Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προτεραιότητα η ψηφιοποίηση του συστήματος απονομής των συντάξεων για το 2021

Προτεραιότητα η ψηφιοποίηση του συστήματος απονομής των συντάξεων για το 2021
Η δέσμευση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Ζήτημα πρώτης επιχειρησιακής προτεραιότητας για το 2021 είναι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η γρήγορη απονομή στους δικαιούχους των εκκρεμών συντάξεων σύμφωνα με τη προσωπική δέσμευση που ανέλαβε κατά στη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ στις 8 Δεκεμβρίου 2020 .
Παρότι ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο ως προς την απονομή των νέων συντάξεων στους δικαιούχους με επικεφαλής του αρμόδιου υπουργείου τον κ. Γιάννη Βρούτση εντούτοις δημοσίως δήλωσε ότι από τις αρχές του νέου χρόνου οι ταχύτητες απονομής των συνάτξεων θα αυξηθούν και θα ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές δυσκολίες που προκαλούν καθυστερήσεις.
Αυτό συνέβη κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, όπου ακούστηκαν οι απόψεις 25 βουλευτών οι οποίοι και ανέλαβαν να αναδείξουν ζητήματα πρώτης προτεραιότητας για το επόμενο διάστημα

Πρωτοβουλίες 
.
Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι από τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων η κυβέρνηση εισπράττει πολιτικό κόστος- και, γι’ αυτό, όπως υπογράμμισε προαναγγέλλοντας πρωτοβουλίες «θα προσθέσουμε δυνάμεις για να μπορέσουμε να κινηθούμε πιο γρήγορα στην έκδοση των παλαιών συντάξεων».
Είναι -επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης- μία προσωπική μου δέσμευση και θα τύχει της προσωπικής μου φροντίδας. 
Και εξήγησε: «Έχω ζητήσει από το Διοικητή του ΕΦΚΑ ένα επιχειρησιακό σχέδιο για το πώς μπορούμε να προσθέσουμε δυνάμεις αυτή τη στιγμή στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων με έμπειρους ανθρώπους τους οποίους θα ψάξουμε να τους βρούμε, όπου υπάρχουν αυτοί διαθέσιμοι, έτσι ώστε να εκκαθαρίσουμε το συντομότερο δυνατόν το στοκ των εκκρεμών συντάξεων».

Το σχέδιο της κυβέρνησης για ψηφιοποίηση

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο τρόπος επιτάχυνσης της απονομής των συντάξεων δεν είναι άλλος από την ψηφιοποίηση της διαδικασίας αίτησης και απονομής συντάξεων, η οποία βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας (μέχρι την καθολική εφαρμογή της) από, φέτος.
Η επίτευξη αυτού του στόχου όχι μόνο θα μειώσει την (οικονομικά επώδυνη) αναμονή των συνταξιούχων, αλλά θα αυξήσει την άμεση καταναλωτική δύναμη της εν λόγω κοινωνικής ομάδας (καθώς θα διευρυνθεί το πλήθος τους) και έτσι τη ρευστότητα στην αγορά, .
Το επόμενο ορόσημο αυτής της διαδικασίας, μετά την ολοκλήρωση της για τους αγρότες και τους υγειονομικούς, είναι ο Μάρτιος του 2021, οπότε θα πρέπει να είναι εφικτή η έκδοση ψηφιακής σύνταξης για τους ΑμεΑ.
Τέσσερις μήνες μετά και συγκεκριμένα, τον Ιούλιο, θα πρέπει να μπορούν να εκδοθούν ψηφιακά -μετά από σχετική αίτηση- οι συντάξεις των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή του τέως ΙΚΑ.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η έκδοση νέας σύνταξης το αργότερο ένα-δύο μήνες, μετά την αίτηση από τον ασφαλισμένο.
Δεδομένου ότι κατά μέσο όρο φέτος εκδίδονται περίπου 10.500 νέες συντάξεις κάθε μήνα, ενώ κατατίθενται σχεδόν 13.000 κατά μέσο όρο μηνιαίως, η δυναμική που διαμορφώνεται είναι για την έκδοση κοντά διπλάσιου αριθμού νέων συντάξεων κάθε μήνα σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση.
Και αυτό γιατί όλες οι νέες αιτήσεις (περίπου 13.000 κάθε μήνα με βάση τους σημερινούς ρυθμούς) οι οποίες θα κατατίθενται ψηφιακά, θα εκδίδονται επίσης ψηφιακά, ενώ επιπλέον 10.500 συντάξεις στη βάση του stock των παλιότερων αιτήσεων θα συνεχίσουν να εκδίδονται μέσω κυρίως της εργασίας των υπαλλήλων στα κατά τόπους υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ. 

Τα στοιχεία από το σύστημα «Άτλας» 

Να σημειωθεί πως με βάση τα τελευταία στοιχεία του συστήματος "Άτλας" τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο Υπουργός Εργασίας, κος Γιάννης Βρούτσης, οι εκκρεμείς συντάξεις τον Σεπτέμβριο του 2020 είχαν ανέλθει στις 163.224, με το δημοσιονομικό κόστος εξόφλησης τους να φτάνει τα 619 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις (δηλαδή εκείνες που "μετράνε" πάνω από 3 μήνες) αυτές ανήλθαν στις 133.354.
Προκειμένου, να διευκολυνθεί η σταδιακή μετάβαση στην "ψηφιακή εποχή" σε σχέση με την αίτηση και απονομή συντάξεων, ο e-ΕΦΚΑ έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ενσωμάτωσης των ήδη εκκρεμών αιτήσεων (οι οποίες είχαν κατατεθεί χειρόγραφα) στο ψηφιακό σύστημα.
Προκειμένου να υποστηριχθεί το κόστος,, στο τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2021 έχει ήδη καταγραφεί αύξηση της δαπάνης για συντάξεων.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στο εν λόγω σχέδιο προβλέπεται αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 499 εκατ. ευρώ, η οποία κυρίως οφείλεται στην εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης εντός του 2021 .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης