Τελευταία Νέα
Οικονομία

Θετική η Κομισιόν για την Ελλάδα - Ιδιαίτερη μνεία στις αλλαγές στον τραπεζικό τομέα, προσοχή στην πορεία του χρέους και μεταρρυθμίσεις - Τι λέει ο Σταϊκούρας

Θετική η Κομισιόν για την Ελλάδα - Ιδιαίτερη μνεία στις αλλαγές στον τραπεζικό τομέα, προσοχή στην πορεία του χρέους και μεταρρυθμίσεις - Τι λέει ο Σταϊκούρας
Σημαντική η συμβολή των χαμηλών επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με την Κομισιόν
Θετική είναι η 8η αξιολόγηση, όπως αναμενόταν, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, η οποία, όπως αναφέρεται στην ίδια έκθεση εκπονήθηκε σε μια εποχή που τα περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν την επανεμφάνιση της πανδημίας.
Παρά την πρόσφατη αύξηση των λοιμώξεων, η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να ελέγξει την εξάπλωση του κορωνοϊού, συγκριτικά καλά, επίσης χάρη στην έγκαιρη ανταπόκριση σε περιοχές που αντιμετωπίζουν αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων.
Οι αρχές ενίσχυσαν την ετοιμότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και την επέκταση της ικανότητας τεστ, ενώ την ίδια στιγμή επέκτειναν και προσάρμοσαν το σύνολο των φορολογικών μέτρων και των μέτρων στήριξης της ρευστότητας σε άτομα και επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία.
Αυτά τα μέτρα βοηθούν στη μείωση του κοινωνικού και οικονομικού κόστους της πανδημίας, αλλά σύμφωνα με το φθινοπωρινέςπροβλέψεις της Επιτροπής, η ελληνική οικονομία αναμένεται να υποστεί μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές συρρικνώσεις στην ΕΕ, λόγω της υψηλής έκθεσής της στον τουρισμό και του μεγάλου μεριδίου των μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν περιορισμένη ικανότητα προσαρμογής.
Το εθνικό lockdown τριών εβδομάδων που ανακοινώθηκε στις 5 Νοεμβρίου και η πιθανή παράτασή του εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας, θα μπορούσε να αποδυναμώσει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές περισσότερο από ό,τι υποτίθεται σήμερα.

Image
 
Ανάλυση Χρέους

Οι ελληνικές κρατικές αποδόσεις παραμένουν χαμηλές και το ταμειακό απόθεμα της κυβέρνησης πλησιάζει στα προ κρίσης επίπεδα.
Οι αρχές ολοκλήρωσαν πρόσφατα με επιτυχία την έκδοση 15-ετούς ομολόγου.
Τα περιθώρια απόδοσης των μακροπρόθεσμων ελληνικών κρατικών ομολόγων παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά.
Τα αποθέματα μετρητών της γενικής κυβέρνησης ανέρχονται πλέον σε 34,5 δισ. ευρώ (τέλος του Σεπτεμβρίου), με το υπόλοιπο του λογαριασμού ταμειακών αποθεμάτων να παραμένει αμετάβλητο στα 15,7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα ταμειακά αποθέματα θα ήταν επαρκή για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για περίπου δύο έτη ακόμη και χωρίς περαιτέρω εκδόσεις ομολόγων.
Έτσι, παρά την επιδείνωση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών, το βασικό σενάριο δείχνει μια επιστροφή στη φθίνουσα πολρεία του χρέους προς ΑΕΠ.
Βραχυπρόθεσμα, το δημόσιο χρέος προβλέπεται να αυξηθεί από το 180,5% του ΑΕΠ το 2019 σε πάνω από 207% του ΑΕΠ το 2020.
Ωστόσο, τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναμένεται να είναι προσωρινά και η οικονομία αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει το 2021.
Έτσι, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να ακολουθήσει πτωτική τάση από το 2021.
Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης αναμένεται να είναι περίπου στο 15% του ΑΕΠ για τα επόμενα 20 χρόνια, πριν μειωθεί σε περίπου 13% του ΑΕΠ έως το 2060.
Τα αποτελέσματα αυτής της βασικής προσομοίωσης υποστηρίζονται κυρίως από τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, το μεγάλο μερίδιο του χρέους που χρηματοδοτείται με χαμηλά επιτόκια από τους επίσημους δανειστές και η μακροχρόνια μέση διάρκεια του ανεξόφλητου χρέους.
Τα δύο εναλλακτικά σενάρια υποδηλώνουν ότι τα υψηλότερα επιτόκια αναχρηματοδότησης θα επιδεινώσουν τις προοπτικές, και μάλιστα εάν συνδυαστούν με χαμηλή ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας τη σημασία να προχωρήσει η Ελλάδα σε μια φιλόδοξη αναπτυξιακή ατζέντα.
Βέβαια, όπως αναφέρει η Κομισιόν, τα σενάρια υπόκεινται σε αβεβαιότητα, η οποία αυξάνεται στον ορίζοντα προβολής.
Οι όροι χρηματοδότησης θα μπορούσαν να αποδειχθούν λιγότερο ευνοϊκοί, ιδίως πέραν αυτών των μεσοπρόθεσμων.
Σύμφωνα με το σενάριο υψηλότερου ασφαλίστρου κινδύνου, το οποίο συνδέει τα ασφάλιστρα κινδύνου με το επίπεδο χρέους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ο δείκτης χρέους θα παραμείνει υψηλός.
Οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης θα είναι επίσης υψηλότερες και θα παραμένουν οριακά κάτω από το 20% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα.
Σε ένα σενάριο κατά το οποίο η αύξηση του ΑΕΠ είναι χαμηλότερη, εκτός από την ύπαρξη υψηλότερου ασφαλίστρου κινδύνου, το επίπεδο του χρέους παραμένει υψηλό μακροπρόθεσμα και οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης υπερβαίνουν το 20% του ΑΕΠ από τα μέσα της δεκαετίας του 2030, σηματοδοτώντας έτσι κινδύνους αειφορίας.
Κάτω από αυτό σενάριο, η ανάπτυξη θα παραμείνει κάτω από εκείνη της ζώνης του ευρώ μακροπρόθεσμα.

Οι διαφορές του προσχεδίου του ελληνικού προϋπολογισμού και των εκτιμήσεων της Κομισιόν
Image

Ύψιστης σημασίας η πρόοδος στον πτωχευτικό κώδικα

Παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες, η Ελλάδα έχει αυξήσει σημαντικά τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων τους τελευταίους μήνες.
Το πιο σημαντικό, ο πτωχευτικός κώδικας εγκρίθηκε στο Κοινοβούλιο.
Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας, που αναμένεται να διευκολύνει την επίλυση των βασικών προκλήσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Οι αρχές ετοιμάζουν επίσης το παράγωγο δίκαιο, το οποίο θα ορίσει σημαντικές πτυχές του νέου πλαισίου, και παράλληλα θα αναπτύξει την υποδομή, δύο σημαντικοί πυλώνες που είναι απαραίτητοι για την αποτελεσματική εφαρμογή του κώδικα από την 1η Ιανουαρίου 2021.
Παράλληλα, οι μεταρρυθμίσεις για τη μισθοδοσία του ανθρώπινου δυναμικού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, θα ενισχύσει την ικανότητά της να προσελκύει και να διατηρεί προσωπικό υψηλού επιπέδου.
Οι αρχές προχωρούν επίσης σε μια σειρά από κορυφαίες ιδιωτικοποιήσεις, αν και άλλες καθυστερούν λόγω της πανδημίας.

Επιπλέον, έχει σημειωθεί καλή πρόοδος στους τομείς:

• Δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με τη σημαντική μεταρρύθμιση των δημοσίων συμβάσεων που θα εγκριθεί έως το τέλος του έτους, πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εφαρμογής των δημοσίων επενδύσεων, και
θετικές εξελίξεις σχετικά με την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών
• Δημόσια διοίκηση, με σταθερή πρόοδο στον εκσυγχρονισμό του ανθρώπινου δυναμικού της διοίκησης και έναρξη ισχύος μιας ενιαίας διαδικασίας επιλογής για ανώτερους σε διοικητικές θέσεις του δημόσιου τομέα.
Οι αρχές έχουν επίσης προχωρήσει την εφαρμογή της φιλόδοξης ψηφιακής ατζέντας τους.
• Ενέργεια, όπου πραγματοποιήθηκε η έναρξη του Target για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, εκπληρώνοντας μια μακροχρόνια δέσμευση.
Οι αρχές καθόρισαν επίσης σαφήνεια την πορεία προς τα εμπρός σε τομείς, όπου η ολοκλήρωση των υπαρχουσών δεσμεύσεων δεν ήταν δυνατή λόγω προηγούμενων καθυστερήσεων ή επιπτώσεων της πανδημίας.

Οι εκκρεμότητες

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι αρχές συμφώνησαν επίσης να επανεκκινήσουν δύο συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που ήταν σημαντικές και επηρεάστηκαν από την εκδήλωση του κορωνοϊού, δηλαδή την επαναξιολόγηση του φόρου περιουσίας σε εθνικό επίπεδο και την ολοκλήρωση της ενεργοποίησης του Εγγυημένου Ελάχιστου Εισοδήματος.
Επίσης, αναμένεται η τελική πρόταση για την αντιμονοπωλιακή πολιτική που σχετίζεται με τη ΔΕΗ και την παραγωγή λιγνίτη.
Επίσης, οι αρχές καθόρισαν επίσης με σαφήνεια τους τομείς όπου οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, ενώ επανέλαβαν τη δέσμευση για την είσπραξη των δαπανών για την υγεία σύμφωνα με το clawback και συμφώνησαν να οριστικοποιήσουν την πρωτοβάθμια νομοθεσία περί υγειονομικής περίθαλψης μέχρι την 10η έκθεση.
Έχουν καθοριστεί σαφή χρονοδιαγράμματα και για την αδειοδότηση επενδύσεων, ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος στην εφαρμογή του οδικού χάρτη για το έργο κτηματολογίου.

Συντάξεις

Μεγάλες καθυστερήσεις στη μείωση των εκκρεμών συντάξεων, διαπιστώνει επίσης η Κομισιόν, καθώς από τα συνολικά 1,2 δισ. ευρώ που εκτιμώνται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου, τα 497 εκατ. ευρώ αφορούν συντάξεις.

Η αναγκαιότητα του Ταμείου Ανάκαμψης

Η αποτελεσματική και κατάλληλη χρήση των διαθέσιμων πόρων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούσε να βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ανακάμψει από την τρέχουσα κρίση και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.
Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι ουσιώδης, αναφέρει η Κομισιόν.
Τα χρηματικά ποσά που η Ελλάδα δικαιούται να λάβει μέσω του Recovery and Resilience Facility, εάν χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά και κατάλληλα, μπορεί να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Συμπέρασμα

Η έκθεση της Κομισιόν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία, η Ελλάδα έχει αναλάβει τις απαραίτητες ενέργειες για να επιτύχει τις δεσμεύσεις της.
Τα άνευ προηγουμένου γεγονότα οδήγησαν σε απότομη οικονομική ύφεση και ακινητοποίηση, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σχετικά με ορισμένες μεταρρυθμίσεις λόγω της ανάγκης να αντιμετωπιστούν πιο άμεσες προτεραιότητες.
Ωστόσο, οι αρχές κατάφεραν να επανεκκινήσουν τις δεσμεύσεις τους τελευταίους μήνες και εκπλήρωσαν ορισμένες θεμελιώδεις
μεταρρυθμίσεις.
Αυτό συνέβη ιδίως με τις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, όπου μια μεγάλη δέσμη πρόκειται να ολοκληρωθεί και να εγκριθεί σύντομα.

Ικανοποίηση Σταϊκούρα για την 8η αξιολόγηση

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την προσπάθεια που καταβάλλεται στο πεδίο της οικονομίας, ακόμη και εν μέσω ιδιαίτερα αντίξοων συνθηκών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση από την Κομισιόν της 8ης Έκθεσης Αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας της χώρας.
Παράλληλα, υπογράμμισε το γεγονός ότι με τη νέα αποδέσμευση των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ενισχύθηκαν μέσα σε έναν χρόνο κατά 2,05 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε τα εξής:

«Ολοκληρώθηκε, και πάλι με επιτυχία, η 8η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών, στο πλαίσιο του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας, στο οποίο εισήλθε η χώρα το καλοκαίρι του 2018.
Πρόκειται για την 5η θετική Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών μέσα σε περίπου ένα έτος. Και για την 3η επιτυχημένη Έκθεση μέσα στην περίοδο της πρωτόγνωρης, σε παγκόσμιο επίπεδο, υγειονομικής κρίσης.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της σκληρής και μεθοδικής δουλειάς, καθώς και της εξαιρετικής συνεργασίας των μελών της κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση και τις εντολές του πρωθυπουργού.
Η Έκθεση αναγνωρίζει την έγκαιρη και υπεύθυνη στάση που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Επιβεβαιώνει την ταχύτητα λήψης και την επάρκεια των οικονομικών μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ για το 2020, με σκοπό τη στήριξη της απασχόλησης, την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής.
Υπογραμμίζει τη συμβολή των μέτρων στην ταχύτερη επανεκκίνηση της οικονομίας, στην προστασία των θέσεων εργασίας και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Προβλέπει, μετά τη σημαντική ύφεση που θα καταγραφεί φέτος, λόγω κυρίως της μεγάλης συμμετοχής του τουρισμού στο ΑΕΠ και της δομής της οικονομίας, ισχυρή ανάκαμψη το 2021.
Εκτιμά αύξηση της ανεργίας για τη φετινή χρονιά, αλλά όχι αντίστοιχη άλλων ευρωπαϊκών κρατών-μελών λόγω των επιτυχημένων μέτρων της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και σημαντική υποχώρησή της το 2021.
Αποτυπώνει τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών, όπως είναι ο νέος νόμος για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, με θετική επίδραση στο επενδυτικό περιβάλλον, στην αντιμετώπιση του υψηλού ιδιωτικού χρέους και στο οικονομικό κλίμα.
Επικροτεί την ανάληψη συμπληρωματικών πρωτοβουλιών από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών αδυναμιών, όπως είναι, ενδεικτικά, στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής, στη δημόσια διοίκηση, στην υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, και σε αλλαγές στο πεδίο της ενέργειας.
Επισημαίνει τη διαμόρφωση, μέσω εκδόσεων χρέους με πρωτόγνωρα χαμηλό κόστος δανεισμού τους τελευταίους μήνες, σημαντικού ύψους ταμειακών διαθεσίμων, ώστε να υποστηριχθεί το θετικό επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που απορρέουν από τη μεγάλη, σε παγκόσμιο επίπεδο, αβεβαιότητα εξαιτίας της πανδημίας.
Αναδεικνύει τη σημασία ορθολογικής αξιοποίησης των, πολλών, πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση, μέσω της υλοποίησης επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, ώστε να ανακάμψει, με βιώσιμο τρόπο και το ταχύτερο δυνατό, η ελληνική οικονομία.
Τέλος, δίνει το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της 4ης δόσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, των γνωστών ANFAs και SMPs.
Υπενθυμίζεται ότι θα είναι η 3η δόση που αποδεσμεύεται επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, μέσα σε ένα έτος, ενισχύοντας, συνολικά, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κατά 2,05 δισ. ευρώ.
Ως υπουργός Οικονομικών, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την προσπάθεια που καταβάλλεται στο πεδίο της οικονομίας, ακόμη και εν μέσω ιδιαίτερα αντίξοων συνθηκών.
Αυτήν την προσπάθεια αναγνωρίζουν και οι διεθνείς αγορές, καθώς και οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης. Και φυσικά, η ελληνική κοινωνία.
Άλλωστε, θα επαναλάβω ότι αυτή την προσπάθεια και τα θετικά αποτελέσματά της, τα πιστωνόμαστε όλες και όλοι μας.
Με πίστη στις δυνάμεις μας, σχέδιο, υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και σκληρή δουλειά, υλοποιούμε πολιτικές για τη στήριξη της κοινωνίας, την ανάταξη της οικονομίας, και την επίτευξη υψηλής, διατηρήσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης