος σημείωσε ότι η χώρα έκανε μεταρρυθμίσεις, αν και το μομέντουμ έχει υποχωρήσει λόγω της πανδημίας.
Κοιτώντας μπροστά, είπε, έχουμε ένα οδικό χάρτη για τον πτωχευτικό κώδικα που θα εφαρμοστεί αρχές Ιουνίου, την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς την αγορά, την βελτίωση του πλαισίου αδειοδοτήσεων για επενδύσεων, την υιοθέτηση νέου εργασιακού κώδικα και τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη.
«Πολύ καλή η συνεργασία μας», τόνισε.
Ο επικεφαλής του ESM C. Regling συμπλήρωσε ότι όπως άλλες χώρες και η Ελλάδα περνά μια δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας.
Βλέπουμε καλή πρόοδο σε κάποιους τομείς, όπως η μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και μείωση της μεταρρυθμιστικής ορμής σε άλλους τομείς.
Ο Gentiloni ερωτήθηκε για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας ενόψει της 10ης αξιολόγησης δεν έδωσε όμως ξεκάθαρη απάντηση επικαλούμενος τον «οδικό χάρτη» που έχει συμφωνηθεί.
Ο Regling από την πλευρά του είπε ότι η δουλειά και οι συζητήσεις συνεχίζονται για σειρά θεμάτων, μεταξύ άλλων και αυτό.
Ολες οι πλευρές θέλουν συμφωνία και εκτίμησε ότι θα μπορέσει να βρεθεί.


Σταϊκούρας: Εύσημα από το Eurogroup για τις μεταρρυθμίσεις

To Eurogroup επισφράγισε την επιτυχή ολοκλήρωση της 9ης αξιολόγησης της Ελλάδας, αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας πως, λόγω της πανδημικής κρίσης, τα μέτρα στήριξης και η δημοσιονομική ευελιξία θα διατηρηθούν και το 2022.
Ειδικότερα, επαναβεβαιώθηκε η συνέχιση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ωσότου ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση και διασφαλιστεί η επίτευξη βιώσιμης ανάκαμψης των οικονομιών της Ευρωζώνης, ενώ παράλληλα επικροτήθηκε, για ακόμα μία φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της.

Τρεις βασικές προτεραιότητες

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το Eurogroup έθεσε τρεις βασικές προτεραιότητες, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις που έχει εκφράσει η Ελληνική Κυβέρνηση:
α)Τη συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022, αφού σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος του επόμενου έτους.
β)Τη διατήρηση των μέτρων στήριξης μέχρι την ουσιαστική εδραίωση βιώσιμης ανάκαμψης, η οποία θα οδηγήσει σε δημοσιονομική ισορροπία.
Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η δημοσιονομική ισορροπία θα επιστρέψει μέσω της ανάπτυξης, και όχι με μέτρα λιτότητας.
γ)Την ταχεία εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η Κυβέρνηση με το οικονομικό επιτελείο της θα συνεχίσει, με σύνεση, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, την προσπάθεια για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας, κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Η δήλωση Σταϊκούρα

«Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup επισφραγίστηκε η επιτυχής ολοκλήρωση της 9ης αξιολόγησης της Ελλάδας και επαναβεβαιώθηκε η συνέχιση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ωσότου ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση και διασφαλιστεί η επίτευξη βιώσιμης ανάκαμψης των οικονομιών της Ευρωζώνης – θέση που έχει, εξαρχής, στηρίξει σθεναρά η χώρα μας.
Αναλυτικά, αναφορικά με την 9η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα, επικροτήθηκε, για ακόμα μία φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της.
Αποτελεσματικότητα η οποία αντικατοπτρίζεται στα πρόσφατα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι, παρά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς, η ελληνική οικονομία άντεξε το 2020 και οι θέσεις εργασίας και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων προστατεύθηκαν, στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Επιπλέον, επαινέθηκε η πρόοδος – παρά τις αντίξοες συνθήκες – σε σειρά μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, και επισημάνθηκαν οι προοπτικές σημαντικής ανάκαμψης, μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με βάση το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Παράλληλα, το Eurogroup έθεσε τρεις βασικές προτεραιότητες, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις που έχει εκφράσει η Ελληνική Κυβέρνηση:
-Τη συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022, αφού σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος του επόμενου έτους.
- Τη διατήρηση των μέτρων στήριξης μέχρι την ουσιαστική εδραίωση βιώσιμης ανάκαμψης, η οποία θα οδηγήσει σε δημοσιονομική ισορροπία.
Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η δημοσιονομική ισορροπία θα επιστρέψει μέσω της ανάπτυξης, και όχι με μέτρα λιτότητας.
-Την ταχεία εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η Κυβέρνηση με το οικονομικό επιτελείο της, αξιοποιώντας τις ευρωπαϊκές αποφάσεις – στη διαμόρφωση των οποίων συμβάλλει εποικοδομητικά – και την εμπιστοσύνη που δείχνουν εταίροι και αγορές, συνεχίζει και θα συνεχίσει, με σύνεση, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, την προσπάθεια για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας, την ταχύτερη δυνατή ανάταξή τους και τη διαμόρφωση των συνθηκών που θα καταστήσουν την πατρίδα μας, ολόπλευρα, ακόμη πιο ισχυρή και την κοινωνία, στο σύνολό της, πιο ευημερούσα».

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Ένα χρόνο μετά, ο κόσμος παραμένει στα χέρια της πανδημίας COVID-19 και συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της.
Η έντονη πολιτική ανταπόκρισή μας σε εθνικό επίπεδο, ζώνη ευρώ και ΕΕ αποδίδει.
Η ΕΕ έχει δημιουργήσει νέα κοινά μέσα άνευ προηγουμένου μεγέθους, ιδίως τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF).
Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την οικονομία μας, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας σε αυτές τις περιόδους εξαιρετικής υγείας και οικονομικής δυσχέρειας, μειώνοντας τον αντίκτυπο της κρίσης.
Η ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής και το προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις, επέτρεψαν στις εθνικές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν ένα εκτεταμένο επίπεδο δημοσιονομικής στήριξης το 2020, το οποίο εκτιμάται σε περίπου 8% του ΑΕΠ, επιπλέον των συστημάτων ρευστότητας περίπου 19% του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ. Αυτό υπερβαίνει κατά πολύ την ανταπόκριση στη Μεγάλη Οικονομική Κρίση.
Τα τρία ευρωπαϊκά δίχτυα ασφαλείας - ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟ για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας, το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων της ΕΤΕπ και η Υποστήριξη Πανδημικής Κρίσης του ΕΜΣ, που συμφωνήθηκαν τον Απρίλιο του 2020 - συμπληρώνουν τις εθνικές απαντήσεις.
Οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής και η καθοδήγηση προς τα εμπρός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες διατήρησαν ευνοϊκές συνθήκες για όλους τους τομείς της οικονομίας, καθώς και δράσεις εποπτικών αρχών, ήταν επίσης απαραίτητες.
Μαζί, τα ευρωπαϊκά μέτρα έχουν υποστηρίξει την εμπιστοσύνη, προστατεύουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας και τα προς το ζην, και μετριάζουν τον αντίκτυπο της πανδημικής κρίσης στις εταιρείες, προστατεύοντας έτσι τα εισοδήματα και την παραγωγική ικανότητα από τις χειρότερες επιπτώσεις της πανδημίας.
Η χειμερινή πρόβλεψη της Επιτροπής 2021 επιβεβαίωσε ότι η ύφεση το 2020 ήταν σοβαρή, αν και κάπως μικρότερη από την αναμενόμενη το περασμένο φθινόπωρο.
Η πρόοδος στην ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων και ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμού είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Αυτό θα επιτρέψει μεγαλύτερο άνοιγμα των οικονομιών μας και επανάληψη της ανάπτυξης.
Ωστόσο, οι προοπτικές εξακολουθούν να καλύπτονται από αβεβαιότητα και η ανάκαμψη αναμένεται να είναι άνιση μεταξύ των χωρών, των περιφερειών και των τομέων.
Ο στενός συντονισμός της δημοσιονομικής στήριξης εντός του Eurogroup υπήρξε βασικό μέρος της απόκρισης της κοινής οικονομικής πολιτικής μας μέχρι σήμερα.
Ο συνεχιζόμενος ισχυρός συντονισμός της υποστηρικτικής δημοσιονομικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ παραμένει κρίσιμος για να διασφαλιστεί ότι οι οικονομίες μας θα περάσουν σε μια φάση σταθερής ανάκαμψης.
Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση της Επιτροπής της 3ης Μαρτίου 2021 με τίτλο «Ένα έτος από την έναρξη του COVID-19: απάντηση στη δημοσιονομική πολιτική», παρέχοντας πολιτικούς προσανατολισμούς για τον συντονισμό της υποστηρικτικής δημοσιονομικής μας θέσης.
Υπό το φως της αξιολόγησης της Επιτροπής, επιβεβαιώνουμε τη στρατηγική δημοσιονομικής πολιτικής που ορίζεται στη δήλωση του Δεκεμβρίου 2020 σχετικά με τα σχέδια προϋπολογισμού του 2021.
Είμαστε ενωμένοι στην προσέγγισή μας ότι έως ότου τελειώσει η κρίση για την υγεία και η ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την οικονομία μας μέσω της ανάπτυξης του απαραίτητου επιπέδου δημοσιονομικής στήριξης.
Η υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και ο μετριασμός των ουλών μέσω έγκαιρων, προσωρινών και στοχευμένων μέτρων είναι το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα.
Πρέπει να αποφεύγεται η πρόωρη ανάκληση της δημοσιονομικής στήριξης.
To Eurogroup δεσμεύεται για μια υποστηρικτική στάση στη ζώνη του ευρώ το 2021 και το 2022, λαμβάνοντας επίσης υπόψη το δημοσιονομικό κίνητρο που απορρέει από το RRF.
Οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και οι παραγωγικές επενδύσεις, υποστηριζόμενες από το RRF, είναι καθοριστικής σημασίας για την αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού μεσοπρόθεσμα.
To Eurogroup σημειώνει την προκαταρκτική ένδειξη της Επιτροπής ότι η γενική ρήτρα διαφυγής θα συνεχίσει να ισχύει το επόμενο έτος.
Προς το παρόν, και όσο επικρατεί η οξεία κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, παραμένουν απαραίτητα ευρεία φορολογικά μέτρα για την προστασία των πολιτών και των εταιρειών.
Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει ευέλικτη και να προσαρμόζεται αποτελεσματικά καθώς εξελίσσεται η υγεία και η οικονομική κατάσταση.
Σε ένα δεύτερο στάδιο, μόλις βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας και διευκολυνθούν οι περιορισμοί, τα φορολογικά μέτρα θα πρέπει σταδιακά να στραφούν προς πιο στοχευμένες δράσεις για την προώθηση μιας ανθεκτικής και βιώσιμης ανάκαμψης.
Οι βιώσιμες αλλά ακόμη ευάλωτες επιχειρήσεις θα πρέπει να βοηθήσουν στην αποφυγή προβλημάτων φερεγγυότητας, να ανοίξουν ξανά και να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα.
Οι πολιτικές πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύουν τις σχέσεις μεταξύ εργαζομένων και εταιρειών, διευκολύνοντας όλο και περισσότερο τη μετάβαση θέσεων εργασίας και τη δημιουργία ευκαιριών εργασίας για άνεργους και ανενεργούς ανθρώπους.
Τα μέτρα θα πρέπει να προσαρμοστούν στον ρυθμό και την ισχύ της ανάκαμψης σε κάθε κράτος μέλος και να υποστηρίζονται από τη συνεχιζόμενη δέσμευση για δημοσιονομική βιωσιμότητα.
Όταν η ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα επίπεδα δημόσιου χρέους εφαρμόζοντας βιώσιμες μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές στρατηγικές, με έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών, στην αύξηση των επιπέδων των επενδύσεων και στη στήριξη των πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων.
Τα κράτη μέλη πρέπει να επικεντρωθούν σε μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και θα αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα της ζώνης του ευρώ.
Η Ευρωομάδα αναγνωρίζει ότι η διευκόλυνση ανάκτησης και ανθεκτικότητας (RRF) και οι άλλες συνιστώσες της ΕΕ επόμενης γενιάς είναι αρκετά ευρωπαϊκά εργαλεία στη διάθεσή μας, τα οποία θα διευκολύνουν μια υποστηρικτική δημοσιονομική θέση σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Προσφέρουν επίσης μια μοναδική ευκαιρία να διοχετεύσουν τις επενδύσεις σε τομείς όπου χρειάζονται περισσότερο και να υποστηρίξουν μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη, συμβάλλοντας έτσι στη δημοσιονομική βιωσιμότητα.
Είναι επομένως σημαντικό να ενσωματωθεί το RRF σε μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές στρατηγικές.
Το πρόσθετο δημοσιονομικό κίνητρο από το RRF θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ όπου η χρηματοδότηση του RRF είναι σημαντική σε σχέση με το ΑΕΠ τους ή τις συνολικές δημόσιες επενδύσεις.
Από την άποψη αυτή, η έγκαιρη εφαρμογή του RRF παραμένει ύψιστης προτεραιότητας.
Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, η Ευρωομάδα θα συνεχίσει να παρακολουθεί την οικονομική κατάσταση και να εξετάζει τη δημοσιονομική κατάσταση της ζώνης του ευρώ μεσοπρόθεσμα τους επόμενους μήνες.
Θα συντονίσουμε τις ενέργειές μας για να διασφαλίσουμε μια υποστηρικτική και ευέλικτη πολιτική απάντηση.
Προσβλέπουμε στην περαιτέρω καθοδήγηση της Επιτροπής σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική που αναμένεται στα τέλη Μαΐου, στο πλαίσιο του πακέτου του εαρινού Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2021 και υπό το φως των εαρινών οικονομικών προβλέψεων της Επιτροπής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης