Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα 2,9 δισ. ευρώ «κουρεύονται» οι προκαταβολές το 2021 από το Ταμείο Ανάκαμψης - Οι μεταρρυθμίσεις Φεβρουάριο

Στα 2,9 δισ. ευρώ «κουρεύονται» οι προκαταβολές το 2021 από το Ταμείο Ανάκαμψης - Οι μεταρρυθμίσεις Φεβρουάριο
Δίνεται στη δημοσιότητα το σχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης
Στη σκιά των ζοφερών προβλέψεων της Κομισιόν για την βαθιά της ελληνικής οικονομίας και των ασθενικών ρυθμών ανάπτυξης για το διάστημα από το 2023 έως το 2032 (ταχύτητες μεταξύ 0,5% και 1% για το ΑΕΠ) δίνεται εκτός απροόπτου, σήμερα στην δημοσιότητα το σχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης.
Θεωρητικά είναι αυτό που θα ξεκλειδώσει προκαταβολές ύψους 5,5 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, εκ των οποίων τα 2,635 δισ. ευρώ θα προέλθουν από επιχορηγήσεις και 1,272 δισ. ευρώ από δάνεια.
Οι επόμενες δόσεις θα συνδέονται με συγκεκριμένους όρους, δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα στην εκταμίευση τους, όπου εκεί αρχίζουν τα δύσκολα για όλες τις οικονομίες της ευρωζώνης και κυρίως για αυτές που έχουν άγνοια από τα μνημόνια.
Ωστόσο, αυτές οι προκαταβολές δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες από την ελληνική πλευρά, αφενός γιατί υπάρχει το προηγούμενο της καθυστέρησης με τα χρήματα από του SURE, τα οποία η χώρα περίμενε από τις αρχές Ιουνίου για να έρθουν μόλις χθες από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Αφετέρου, υπάρχει μία ολόκληρη διαδικασία μέχρι την διαμόρφωση του τελικού σχεδίου και από μόνος του είναι ένας παράγοντας που μπορεί να μειώσει τις τελικές προκαταβολές για το 2021 στα 2,9 δις. ευρώ με 3 δισ. ευρώ.

Ποιες θα είναι οι εισπράξεις;

Μετά από αυτά με ενδιαφέρον αναμένονται οι προβλέψεις για τις εισπράξεις από το Ταμείο Ανάκαμψης στον προϋπολογισμό του 2021, εάν δηλαδή θα αλλάξει ο στόχος των 5,5 δισ. ευρώ που είχε ενσωματωθεί στο προσχέδιο.
Πάντως αυτά τα λεφτά θεωρούνται βαρόμετρο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τον επόμενο χρόνο ενώ όλα θα εξαρτηθούν από το πότε θα κοπάσει η ένταση της πανδημίας.
Το κείμενο εστάλη χθες στις Βρυξέλλες και από αύριο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση ώς το τέλος του έτους, για να ακολουθήσει από την 1η Ιανουαρίου έως τις 15 Ιανουαρίου του 2021, η αξιολόγηση από την Κομισιόν που αποτελεί και τον πιο δύσκολο σταθμό αυτής της διαδρομής.

Το τελικό κείμενο με τις μεταρρυθμίσεις θα φθάσει στις Βρυξέλλες περί τα μέσα Φεβρουαρίου του 2021....


Γίνεται αντιληπτό πως η ημερομηνία της πρώτης εκταμίευσης είναι ανοικτή μολονότι δεν σχετίζεται με ορόσημα ενώ πολλά θα εξαρτηθούν στη συνέχεια και από την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για τις μεταρρυθμίσεις όπου παραδοσιακά η Ελλάδα κινείται εκτός.
Στόχος πάντως είναι τα πρώτα χρήματα να έρθουν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021. Το σχέδιο έχει δομηθεί σε τέσσερις πυλώνες μέσω των οποίων η χώρα επιδιώκει χρηματοδότηση 29,1 δισ. ευρώ από τα οποία τα 16,4 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ δάνεια. Στο πακέτο των 29,1 δις ευρώ προστίθενται 2 δισ ευρώ μέσω του React EU που θα καλύψουν δράσεις που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Μεγάλο στοίχημα αποτελεί η πρόθεση χρηματοδότησης ιδιωτικών επενδύσεων με τα 12,7 δις ευρώ των δανείων , σε ποσοστό έως και 50% εφόσον υπάρχει παράλληλα και εξασφαλισμένη τραπεζική χρηματοδότηση ίση με το 30% της επένδυσης.
Το πρόγραμμα εστιάζει στις εξής μεταρρυθμίσεις: πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακή εποχή, κοινωνική συνοχή και ανταγωνιστικότητα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης