Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): Έκτη Επιστρεπτέα Προκαταβολή - Επιδοτήσεις πάγιων δαπανών έως 3 εκατ. ανά επιχείρηση

Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): Έκτη Επιστρεπτέα Προκαταβολή - Επιδοτήσεις πάγιων δαπανών έως 3 εκατ. ανά επιχείρηση
Θα υπάρξει και έκτη επιστρεπτέα προκαταβολή το Μάρτιο του 2021

Θα υπάρξει και έκτη επιστρεπτέα προκαταβολή το Μάρτιο του 2021 - που θα αφορά στους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο- επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
ο υπουργός εξήγησε πως ήδη έχουν πληρωθεί 640 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να γίνει μια ακόμα πληρωμή την Παρασκευή.
Ωστόσο όπως είπε, η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα κλείσει στις 2 του μήνα και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από τις περίπου νέες 10.000 επιχειρήσεις που από αμέλεια δεν συμπλήρωσαν την αίτηση δήλωσης σχετικού ενδιαφέροντος.
Ο κ. Σταϊκούρας παραδέχθηκε ακόμα πως υπήρξαν επιχειρήσεις που έμειναν εκτός από τη διαδικασία όχι λόγω του πλαισίου της πολιτείας αλλά επειδή εμφάνισαν αύξηση τζίρου το τελευταίο 4μηνο του 2020 (φαρμακεία, ντελίβερι).
Παρουσιάζοντας τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης σημείωσε πως απαλλάσσονται κατά 100% από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο οι επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή.
Στην εν λόγω διάταξη συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.
Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.
Προβλέπεται η καταβολή του 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, ως αποζημίωση στους εκμισθωτές - φυσικά πρόσωπα, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
Επιπλέον, για τους εκμισθωτές - νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις που δικαιούνται απαλλαγή κατ’ επιταγή του νόμου, θα καταβληθεί ως αποζημίωση το 60% του μηνιαίου μισθώματος.
Τα ανωτέρω ποσά που καταβάλλονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων δεν χαρακτηρίζονται ως εισόδημα, είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.
Τα ποσά που δεν εισπράττονται, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος και σε εισφορά αλληλεγγύης.

Τι ισχύει με τις επιταγές

Χορηγούνται διευκολύνσεις σχετικά με την πληρωμή αξιογράφων, δηλαδή επιταγών, συναλλαγματικών και γραμματίων σε διαταγή.
-Για όσα αξιόγραφα είχαν ημερομηνία εμφάνισης από 18-11-2020 έως 31-12-2020 και καλύπτονταν ήδη από το μέτρο της αναστολής των προθεσμιών λήξης ή πληρωμής τους κατά 75 ημέρες, προβλέπεται παράταση της αναστολής των εν λόγω προθεσμιών κατά επιπλέον 45 ημέρες.
-Για όσα αξιόγραφα εμφανίστηκαν από τις 2.1.2021 έως 25.1.2021, προβλέπεται ότι δεν καταχωρούνται στον «Τειρεσία», εάν εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.
-Παράλληλα, για τα αξιόγραφα που θα έχουν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής από 25.1.2021 έως τις 28.2.2021, οι προθεσμίες αυτές θα ανασταλούν κατά 75 ημέρες.
Στην παραπάνω ρύθμιση εντάσσονται:
(α) Επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και των οποίων η δραστηριότητα εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν.
(β) Επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία του κορονοϊού, η δραστηριότητά τους εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν και εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά τουλάχιστον 40% για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2019.
(γ) Νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1η.1.2020, με μοναδική προϋπόθεση να εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.

Xρόνος κτήσης εισοδήματος από αγροτικές ενισχύσεις

Ρυθμίζεται ο χρόνος κτήσης εισοδήματος από αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις και η απαλλαγή τους από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το φορολογικό έτος 2020.
Ειδικότερα, με τη συγκεκριμένη διάταξη, ρυθμίζεται η αποφυγή υποβολής μεγάλου αριθμού τροποποιητικών δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα που δικαιούνται αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις οι οποίες εισπράττονται αναδρομικά σε έτος διαφορετικό από εκείνο στο οποίο ανάγονται.
Έτσι διευκολύνονται οι φορολογούμενοι, αλλά και η φορολογική διοίκηση.

Το σχέδιο για την Aegean

Χορηγείται οικονομική ενίσχυση, με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης στην εταιρεία «Αεροπορία Αιγαίου» (Aegean) για την αποκατάσταση της άμεσα συναρτώμενης με την πανδημία του κορονοϊού ζημίας που υπέστη.
Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ.
Το ποσό αυτό έχει λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις, και έχει θεωρηθεί αναλογικό.
Η παρούσα διάταξη κρίνεται αναγκαία διότι η εταιρεία, που αποτελεί τον βασικό αερομεταφορέα της χώρας μας, όπως και συνολικά ο κλάδος των αερομεταφορών, υπέστη, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, πολύ σημαντική απώλεια εσόδων, λόγω της τεράστιας μείωσης της επιβατικής κίνησης.
Σημειώνεται ότι προκειμένου να λάβει την πιο πάνω παροχή οικονομικής ενίσχυσης, η εταιρεία δεσμεύεται να προβεί προηγουμένως σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 60 εκατ. ευρώ και να χορηγήσει στο Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς επιβάρυνση, παραστατικά τίτλων δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών (warrants) εκδόσεως της εταιρίας.
Οι εν λόγω τίτλοι αντιπροσωπεύουν δικαίωμα απόκτησης ποσοστού 11,5% επί του μετοχικού κεφαλαίου, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την ορισθείσα αύξησή του, ενώ το Δημόσιο θα διαθέτει δικαίωμα άσκησης αυτών των δικαιωμάτων εντός χρονικού διαστήματος από 2 έως 5 έτη μετά την ημερομηνία εκταμίευσης της εν λόγω οικονομικής ενίσχυσης προς την εταιρεία.
Με αυτό τον τρόπο, το Ελληνικό Δημόσιο διασφαλίζεται ότι θα επανακτήσει σημαντικό μέρος της βοήθειας που σήμερα προσφέρει στην εταιρία και αποκτά δυνατότητα αποκόμισης οικονομικού οφέλους.
Το δικαίωμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε δια της άσκησης των δικαιωμάτων και της απόκτησης του ανωτέρω μετοχικού ποσοστού υπό συμφέροντες οικονομικούς όρους (υπό την προϋπόθεση έγκρισης της DG Comp), είτε δια της μεταβιβάσεως του δικαιώματος.


Kρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων με τη μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών

Θεσπίζεται το προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων με τη μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών, με στόχο την περαιτέρω στήριξη και προστασία των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και των προληπτικών περιοριστικών μέτρων για τη διασπορά του, στις οικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών-μελών.

Γενικά, τα προβλεπόμενα – από το Προσωρινό Πλαίσιο – χαρακτηριστικά του εργαλείου της κάλυψης των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων είναι τα κάτωθι:
-Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις πρέπει, κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου, να αντιμετωπίζουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.
-Το ανώτατο όριο της ενίσχυσης ανά επιχείρηση – για όλη την περίοδο από Μάρτιο 2020 έως Ιούνιο 2021 – είναι 3 εκατ. ευρώ, στο οποίο δεν σωρεύονται οι άλλες ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχείρηση, οι οποίες όμως δύναται να συνυπολογιστούν στις ανάγκες κάλυψης κάθε επιχείρησης.
-Η ανώτατη ένταση ενίσχυσης της επιχείρησης είναι 70% επί των επιλέξιμων δαπανών, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και το επίπεδο αυτών να διαμορφώνεται ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης