Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέα δημοσιονομική βόμβα οι επιστροφές φόρων του 2021 για τον προϋπολογισμό - Στον αέρα εισπράξεις 15 δισ

Νέα δημοσιονομική βόμβα οι επιστροφές φόρων του 2021 για τον προϋπολογισμό - Στον αέρα εισπράξεις 15 δισ

Στον αέρα ο στόχος για εισπράξεις 15 δισεκ. από τους φόρους στο εισόδημα

Σχετικά Άρθρα

Κίνδυνος νέας δημοσιονομικής βόμβας δημιουργείται στον προϋπολογισμό από τις μεγάλες επιστροφές φόρου που κυοφορούνται για 3,5 εκατ. μισθωτούς και επαγγελματίες λόγω της θεαματικής καθίζησης, έως και 50%, των εισοδημάτων τους το 2020 και της εκτεταμένης εφαρμογής των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους.
Επειδή ακριβώς αυτές οι αποζημιώσεις των 800 και 534 ευρώ είναι αφορολόγητες -αφού δίνονται ως παροχή από το κράτος (ειδικά επιδόματα) και δεν αποτελούν φορολογητέο εισόδημα για τους εργαζομένους- στο οικονομικό επιτελείο και στους θεσμούς έχει ήδη χτυπήσει συναγερμός για τη νάρκη που κρύβεται στα κρατικά ταμεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας περίπου 1.700.000 μισθωτοί, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα βγήκαν σε αναστολή εργασίας τον προηγούμενο χρόνο και για διαστήματα από 3 έως και 10 μήνες, λαμβάνοντας έτσι το ειδικό επίδομα αποζημίωσης από το κράτος.
Πρόκειται για εργαζομένους από τους κλάδους της εστίασης, της διασκέδασης και του τουρισμού που έμειναν για μεγάλα χρονικά διαστήματα με κατεβασμένα ρολά σε σχέση με το λιανεμπόριο το οποίο άνοιγε και έκλεινε.

Πάγωσαν κάθε δραστηριότητα

Την ίδια ώρα περισσότεροι από 1,4 εκατομμύριο ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι υποχρεώθηκαν μέσα στο 2020 να παγώσουν από 5 έως και 7 μήνες κάθε δραστηριότητά τους, υπολειτουργώντας παράλληλα για το υπόλοιπο διάστημα του έτους.
Οι περισσότεροι μικρομεσαίοι που ταυτόχρονα συνιστούν και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας «δούλεψαν» το 2020 με το μίνιμουμ των παλμών, ενώ τα πάγια έξοδα της επιχείρησης, τα επαγγελματικά δάνεια μαζί με άλλες υποχρεώσεις και ανελαστικές δαπάνες έτρεχαν ασταμάτητα στη διάρκεια της σκληρής καραντίνας.
Το ίδιο και χειρότερο ήταν το σκηνικό για 480.000 ιδιοκτήτες (φυσικά πρόσωπα) που εκμισθώνουν ακίνητα και υποχρεώθηκαν σε κουρέματα ενοικίων 40% από το κράτος από τον Μάρτιο και μετά που ξέσπασε η πανδημική κρίση.

Οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό

Είναι σαφές ότι όλα αυτά τα μέτρα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας το 2020 που μάτωσε από την υγειονομική κρίση έπρεπε οπωσδήποτε να ληφθούν, μόνο που ο λογαριασμός από τις καραντίνες έχει (και) αναδρομική εφαρμογή για τον προϋπολογισμό, ενώ οι δημοσιονομικές επιβαρύνσεις είναι αλυσιδωτές.
Ετσι ο φετινός στόχος για εισπράξεις 48 δισ. ευρώ τελεί ήδη υπό αμφισβήτηση, ενώ στον αέρα βρίσκονται και οι προβλέψεις για πρόσθετους φόρους 3,5 δισ. ευρώ από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Μόνο από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων έχουν προϋπολογιστεί να εισπραχθούν έσοδα 14,8 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,065 δισ. ευρώ ή κατά 7,8% έναντι των εκτιμήσεων του 2020 και είναι μια πρόβλεψη που συγκεντρώνει υψηλό ποσοστό αβεβαιότητας για να συμβεί στην πράξη.

Αδυναμία πληρωμής φόρων

Το γεγονός αυτό δεν συνδέεται μόνο με τη δυνατότητα που έχουν τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες να πληρώσουν πρόσθετους φόρους, παλιούς και νέους, σε ένα περιβάλλον μεγάλης οικονομικής στενότητας όπως είναι αυτό, αλλά έχει να κάνει με την τρομακτική πτώση των εισοδημάτων του 2020.
Οι μειώσεις στα ετήσια φορολογητέα εισοδήματα για πάνω από 3,5 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα θα είναι τουλάχιστον 30% και σε πολλές περιπτώσεις θα φτάνουν το 50%.Τούτο σε συνδυασμό με αλλαγή των συντελεστών στη φορολογική κλίμακα και με την προσωρινή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που ισχύει επίσης για τα εισοδήματα του 2020, εξανεμίζουν το εύρος των εισοδημάτων που μπορεί να φορολογηθεί από την Εφορία.
Ετσι για χιλιάδες μισθωτούς θα υπάρξει ολική απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 2020, λόγω της πτώσης των ετήσιων φορολογητέων εισοδημάτων τους κάτω από τα αφορολόγητα όρια των 8.636 έως 12.000 ευρώ και της ειδικής εισφορά αλληλεγγύης που πιάνει στο ραντάρ όσους έχουν εισοδήματα πάνω από τα 12.000 ευρώ.
Επιπρόσθετα με αυτές τις μειώσεις χιλιάδες εργαζόμενοι γίνονται αυτομάτως δικαιούχοι για τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων και παροχών και το κυριότερο, λαμβάνουν θέση για μικρότερες επιβαρύνσεις στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για το φετινό έτος, εφόσον βέβαια πληρούν και τα υπόλοιπα κριτήρια που οδηγούν σε μείωση 50% στον φόρο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης