Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Τις επόμενες ημέρες η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης - Εξετάζεται παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Σταϊκούρας: Τις επόμενες ημέρες η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης - Εξετάζεται παράταση για την πληρωμή των τελών  κυκλοφορίας
Eξετάζεται η παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, ανέφερε ο Χρ. Σταϊκούρας
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπογραφεί η υπουργική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας.
Σημειώνεται ότι η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θα αφορά όλα  τα είδη καυσίμων θέρμανσης, καθώς το υπουργείο εντάσσει και άλλες μορφές επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης, όπως είναι το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα και τη βιομάζα (Pellet).
Το ύψος του επιδόματος υπολογίζεται σε τουλάχιστον 84 εκατ. ευρώ και η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες θα εκδοθεί εντός τον επόμενων ημερών.

Υπό εξέταση η παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ανέφερε ότι εξετάζεται και η παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.
Σημείωσε πως η σχετική απόφαση θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ ανέφερε πως αξιολογείται και η πρόταση για πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες χρήσης του οχήματος και όχι εφάπαξ και για 12 μήνες, ανεξαρτήτως της χρήσης του οχήματος.

Στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει εργαζόμενους και επιχειρήσεις με επιπλέον μέτρα τους επόμενους μήνες, σταθμίζοντας τις ανάγκες με κοινωνική δικαιοσύνη και με δίκαιη κατανομή των υπαρχόντων κονδυλίων, δεδομένου ότι το κράτος συνεχίζει να πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις του προς όλους (όπως συντάξεις), ενώ έχει λάβει μεγάλου ύψους μέτρα στήριξης, σε μια περίοδο με μειωμένες εισπράξεις.
«Θα επικαιροποιηθούν όλα τα μέτρα που ισχύουν και για τον μήνα Δεκέμβριο.
Τι θα γίνει τον Μάρτιο- Απρίλιο κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει, καθώς θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Πρόσθεσε πως  «πριν από 1,5 μήνα τα επιπλέον μέτρα για το 2021, για να βοηθήσουμε την κοινωνία, ήταν 2,5 δισ. ευρώ, ενώ τώρα έχουν αυξηθεί σε 7,5 δισ. ευρώ».

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Για την «επιστρεπτέα προκαταβολή», ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «θα συνεχιστεί το επόμενο έτος». Όπως είπε, «ήδη στον 4ο κύκλο έχουν μπει πάνω από 400.000 επιχειρήσεις και ήδη έχουν καταβληθεί μεγάλα ποσά.
Πράγματι, υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που δεν έχουν ενταχθεί στην "επιστρεπτέα προκαταβολή 4", καθώς είτε δεν είχαν μείωση τζίρου βάσει των κριτηρίων είτε άνοιξαν μέσα στο 2020.
Αυτές θα προσπαθήσουμε να τις εντάξουμε στον 5ο κύκλο, που αναμένεται να λειτουργήσει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου».
Επεσήμανε ακόμη ότι μέσα σε λίγους μήνες, μόνο μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν δοθεί στην αγορά 5,5 δισ. ευρώ.
Συμπλήρωσε  ότι εξετάζεται να υπάρξει και 6ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής για την άνοιξη, ώστε να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις εστίασης και όποιες άλλες χρειάζεται.
Ξεκαθάρισε ωστόσο ο κ. Σταϊκούρας ότι κανένα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών δεν θα είναι μόνιμο, εξηγώντας πως «έτσι επιβάλλει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία και η συμφωνία των ηγετών της ΕΕ».
Πρόσθεσε πως  όπου απαιτείται, (όπως στις επιχειρήσεις εστίασης που θα μείνουν κλειστές και τον Δεκέμβριο) υπάρχει ήδη ένα πλέγμα μέτρων στήριξης, όπως η αναστολή συμβάσεων, η πλήρης κάλυψη μισθοδοσίας και εισφορών και η έκπτωση ενοικίου.

«Φανταστείτε να μην είχαμε ανοίξει και τον τουρισμό»

Τέλος, για τα στοιχεία για το ΑΕΠ για το γ' τρίμηνο που δημοσιοποίησε την Παρασκευή 4/12  η ΕΛΣΤΑΤ, ο  κ. Σταϊκούρας σχολίασε ότι «η Ελλάδα είχε πολύ καλές επιδόσεις στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη και επομένως έπρεπε να καλύψει μικρότερο έδαφος σε ό,τι έχει να κάνει με την ύφεση, ενώ στο ποσοστό της ύφεσης συνετέλεσε και η εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό».
«Φανταστείτε να μην είχαμε ανοίξει και τον τουρισμό», κατέληξε ο υπουργός.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης