Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προσφορές ρεκόρ στα 25 δισ για το 10ετές ελληνικό ομόλογο, θα αντληθούν 3,5 δισ με επιτόκιο 0,75% - 0,78%

Προσφορές ρεκόρ στα 25 δισ για το 10ετές ελληνικό ομόλογο, θα αντληθούν 3,5 δισ με επιτόκιο 0,75% - 0,78%
Στα 25 δισεκ. εκτοξεύθηκαν οι προσφορές για το 10ετές ελληνικό ομόλογο
Σχετικά Άρθρα

Στα 25 δισεκ. ευρώ έφτασαν οι προσφορές για το νέο 10ετές ομόλογο, που εκδόθηκε σήμερα 27 Ιανουαρίου 2021 με το επιτόκιο να αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,75% με 0,78%. 
Οι αρχικές προσφορές ήταν στην περιοχή 110 μονάδων βάσης mid swap αλλά λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος θα διαμορφωθεί μεταξύ 0,75% με 0,78%.
Στόχος του ελληνικού Δημοσίου (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους) είναι να αντλήσει 3,5 δισ. ευρώ, ενώ υπήρξε υπερκάλυψη έφτασε 7,1 φορές το ζητούμενο ποσό.
Σύμβουλοι της έκδοσης ήταν οι επενδυτικές τράπεζες Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και η ελληνική εμπορική τράπεζα Eurobank.
Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των επενδυτικών οίκων είχαν εισηγηθεί έκδοση 30ετούς και όχι 10ετούς ομολόγου από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Εντυπωσιακά μεγάλο το ενδιαφέρον

Με δεδομένο ότι οι εκδόσεις των ομολόγων τελικώς καταλήγουν στην δευτερογενή αγορά να αγοράζονται από την ΕΚΤ, εύλογα οι επενδυτές θεωρούν ότι το ρίσκο χώρας βρίσκεται στο ναδίρ.
Έτσι εξηγείται γιατί εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές αλλά και ελληνικές τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι υπολογίζεται ότι πάνω από 350 επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
bond_27-1.JPG

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα για τη σημερινή έκδοση 10ετούς ομολόγου

«Η Ελλάδα, σήμερα, εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της, έλαβε ακόμη μία ψήφο εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Άντλησε από τις αγορές, σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, 3,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 0,8%.
Είναι η πέμπτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, που η χώρα αντλεί με επιτυχία πόρους από τις αγορές.
Και το έπραξε με νέο ιστορικό χαμηλό ως προς το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ανεξαρτήτως διάρκειας.
Επιπλέον τονίζεται ότι, και στη σημερινή έκδοση, η ζήτηση ήταν ιδιαίτερη υψηλή και η ποιότητα εξαιρετική. Η μεθοδική δουλειά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και συνολικά του Υπουργείου Οικονομικών φέρνει θετικά αποτελέσματα.
Έτσι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και απαιτήσεις, καταφέρνουμε να διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μας σε ασφαλές ύψος.
Αποδεικνύεται ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και του Οικονομικού Επιτελείου της για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της, καθώς και για την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας, αποτιμάται θετικά από τους διεθνείς επενδυτές.
Οι πολίτες, η Κυβέρνηση και το κράτος, με την κοινή προσπάθειά μας, κερδίζουμε για τη χώρα, αξιοπιστία, κύρος και ισχύ.
Είναι, βεβαίως, γεγονός ότι κατά τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν δυσκολίες και η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή.
Όμως, με πίστη στις δυνάμεις μας, όραμα, σχέδιο, μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά, θα καταφέρουμε να βάλουμε τη χώρα μας σε τροχιά υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης, κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης και ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης