Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΣΕΒ: Ο ιδιωτικός τομέας υστερεί στις επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία

tags :
ΣΕΒ: Ο ιδιωτικός τομέας υστερεί στις επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία
Οι δαπάνες του ιδιωτικού τομέα για έρευνα και ανάπτυξη διαμορφώνονται στο 0,59 % του ΑΕΠ έναντι 1,42 % που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημαντική υστέρηση των επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία από τον ιδιωτικό τομέα προκύπτει από έρευνα της Διανέοσις που παρουσιάστηκε σήμερα 3/3 στο ψηφιακό συνέδριο "Innovative Greeks" που διοργανώνουν ο ΣΕΒ και η Endeavor Greece.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθυντής της Διανέοσις, Θοδωρής Γεωργακόπουλος οι δαπάνες του ιδιωτικού τομέα για έρευνα και ανάπτυξη διαμορφώνονται στο 0,59 % του ΑΕΠ έναντι 1,42 % που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα στο διάστημα 2011 με 2013 μόλις μία στις εφτά ελληνικές επιχειρήσεις δήλωναν ότι έχουν κάποιας μορφής συνεργασία με πανεπιστήμιο η ερευνητικό κέντρο και μόνο μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει τμήμα έρευνας και ανάπτυξης.
Αντίθετα οι δημόσιες δαπάνες για έρευνα πλησιάζουν πλέον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο καθώς διαμορφώνονται στο 0,68 % του ΑΕΠ έναντι 0,7 % στην ΕΕ.
Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι οι Έλληνες ερευνητές καταφέρνουν διαχρονικά μεγάλη συμμετοχή στα ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ ωστόσο η έρευνα τους οδηγεί σε ελάχιστους πατέντες.
Σε μήνυμα του προς το συνέδριο ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης επεσήμανε ότι "στο υπουργείο Εξωτερικών η καινοτομία βρίσκεται σε υψηλή βαθμίδα σε όσα σκεφτόμαστε και όσα κάνουμε".
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα για την μετατροπή της Αστυπάλαιας σε πράσινο νησί καθώς και στην θέσπιση της έννοιας του επιστημονικού διπλωμάτη με νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να φέρει πιο κοντά την ακαδημαϊκή με την επαγγελματική κοινότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης