Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το δημοσιονομικό έλλειμμα 2020-2021 ανέρχεται σε 35 δισ. – Πως θα καλυφθεί εάν η δημοσιονομική προσαρμογή ξεκινήσει το 2022;

Το δημοσιονομικό έλλειμμα 2020-2021 ανέρχεται σε 35 δισ. – Πως θα καλυφθεί εάν η δημοσιονομική προσαρμογή ξεκινήσει το 2022;
Είναι λανθασμένη εντύπωση ότι τα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης - άλλοι τα αποκαλούν δημοσιονομική τόνωση – είναι αρκετά ώστε να διασφαλίσουν την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα.
Σχετικά Άρθρα

Το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα της διετίας 2020 και 2021 εκτιμάται σε 35 δισεκ. και το έλλειμμα αυτό μπορεί να μην δημιουργήθηκε από αλόγιστες σπατάλες αλλά δεν παύει να αποτελεί μια σοβαρή υποχρέωση.
Υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι τα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης - άλλοι τα αποκαλούν δημοσιονομική τόνωση – είναι αρκετά ώστε να διασφαλίσουν την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα.
Μια κανονικότητα όμως που επί της ουσίας αποτελεί ακραία στρέβλωση γιατί για να συντηρηθεί μια υποτυπώδης κατανάλωση και να αποτραπεί συστημική ύφεση το δημόσιο δαπανάει κρατικά κεφάλαια.
Βέβαια αυτή η συνταγή είναι παγκόσμια, 22 τρισεκ. δολάρια έχουν χορηγήσει κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες και τώρα σχεδόν όλοι ανησυχούν για πληθωρισμό, υπερθέρμανση των οικονομιών και αναντιστοιχία μεταξύ της ρευστότητας που κυκλοφορεί και της πραγματικής παραγωγής.
Από τα 22 τρισεκ. τα 14 τρισεκ. δολάρια αφορούν δημοσιονομικά μέτρα και τα 8 τρισεκ. νομισματικά μέτρα.
Για το 2021 εκτιμάται ότι συνολικά τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα θα υποχωρήσουν από 22 τρισεκ. στα 5,5 τρισεκ. δολάρια διεθνώς. 
Το χρέος έχει εκτιναχθεί.
Το χρέος διεθνώς ανέρχεται σε 281 τρισεκ. δολάρια ενώ μόνο το 2020 και 2021 προστέθηκαν διεθνώς 19,5 τρισεκ. δολάρια νέου χρέους.
Οι 7 πλουσιότερες χώρες των G7 έχουν 57 τρισεκ. δολάρια χρέους ενώ το διάστημα 2020 και για το 2021, εκτιμάται ότι το χρέος θα αυξηθεί κατά 11 τρισεκ. δολάρια.

Κινδυνεύει η Ελλάδα;

Στην Ελλάδα κυριαρχεί μια λανθασμένη αντίληψη ότι άπαξ και υπάρχει η χαλαρότητα των μέτρων και το 2022 δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το χρέος.
Όμως δεν είναι έτσι.
Η άνοδος των επιτοκίων, ακόμη και εάν βελτιωθεί η κατάσταση προσωρινά – μας δείχνει την τάση.
Ήδη το 10ετές ελληνικό ομόλογο έφθασε έως το 1,14% για να υποχωρήσει στο 1,10% ενώ το 10ετές αμερικανικό από 1,55% υποχώρησε στο 1,40%.
Τα επιτόκια θα επιδεινωθούν μελλοντικά, θα αυξηθούν καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.
Να τονιστεί ότι η Ελλάδα διαθέτει μη βιώσιμο χρέος στα 345 δισεκ. ή 375 δισεκ. μαζί με τα repos.
Το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα μας απασχολήσει όχι άμεσα… αλλά τους επόμενους μήνες… μαύρα σύννεφα πλησιάζουν στο ελληνικό χρέος.
Ακριβότερες εκδόσεις σημαίνει υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης.
Συν τοις άλλοις υπάρχει πλήθος εταιριών, όπως ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Motor Oil κ.α. που σχεδιάζουν ομολογιακά δάνεια και η άνοδος των αποδόσεων θα επηρεάσει την τιμολόγηση των εταιρικών ομολόγων.

Πως θα καλυφθεί εάν η δημοσιονομική προσαρμογή ξεκινήσει το 2022;

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα ξεκινήσει από το 2022 αλλά από το 2023.
Το 2022 θα είναι έτος πλήρους εκταμίευσης των ετήσιων κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, οπότε εύλογα θα μετριαστούν οι επιπτώσεις από αυτή την προσαρμογή.
Για να δοθεί μια τάξη μεγέθους, τι θα συνέβαινε στην οικονομία εάν σήμερα η Commission και οι θεσμοί απαιτούσαν η Ελλάδα να έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα 2,2% - όχι 3,5% - αντί ελλείμματος.
Η Ελλάδα θα έπρεπε να καλύψει ένα χάσμα περίπου 10-12 δισεκ. ευρώ, όπερ σημαίνει ότι ή θα έπρεπε να διπλασιάσει τις εκδόσεις χρέους οδηγώντας το συνολικό χρέος από 341 στα 352 δισεκ. και μαζί με τα repos στα 382-384 δισεκ. δηλαδή σχέση χρέους προς ΑΕΠ στο 230%.
Θα υποχρεωνόταν να αυξήσει τους φόρους και να λάβει μέτρα που θα είχαν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία.
Χωρίς καμία αμφιβολία, όλα τα σχέδια παροχής κινήτρων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα ανακαλούνταν και η Ελλάδα θα εγκλωβιζόταν σε καθοδικό σπιράλ.

Με ήπια δημοσιονομική προσαρμογή τι θα συμβεί;

Το σενάριο της επιθετικής δημοσιονομικής προσαρμογής αποκλείεται καθώς οι ευρωπαίοι αναγνωρίζουν ότι το πρόβλημα του κορωνοιού είναι καθολικό.
Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες εάν ήταν ελληνικό πρόβλημα, τι αντιμετώπιση θα είχε η Ελλάδα, αλλά σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα, αδυναμίες και προβλήματα… επισκιάζονται από την βαρύτητα του προβλήματος.
Η Ελλάδα θα φθάσει στο 2023 ώστε να επανέλθει στην κανονικότητα και να αγγίξει εκ νέου τους οικονομικούς στόχους του 2019.
Χωρίς καμία αμφιβολία, το μέλλον θα είναι πιο δύσκολο, παρά τα 32 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα σχέδια των τραπεζών να μοχλεύσουν μια φορά τα 13-14 δισεκ. δάνεια του Ταμείου με νέα δάνεια δηλαδή 28-30 δισεκ. δάνεια συνολικά (δάνεια από Ταμείο Ανάκαμψης και δάνεια τραπεζών) κυρίως γιατί τα πυρομαχικά των κεντρικών τραπεζών εξαντλούνται, ο πληθωρισμός εμφανίζεται και τα επιτόκια των ομολόγων θα αυξηθούν.
Για την ώρα θα υποχωρήσουν στο πλαίσιο παρεμβάσεων και ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων των ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες μέσω των στοχευμένων αγορών από την δευτερογενή αγορά αλλά μεσοπρόθεσμα… τα επιτόκια των ομολόγων θα αυξηθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης