Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Κούρεμα» με την ψιλή από τους δανειστές της ρύθμισης των 120 δόσεων - Περιόρισαν τους δικαιούχους, μείωσαν τις δόσεις σε 100

«Κούρεμα» με την ψιλή από τους δανειστές της ρύθμισης των 120 δόσεων - Περιόρισαν τους δικαιούχους, μείωσαν τις δόσεις σε 100
Ξηλώνεται η ρύθμιση των 120 δόσεων
Ξηλώνεται μετά από παρέμβαση των δανειστών η ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές των 3,1 δισ. ευρώ προς τους Δήμους.
Με τροπολογία που κατατέθηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών αιφνιδιαστικά χθες βράδυ στη βουλή, αλλάζει το πλαίσιο διακανονισμού των οφειλών από δημοτικά τέλη ενοίκια, λογαριασμούς ύδρευσης και κλήσεις από τη δημοτική αστυνομία, ενώ μειώνεται σημαντικά η περίμετρος των δικαιούχων μετά από την θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τα φυσικά πρόσωπα.
Το πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης περιορίζεται δραστικά και από το γεγονός ότι δυνατότητα υπαγωγής έχουν μόνο όσες εταιρίες νομικά πρόσωπα επλήγησαν από την πανδημική κρίση. Επίσης με τη νέα διάταξη ο αριθμός των μηναίων δόσεων κουρεύεται στις 100 από τις 120.
Η νέα ρύθμιση είναι προσαρμοσμένη στο αυστηρό πλαίσιο των οδηγιών που έδωσαν οι θεσμοί στο υπουργείο Οικονομικών αφού όπως διεμήνυσαν η ρήτρα διαφυγής που είναι σε ισχύ αφορά ρυθμίσεις που συνδέονται με την πανδημική κρίση και όχι κάποιο γενικευμένο πλαίσιο μόνιμων ρυθμίσεων, όπως αυτό που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή.
Η αγορά πάντως πιέζει και θέλει νέες 120 δόσεις για να ανακουφιστεί από τα χρέη της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων.
Αναλυτικότερα:
1. Η ρύθμιση αφορά:
- Οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν από 15 Φεβρουαρίου 2020 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2021
- Οφειλές προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών ρυθμίσεων από 15 Φεβρουαρίου 2020 μέχρι τη δημοσίευση του νόμου.
2. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα και όσα νομικά πρόσωπα έχουν υποστεί οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού.
Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών η οποία εκδίδεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 καθορίζονται οι ΚΑΔ των δικαιούμενων της ρύθμισης νομικών προσώπων και τα κριτήρια υπαγωγής των φυσικών προσώπων.
3. Η ένταξη στη ρύθμιση γίνεται ύστερα από αίτηση του οφειλέτη προς τους δήμους.
4. Η ρύθμιση συνοδεύεται από διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων ως εξής:
- 100% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.
- 80% εάν η οφειλή εξοφληθεί σε 2 – 24 δόσεις.
- 70% αν εξοφληθεί σε 25 -48 δόσεις.
- 60% αν εξοφληθεί σε 49-72 δόσεις.
- 50% σε περίπτωση εξόφλησης της οφειλής από 73 -100 δόσεις.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης