Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΣΟΚ: Αυξημένα ενοίκια έως 40% ζητούν οι ιδιοκτήτες για να καλύψουν τη ζημιά από τον COVID 19

ΣΟΚ: Αυξημένα ενοίκια έως 40% ζητούν οι ιδιοκτήτες για να καλύψουν τη ζημιά από τον COVID 19

Ζητούν αυξήσεις με… επιδότηση ΕΣΠΑ

Πρωτοφανές μπαράζ αιτημάτων για αυξήσεις ενοικίων σε διαμερίσματα και σε ακίνητα επαγγελματικής στέγης κάνουν ποδαρικό μαζί με το 2021.

Δεν πρόλαβε να ανοίξει η αγορά και να δοκιμαστεί το πείραμα της κυβέρνησης για ανάκτηση του χαμένου τζίρου εξαιτίας του lockdown τα «κρούσματα» αύξησης των μισθωμάτων στις κατοικίες έχουν αρχίσει να εντείνονται.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ιδιοκτητών με πολλά δηλωθέντα ακίνητα στο Ε2 ζητούν αυξήσει έως 40% προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες που προκάλεσε η πανδημική κρίση με το υποχρεωτικό «κούρεμα» στα επίπεδα του 40%.
Αφορούσε τις πληττόμενες επιχειρήσεις και την κατηγορία των εργαζομένων που ανεστάλη η σύμβαση εργασίας.
Παρότι η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει τους ιδιοκτήτες για τις απώλειες που υπέστησαν με έναν πακέτο μέτρο που ξεκινά από συμψηφισμό φόρων και φτάνει μέχρι τις απευθείας καταθέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι τελευταίοι βγαίνουν στην αγορά και ζητούν υψηλότερα μισθώματα.
Οι ενοικιαστές εν μέσω πανδημικής κρίσης και με την αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας για την εργασία τους νιώθουν απροστάτευτη από την πολιτεία , η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει διαμορφώσει μία νέα πολιτική για την αγορά μισθωμάτων λόγω της πανδημίας.
Αρκετοί ευρωπαϊκές χώρες προχώρησαν σε πάγωμα των ενοικίων για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στράτος Παραδιάς: Δεν κατανοώ τα αιτήματα για αυξήσεις μισθωμάτων.

Το ΒΝ επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Στράτο Παραδιά, ο οποίος δήλωσε ότι δεν κατανοεί τα αιτήματα για αύξηση των μισθωμάτων σε μία αρκετά δύσκολη χρονική περίοδος για όλους και διευκρίνισε ότι στην παρούσα φάση το σημαντικό για ένα ιδιοκτήτη που μισθώνει το διαθέσιμο ακίνητό του είναι να λαμβάνει το μίσθωμα που έχει συμφωνηθεί διότι ένας δύστροπος ενοικιαστής και ειδικότερα ένας κακοπληρωτής ενοικιαστής, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για έναν ιδιοκτήτη ακινήτου.
Ο ίδιος προτρέπει τους ιδιοκτήτες να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα διότι η διέξοδος σε μία διαμάχη θα φτάσει στο κατώφλι της Δικαιοσύνης, η οποία σήμερα εξυπηρετεί μόνο τα επείγοντα ζητήματα ενώ για τις υπόλοιπες υποθέσεις , ο χρόνος εκδίκασης απαιτεί διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.
Να σημειωθεί ότι οι μισθώσεις είναι ελεύθερες και το μίσθωμα συμφωνείται ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Η νομοθεσία καθορίζει μόνο το ελάχιστο χρόνο μίσθωσης ενός ακινήτου που το προσδιορίζει για τρία χρόνια όταν πρόκειται για κατοικία ενώ η επαγγελματική στέγη έχει τουλάχιστον πέντε χρόνια και διαμορφώνεται ανάλογα με τη δραστηριότητα.

Πώς οι επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ ανεβάζουν τα ενοίκια.

Το κόλπο γκρόσο των ιδιοκτητών είναι ότι αξιοποιούν το πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατοίκων του ΕΣΠΑ αναβαθμίζοντας τις κατοικίες τους , οι οποίες επανέρχονται στη αγορά με νέο υψηλότερο μίσθωμα .
Με κρατικό χρήμα τα ακίνητα εισέρχονται εκ νέου στην αγορά με τον υποψήφιο ενοικιαστή να καλείται να πληρώσει μίσθωμα έως και 50% υψηλότερο σε σχέση με τον προηγούμενο ενοικιαστή.
Το «Εξοικονομώ Κατοίκων» επιδοτεί από το 45% έως το 100% της ενεργειακής αναβάθμισης του ακινήτου με λεφτά από το ΕΣΠΑ τα οποία δεν επιστρέφονται.
Η πολιτεία δεν έχει κάνει καμία πρόβλεψη στο στάδιο υλοποίησης αντίστοιχων προγραμμάτων για εκείνα τα ακίνητα που έχουν επενδυτικό χαρακτήρα.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που προσφέρουν τα ακίνητά τους προς μίσθωση καταβάλλουν φόρο 15% όταν τα έσοδα από ενοίκια φτάνουν τα 12.000 ευρώ το χρόνο.
Ο συντελεστής φορολόγησης αυξάνεται στο 35% όταν τα έσοδα ξεπερνούν τα 12.000 και φτάνουν έως τα 35.000 ευρώ. Για υψηλότερα ετήσια έσοδα ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 45%.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης