Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χρήσιμος οδηγός για τον μηχανισμό SURE - Οι απαντήσεις σε 4 κρίσιμα ερωτήματα

Χρήσιμος οδηγός για τον μηχανισμό SURE - Οι απαντήσεις σε 4 κρίσιμα ερωτήματα
Η Ελλάδα έχει αποκτήσει πρόσβαση σε 2 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό SURE
Από σήμερα (17/11/2020) η Ελλάδα αποκτά πρόσβαση σε 2 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό SURE.
Μάλιστα, όπως δήλωσε χθες, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε συνολικά 2,7 δισ. ευρώ.
«Στόχος είναι να πεις στις υγιείς οι εταιρείες να κρατήσουν το εργατικό δυναμικό στην εταιρεία, να μην τους απολύσουν και θα επιχορηγήσουμε μέρος του μισθού εάν δεν έχουν αρκετή δουλειά» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.
Παρακάτω, παρουσιάζονται οι απαντήσεις σε τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα για το SURE, όπως προκύπτει από ενημερωτικό σημείωμα της Κομισιόν.

Τι είναι το SURE;

Το νέο μέσο προσωρινής στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (SURE – Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency) αποσκοπεί στην προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Πως λειτουργεί;

Θα παρέχει οικονομική βοήθεια, υπό τη μορφή δανείων χορηγούμενων με ευνοϊκούς όρους από την ΕΕ σε κράτη μέλη έως 100 δισ. ευρώ συνολικά.
Τα δάνεια αυτά θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να αντεπεξέλθουν σε τυχόν αιφνίδια αύξηση των δημόσιων δαπανών για τη διατήρηση της απασχόλησης.
Συγκεκριμένα, τα δάνεια αυτά θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να καλύψουν τις δαπάνες που συνδέονται άμεσα με τη δημιουργία ή την επέκταση εθνικών συστημάτων μειωμένου ωραρίου και άλλων παρόμοιων μέτρων που έχουν θεσπίσει για τους αυτοαπασχολούμενους ως απάντηση στην τρέχουσα πανδημία του κορωνοϊού.
Αποφεύγοντας τις δαπάνες για τις απολύσεις, τα προγράμματα εργασίας μικρής διάρκειας μπορούν να αποτρέψουν πιο σοβαρές και μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και στην αγορά εργασίας στα κράτη-μέλη.
Αυτό συμβάλλει στη διατήρηση των οικογενειακών εισοδημάτων και στη διατήρηση της παραγωγικής ικανότητας και του ανθρώπινου κεφαλαίου των επιχειρήσεων και της οικονομίας συνολικά.

Πως ενεργοποιείται;

Οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αναγκάζονται να περιορίσουν προσωρινά τις δραστηριότητες τους και τις ώρες απασχόλησης των εργαζόμενων τους ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορωνοϊού. Ομοίως, οι αυτοαπασχολούμενοι χάνουν το εισόδημα τους.
Τα κράτη μέλη αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν σχήματα μειωμένου ωραρίου για να διατηρήσουν την απασχόληση και να βοηθήσουν τους αυτοαπασχολούμενους.
Αυτό οδηγεί σε ξαφνικές αυξήσεις στις δημόσιες δαπάνες.
Τα κράτη μέλη υποβάλλουν αίτημα στην Κομισιόν για οικονομική στήριξη μέσω του SURE.
Η Κομισιόν συμβουλεύεται τα κράτη μέλη για να καθορίσει τους όρους του δανείου, με βάση μια εκτίμηση της αύξησης των δημοσίων δαπανών.
Η Κομισιόν παρουσιάζει μια πρόταση προς απόφαση στο Συμβούλιο για την παροχή οικονομικής βοήθειας.
Μόλις λάβει έγκριση, η οικονομική βοήθεια θα λάβει τη μορφή δανείου από την ΕΕ προς το κράτος μέλος με ευνοϊκούς όρους.

Πόσα χρήματα είναι διαθέσιμα;

Μπορούν να διατεθούν έως και 100 δισ. ευρώ δανείων.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης