Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χατζηδάκης: Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στο επίδομα ανεργίας και στα προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ

Χατζηδάκης: Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στο επίδομα ανεργίας και στα προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ
Μεγάλες αλλαγές στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας
Σχετικά Άρθρα

Μεγάλες αλλαγές στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. Τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κώστας Χατζηδάκης σε χθεσινή του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM.
«Στον ΟΑΕΔ θα δώσουμε πολύ μεγαλύτερη σημασία από εδώ και πέρα και για τα προγράμματα της ανεργίας και για τα προγράμματα της κατάρτισης. Θα αναθεωρηθεί και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το επίδομα ανεργίας, θα αναθεωρηθεί γενικότερα ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον ΟΑΕΔ», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Να σημειωθεί ότι ήδη ο κ. Χατζηδάκης έχει προαναγγείλει μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα των προγραμμάτων κατάρτισης προκειμένου το σύστημα κατάρτισης στη χώρα μας, με τις διαπιστωμένες παθογένειες του παρελθόντος, πρόσφατου και μη, «να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό, να συνδεθεί η χρηματοδότηση των κέντρων κατάρτισης με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους και να γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Τι ισχύει σήμερα για το επίδομα ανεργίας

Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται μετά την απόλυση για 5 – 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι.
Επίσης, είναι σταθερό στα 400 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος των αποδοχών που είχαν οι εργαζόμενη κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Υπολογίζεται στο 55% του ηµεροµισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, πολλαπλασιαζόμενο επί 25 και προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόµενο µέλος.
Οι αυξομειώσεις του επιδόματος ανεργίας θα προέλθουν από το νέο σύστημα υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας που προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των προτάσεων Πισσαρίδη.

Τι προβλέπει η επιτροπή Πισσαρίδη για το επίδομα

Το επίδομα ανεργίας να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου. Αυτό είναι απαραίτητο, ειδικά σε μία αγορά εργασίας με μεγαλύτερη κινητικότητα. Η επιτροπή προτείνει το επίδομα ανεργίας να οριστεί στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ.

Προσαρμογή στην μετά κορωνοϊό εποχή

Τέλος, το μέτρο υπήρχε εξαρχής στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ., αλλά τώρα στο υπουργείο Εργασίας θεωρούν ότι οι αλλαγές καθίστανται ακόμα πιο επιτακτικές λόγω της ανάγκης για την ομαλότερη δυνατή μετάβαση στη μετά κορωνοϊό εποχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης