Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέες οδηγίες για τις επιχειρήσεις σε αναστολή τον Δεκέμβριο 2020

Νέες οδηγίες για τις επιχειρήσεις σε αναστολή τον Δεκέμβριο 2020
Μέχρι τέλος του 2020 θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για την υποβολή των δηλώσεων και των διορθωτικών της αναστολής συμβάσεων εργασίας από τις πληττόμενες επιχειρήσεις.
Μέχρι τέλος του 2020 θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για την υποβολή των δηλώσεων και των διορθωτικών της αναστολής συμβάσεων εργασίας από τις πληττόμενες επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι των οποίων συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το παρελθόν και οι συμβάσεις εργασίας τους τίθενται σε αναστολή κατά τον μήνα Δεκέμβριο δεν προβαίνουν σε καμία δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ παρά μόνο στην περίπτωση που επιθυμούν να τροποποιήσουν μισθώματα ή ΙΒΑΝ. Επίσης, δεν απαιτείται δήλωση ακόμη και όταν δεν είναι ο ίδιος εργοδότης που θέτει τη σύμβαση εργασίας τους σε αναστολή κατά τον μήνα Δεκέμβριο .
Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ κατά τον μήνα Δεκέμβριο, υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη του, στο ως άνω οριζόμενο διάστημα.
Οι επιχειρήσεις εργοδότες που έχουν ΚΑΔ ο οποίος εντός του μήνα Δεκεμβρίου, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι κλειστό από δημόσια αρχή και στη συνέχεια είναι πληττόμενο για το υπόλοιπο του μήνα, τότε υποβάλλεται ξεχωριστό έντυπο- δήλωση αναστολής για κάθε [ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ] (πληττόμενο ή κλειστό από δημόσια αρχή αντίστοιχα). Δηλαδή οι επιχειρήσεις πρέπει να καθορίσουν στο πεδίο [ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ] του εντύπου, αν τα δηλωθέντα χρονικά διαστήματα αναστολής συμβάσεων εργαζομένων αφορούν διάστημα κατά το οποίο το ΚΑΔ είναι κλειστό με εντολή δημόσιας αρχής («Από Δημόσια Αρχή») ή είναι πληττόμενο («Πλήττομαι Σημαντικά»).

Αν για παράδειγμα το δηλούμενο ΚΑΔ της επιχείρησης:

-είναι κλειστό με εντολή δημόσιας αρχής από 1/12 έως 14/12/2020, τότε υποβάλλεται μια αυτοτελής δήλωση με [ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ] «Από Δημόσια Αρχή», δηλώνοντας υποχρεωτικά το διάστημα από 1/12/2020 έως 14/12/2020.
-είναι πληττόμενο για το διάστημα από 15/12 έως 31/12/2020, υποβάλλεται μία αυτοτελής δήλωση με [ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ] «Πλήττομαι Σημαντικά», όπου τα δηλωθέντα διαστήματα των αναστολών των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους δεν μπορούν να είναι «εκτός» του ανωτέρω χρονικού διαστήματος.
Σε περίπτωση που η επιχείρηση θέλει να υποβάλει δήλωση και για άλλον -άλλους ΚΑΔ, τότε επαναλαμβάνει για κάθε ΚΑΔ την ανωτέρω διαδικασία.
Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση εργαζόμενου, με δύο ή παραπάνω εργοδότες, η αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα λάβει υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των ημερών αναστολής του (το τυχόν κοινό διάστημα ημερών αναστολής προσμετράται μια φορά και δεν αθροίζεται) και ως ποσό αναφοράς λογίζεται το ποσό των 534 ευρώ που αντιστοιχούν σε 30 ημέρες.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης