Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η κοινωνική ανοχή είναι υψηλή απέναντι στον Μητσοτάκη γιατί η συλλογική μνήμη…δεν ευνοεί τον Τσίπρα – Να μην καλλιεργηθούν φρούδες ελπίδες στην Οικονομία

Η κοινωνική ανοχή είναι υψηλή απέναντι στον Μητσοτάκη γιατί η συλλογική μνήμη…δεν ευνοεί τον Τσίπρα – Να μην καλλιεργηθούν φρούδες ελπίδες στην Οικονομία
Η κοινωνική ανοχή είναι υψηλή απέναντι στον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της ΝΔ.
Παρά τα πολλά λάθη κυρίως επικοινωνιακά αλλά και ουσιαστικά, όπως το φιάσκο στην Σύνοδο Κορυφής για την Τουρκία… μια ημέρα πριν στόχος οι κυρώσεις, μια ημέρα μετά δεν είναι αυτοσκοπός οι κυρώσεις, παρά την χειρότερη εικόνα που εμφάνισε η Ελλάδα στο γ΄ τρίμηνο του 2020… η κοινωνική ανοχή παραμένει ισχυρή για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μπορεί εσχάτως στα social media να δέχεται πυρά αλλά είναι κίτρινα σχόλια εάν ο Μητσοτάκης και η σύζυγος του πήγαν στην Πάρνηθα και η απάντηση στο λάθος της Πάρνηθας ήταν βεβαίως οι αποκαλύψεις για την κατοικία στο Σούνιο του Τσίπρα.
Όλα αυτά είναι κιτρινισμός δεν είναι σοβαρή πολιτική.
Η επικοινωνιακή στρατηγική είναι λάθος, εν μέσω Πανδημίας, σωρευμένης πίεσης στην κοινωνία, τους μισούς επιχειρηματικούς κλάδους να παραπαίουν και την οικονομία να έχει δείξει την χειρότερη συμπεριφορά από οποιαδήποτε οικονομία, μας ξεπέρασαν οι πάντες όπως αναλύσαμε πρόσφατα στο bankingnews με όρους ύφεσης σε ετήσια βάση και ανάκαμψης σε τριμηνιαία βάση.
Σε δείγμα 18 χωρών της Ευρώπης, μαζί με την Τουρκία ή χώρες εκτός ευρώ στην Ευρώπη η Ελλάδα είχε τις χειρότερες επιδόσεις.
Ακόμη και στην διαχείριση του κορωνοιού έχουν γίνει απίστευτα λάθη, παλινδρομήσεις, αμηχανία και κυρίως μιμητισμός.
Η Ελλάδα μιμείται τις άλλες χώρες δεν έχει δική της στρατηγική.
Τα lockdown 1 και 2 όμως μας έπληξαν περισσότερο από οποιαδήποτε χώρα και αυτό είναι εύλογο και συνάμα εντυπωσιακό.

Γιατί η κοινωνία δείχνει ανοχή;

Η επικρατούσα αντίληψη στην κοινωνία είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ένα καλό σχέδιο ανάκαμψης για την οικονομία αλλά ήρθε ο κορωνοιός και ανέτρεψε όλο αυτό τον σχεδιασμό.
Η μεσαία τάξη η οποία πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε σε αυτή την μεγάλη κρίση της ύφεσης που προκάλεσαν τα lockdown 1 και 2 συνεχίζει να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης.
Αναλύοντας τα αποτελέσματα των επιδόσεων των κυβερνήσεων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης εν μέσω ύφεσης προκύπτει το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν τα πήγε καλά στην διαχείριση της οικονομίας εν μέσω ύφεσης.
Αποδεικνύονται οι σοβαρές παθογένειες της οικονομίας, οι αδυναμίες όπως καταγράφονται στο ακαθάριστο προϊόν σε τριμηνιαία βάση, στα 40 δισεκ. παραγωγή πλούτου ανά τρίμηνο ή 45 δισεκ. σε καλύτερες περιόδου, η ύπαρξη της κρυφής οικονομίας – παραοικονομίας – που φθάνει στο 18% ή σχεδόν 18% του ΑΕΠ σχεδόν 30 δισεκ. ή 75% της παραγωγής πλούτου σε ένα τρίμηνο.
Η Ελλάδα αύξησε το χρέος της το οποίο παραμένει το χειρότερο σε σχέση με το ΑΕΠ απόρροια και της μείωσης του ΑΕΠ και της αύξησης του νέου χρέους.

Η συλλογική μνήμη

Από την άλλη όμως η συλλογική μνήμη της κοινωνίας δεν έχει εξασθενήσει για τα έργα και ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ.
Το πλήγμα που δέχθηκε με την υπερφορολόγηση η μεσαία αστική τάξη και οι επιχειρήσεις ή οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι ακόμη νωπό και παραμένει στην συλλογική μνήμη.
Εύλογα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανακάμψει δημοσκοπικά ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι μετριότητες, δεν πείθουν την κοινωνία.
Η συλλογική μνήμη δεν ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ και με τα ίδια φθαρμένα πρόσωπα… θα χάσει και τις επόμενες εκλογές του 2023 ή όποτε διεξαχθούν.

Να μην καλλιεργηθούν φρούδες ελπίδες στην οικονομία

Θα ήταν μεγάλο λάθος η κυβέρνηση να καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες για την οικονομία.
Όταν καλείται με δανεικά να αναπτυχθεί, όταν το χρέος είναι υπέρογκο – αν και οι αποδόσεις βρίσκονται στο 0,59% στην 10ετία σε ιστορικά χαμηλά λόγω της ΕΚΤ – όταν από το 2022 θα επανέλθει η δημοσιονομική προσαρμογή η κυβέρνηση δεν πρέπει να καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες.
Θα χρειαστεί να φθάσουμε στο 2023… για να πιάσει τους στόχους του 2019.
Το δυνατό στοιχείο της Ελλάδος δεν είναι η οικονομία και ούτε θα γίνει η οικονομία για το ορατό μέλλον.
Οπότε τα κυβερνητικά στελέχη μην ξεκινήσουν υπερφίαλες αναφορές γιατί ακόμη μια φορά θα διαψευστούν.  

Ποια θα είναι η συνεισφορά των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης στην παραγωγή πλούτου της Ελλάδος; - Μόλις 10 δισ ευρώ

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει στην ΕΕ ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων με στόχο να αντλήσει τα 32 δισεκ. ευρώ από το ταμείο Ανάκαμψης.
Από αυτά τα 13 δισεκ. ευρώ θα είναι δάνεια και τα 19 δισεκ. επιδοτήσεις τα περισσότερα εκ των οποίων θα περάσουν μέσα από τις τράπεζες και τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μηχανισμοί εγγυήσεων κ.α.
Κατά ορισμένους το σχέδιο αξιοποίησης των 32 δισεκ. της Ελλάδος είναι ολοκληρωμένο το βασικό ερώτημα είναι όμως το εξής…
Πόσο θα συμβάλλουν τα 32 δισεκ. στην παραγωγή του εθνικού πλούτου της Ελλάδος;
Επίσης τα 32 δισεκ. επαρκούν για να αντιμετωπίσουν ένα βουνό χρέους;

Απαντήσεις

Ξεκινώντας από το χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό φθάνει στα 655  δισεκ. ευρώ και δομείται ως εξής
-Κρατικό χρέος 365 δισεκ. ευρώ
-Ιδιωτικό χρέος 148 δισεκ. ευρώ δάνεια στις τράπεζες
-Χρέος φυσικών και νομικών προσώπων στην εφορία 106 δισεκ.
-Χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία 36 δισεκ. ευρώ
Σύνολο όλων αυτών 655 δισεκ. ευρώ.
Με ΑΕΠ της Ελλάδος το 2020 στα 163 με 164 δισεκ. ευρώ σημαίνει ότι η σχέση συνολικών χρεών προς ΑΕΠ ανέρχεται σε 400%...
Το συνολικό χρέος δημόσιο και ιδιωτικό 400% του ΑΕΠ είναι αντιληπτό γιατί ονομάζεται βουνό χρέους.
Τα 655 δισεκ. χρέους απέναντι στα 32 δισεκ. στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μόλις το 5,5% του συνολικού δημόσιου και ιδιωτικού χρέους.

Πόσο θα συμβάλλουν τα 32 δισεκ. στην παραγωγή του εθνικού πλούτου της Ελλάδος;

Τα 32 δισεκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα συμβάλλουν μόλις 10 δισεκ. στην αύξηση του εθνικού πλούτου της Ελλάδος.
Η απόδοση των κεφαλαίων θα είναι ουσιαστικά το 1/3 της συνολικής στήριξης και αυτή σωρευτικά καθώς τα 10 δισεκ. συνεισφορά στο ΑΕΠ δεν θα είναι σε ετήσια βάση αλλά από το διάστημα έναρξης έως το διάστημα λήξης των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πρακτικά η Ελλάδα θα πάρει 32 δισεκ. για να ενισχύσει το ΑΕΠ περίπου 10 δισεκ. ή σχεδόν 2 δισεκ. σε ετήσια βάση ως συμμετοχή στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.
Καθίσταται κατανοητό ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μόνο στήριξη σε καμία περίπτωση δεν είναι σχέδιο Marshall για την ελληνική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης