Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κόλλησαν… κορωνοιό οι φορολογικοί έλεγχοι το 2020 – Μεγάλο το «ναυάγιο» στις εισπράξεις

Κόλλησαν… κορωνοιό οι φορολογικοί έλεγχοι το 2020 – Μεγάλο το «ναυάγιο» στις εισπράξεις
Βάλτωσαν μέσα στην πανδημία οι φορολογικοί έλεγχοι που πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
«Βάλτωσαν» μέσα στην πανδημία οι φορολογικοί έλεγχοι που πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τον περασμένο χρόνο με αποτέλεσμα να υπάρξει «τρύπα» στα δημόσια ταμεία, η οποία συνολικά για το 2020 έφτασε σύμφωνα με τον προϋπολογισμό τα 15 δισ. ευρώ.
Οι μόνες εισπράξεις που πήγαν καλά ήταν αυτές από τον ΦΠΑ και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Τα στοιχεία για την εκτέλεση του επιχειρησιακού σχεδίου της ΑΑΔΕ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2020 αποκαλύπτουν υστέρηση φορολογικών ελέγχων κατά 34% σε σχέση με τον ετήσιο αρχικό στόχο, απόκλιση 45,5% στα έσοδα που βεβαιώθηκαν κατόπιν ελέγχων και υστέρηση 70% στις εισπράξεις κατόπιν ελέγχων.

Αναλυτικότερα:

1.  Σε ετήσια βάση είχαν προγραμματιστεί 25.100 φορολογικοί έλεγχοι και στο δεκάμηνο είχαν γίνει 16.734
2.   Οι βεβαιώσεις εσόδων κατόπιν ελέγχων ανήλθαν στα 981,08 εκ. ευρώ στο δεκάμηνο έναντι 1,8 δισ. ευρώ που ήταν ο ετήσιος στόχος
3.   Οι εισπράξεις στο δεκάμηνο έφθασαν τα 133,950 εκ. ευρώ τη στιγμή που για το σύνολο του έτους ο πήχης είχε τεθεί στα 450 εκ. ευρώ  
4. Προγραμματίσθηκαν 67.720 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι και έγιναν 52.144 στο δεκάμηνο.

Άντεξαν τα έσοδα από ΦΠΑ

Στην αντίπερα όχθη στο μέτωπο του ΦΠΑ  οι εισπράξεις στο δεκάμηνο ήταν υψηλότερες σε σχέση με τον ετήσιο αναθεωρημένο στόχο, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην αυξημένη χρήση του «πλαστικού χρήματος».
Σε ετήσια βάση ο αναθεωρημένος στόχος εισπράξεων ΦΠΑ για το 2020 ήταν 12,579 δις ευρώ και στο δεκάμηνο είχαν ήδη εισπραχθεί 12,664 δις ευρώ, παρά την πτώση της κατανάλωσης λόγω της οικονομικής καραντίνας.
Αρχικά βέβαια, ο προϋπολογισμός προέβλεπε ετήσιες εισπράξεις ΦΠΑ πάνω από 18 δισ ευρώ.
Την ίδια ώρα οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμες οφειλές κινούνται στο δεκάμηνο πολύ κοντά στον ετήσιο στόχο.
Παρά το φρένο σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς λόγω της πανδημίας στο ταμείο μπήκαν  3,327 δις ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές ως το τέλος Οκτωβρίου όταν ο ετήσιος στόχος ήταν για εισπράξεις 3,357 δις ευρώ.
Οι καλές επιδόσεις στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποδεικνύονται και από τις ποσοστιαίες αναγωγές.
Στο δεκάμηνο εισπράχθηκε το 28,4% του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους στην Εφορία όταν ο στόχος προέβλεπε είσπραξη 30%.

Στο στόχαστρο 2.500 υποθέσεις ακινήτων

Στο μέτωπο των συνολικών φορολογικών εσόδων τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιβεβαιώνουν το «ναυάγιο» στις εισπράξεις του δημοσίου το 2020 καθώς ο αρχικός ετήσιος στόχος ήταν 53,122 δις. ευρώ και μέχρι τον Οκτώβριο είχαν εισπραχθεί 36,054 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ προγραμματίζουν για φέτος περισσότερους από 25.000 φορολογικούς ελέγχους με το 70% να αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας.
Παράλληλα, θα διενεργηθούν 2.500 έλεγχοι για υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου.

Προτεραιότητα θα δοθεί:

· Σε συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων που έχουν συνταχθεί με αξία ακινήτου άνω των 80.000 ευρώ
· Σε υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών , δωρεών , γονικών παροχών , στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσεις μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο
· Σε υποθέσεις φορολογίας μεγάλης ακίνητης περιουσίας, για τις οποίες στην υποβληθείσα δήλωση έχουν αναγραφεί ενυπόθηκα χρέη από δάνεια.
· Σε υποθέσεις ενιαίου τέλους ακινήτων, εφόσον στην υποβληθείσα δήλωση περιλαμβάνονται ειδικά κτίσματα και δεν έχουν αναγραφεί στοιχεία οικοπέδου ή αγροτεμαχίου.
· Σε υποθέσεις ειδικού φόρου επί των ακινήτων, ως προς τα δικαιολογητικά απαλλαγής.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης