Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μικρότερη προκαταβολή φόρου και σενάριο για κούρεμα έως 100% και το 2021... με οδηγό στοιχεία 20 εισηγμένων εταιριών

Μικρότερη προκαταβολή φόρου και σενάριο για κούρεμα έως 100% και το 2021... με οδηγό στοιχεία 20 εισηγμένων εταιριών
Σενάριο «κουρέματος», έως και 100%, της προκαταβολής του φόρου και για έτος 2021 βρίσκεται στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου
Σχετικά Άρθρα

Σενάριο «κουρέματος», έως και 100%, της προκαταβολής του φόρου και για έτος 2021 βρίσκεται στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου υπό το βάρος της οικονομικής αποτελμάτωσης του παραγωγικού ιστού της χώρας.
Αν και οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το Μάιο, οπότε θα υπάρχει ασφαλής εικόνα για την έκταση και την ένταση των ζημιών από την υγειονομική κρίση, το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει την κλιμακωτή μείωση ή και κατάργηση της προκαταβολής φόρου ανάλογα με το ποσοστό μείωσης του τζίρου με βάση το περσινό μοντέλο.

Η κλίμακα του «κουρέματος»

Ειδικότερα για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό «κουρέματος» του φόρου θα ανέλθει στο 30%, για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό θα αυξηθεί στο 50%, για πτώση τζίρου 25,01% - 35% θα διαμορφωθεί στο 70% ενώ για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35% η μείωση της προκαταβολής θα είναι 100% δηλαδή θα μηδενιστεί.
Το μέτρο θα έχει προσωρινό χαρακτήρα ενώ οδηγός για την εφαρμογή του θα αποτελέσουν οι ισολογισμοί των 20 μεγαλύτερων εισηγμένων εταιριών που θα ανακοινωθούν μέχρι τέλος Απριλίου και θα αφορούν την προηγούμενη οικονομική χρήση.
Με δεδομένο ότι από τα συγκεκριμένα νομικά πρόσωπα εισπράττεται περίπου το 60% των ετήσιων φορολογικών εσόδων, τα στοιχεία αυτών των εισηγμένων έχουν φέτος άλλη βαρύτητα για το υπουργείο Οικονομικών.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει αρμόδια πηγή, τα αποτελέσματα των οικονομικών τους καταστάσεων για τη χρήση του 2020 που ξέσπασε η πανδημική κρίση είναι αυτά που θα καθορίσουν την εφαρμογή της μειωμένης προκαταβολής.

Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου

Σύμφωνα με την ίδια πηγή το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου εκτιμάται ότι θα είναι αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι καθώς λόγω της ραγδαίας πτώσης του τζίρου θα διευρυνθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα εμφανίσουν ζημιές, ενώ θα υπάρξει σημαντική υποχώρηση των κερδών με αποτέλεσμα να μειωθεί ο φόρος εισοδήματος που αποτελεί τη βάση υπολογισμού για την προκαταβολή φόρου.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, η προκαταβολή φόρου που κατέβαλαν το 2020 οι επιχειρήσεις ανήλθε σε 1,8 δισ. ευρώ από 3,34 δισ. ευρώ το 2019, δηλαδή η προκαταβολή φόρου μειώθηκε κατά 1,5 δισ. ευρώ και είναι από την άλλη πλευρά το ποσό της ρευστότητας που έμεινε στα ταμεία των εταιριών.
Αναλυτικότερα όπως πέρυσι έτσι και φέτος ο τρόπος υπολογισμού της προκαταβολής φόρου θα γίνει με βάση το τζίρο των επιχειρήσεων ως εξής:

• Για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%.

• Για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%.

• Για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%.

• Για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης