Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πάγιες δαπάνες: Πώς θα λειτουργήσει στην πράξη το πρόγραμμα της επιδότησης και ποιες επιχειρήσεις αφορά

Πάγιες δαπάνες: Πώς θα λειτουργήσει στην πράξη το πρόγραμμα της επιδότησης και ποιες επιχειρήσεις αφορά
Οι επιχειρήσεις που έκλεισαν τη χρήση του 2020 με ζημίες θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τα πάγια έξοδά τους
Σχετικά Άρθρα

Η έκταση της «ταμειακής ζημιάς» από την πανδημία σε συνδυασμό με το είδος της δραστηριότητας και το μέγεθος της επιχείρησης θα αποτελέσουν τα «κλειδιά» για την ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών ύψους 450 εκατ. ευρώ.
Σε μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στη βάση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οι επιχειρήσεις που έκλεισαν τη χρήση του 2020 με ζημίες θα έχουν την δυνατότητα να δηλώσουν τα πάγια έξοδα τους για φως, νερό, τηλέφωνο αλλά και δαπάνες μισθοδοσίας ή ενοικίων εφόσον δεν καλύπτονται από άλλα μέτρα ενίσχυσης.
Το είδος των δαπανών που μπορούν να δηλωθούν θα καθοριστούν με σχετικές υπουργικές αποφάσεις.
Η ΑΑΔΕ θα πραγματοποιεί στη συνέχεια ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτές οι δαπάνες έχουν ήδη καλυφθεί από άλλες κρατικές πηγές, όπως είναι τα ποσά που δίνονται από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Μεγαλύτερη βαρύτητα θα δίνεται στο κομμάτι της μισθοδοσίας, όπου εκεί η αντιπαραβολή των στοιχείων θα γίνει με του προγράμματος ΣΥΝ-Εργασία.
Από την αξιολόγηση των στοιχείων θα κριθεί ποιες επιχειρήσεις πρέπει να ενισχυθούν από το νέο εργαλείο.

Τι σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών το νέο μέτρο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων θα εφαρμοστεί στο διάστημα Μαρτίου - Απριλίου και βασίζεται στο προσωρινό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβλέπει ότι:

  • Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις πρέπει κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου, να εμφανίζουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.
  • Το ανώτατο όριο ενίσχυσης ανά επιχείρηση για όλη την περίοδο από Μάρτιο 2020 έως Ιούνιο 2021 είναι 3.000.000 ευρώ, στο οποίο δεν σωρεύονται οι άλλες ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχείρηση, οι οποίες όμως δύναται να συνυπολογιστούν στις ανάγκες κάλυψης κάθε επιχείρησης.
  • Το ποσοστό κάλυψης είναι 70% επί των επιλέξιμων δαπανών και φτάνει το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αλλά το εύρος θα πρέπει να διαμορφώνεται ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα.
  • Η ενίσχυση δεν αφορά επιχειρήσεις που ήταν ήδη προβληματικές την 31η Δεκεμβρίου 2019, με εξαίρεση τις πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις που ήταν ήδη προβληματικές την 31η Δεκεμβρίου 2019, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάγονται σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας βάσει του εθνικού δικαίου και δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης ή ενίσχυση αναδιάρθρωσης.

Όρια ενισχύσεων

Πάντως τα ανώτατα όρια ενισχύσεων, δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο πως θα φτάσουν στην περίπτωση της Ελλάδας το 70% ή 90% , εξέλιξη που συναρτάται με τα ταμειακά περιθώρια του Δημοσίου και το πλήθος των δικαιούχων.
Οι ενισχύσεις σε κάθε περίπτωση θα είναι «καθαρές» , μη επιστρεπτέες αλλά δεν είναι σίγουρο πως θα είναι σε μετρητά.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια , είτε να είναι πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων όπως γίνεται τώρα με την επιστρεπτέα προκαταβολή, είτε να αφορούν σε ενισχύσεις μέσω φορολογικών εκπτώσεων ή εκπτώσεων ασφαλιστικών εισφορών.
Δεν αποκλείεται ακόμα και συνδυαστική κάλυψη με τις παραπάνω επιλογές.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης