Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα 250 εκατομμύρια τα κορονο-χρέη από την καραντίνα - Στα 50 δισ. εκτινάσσεται η «μαύρη τρύπα» των ασφαλιστικών Ταμείων

Στα 250 εκατομμύρια τα κορονο-χρέη από την καραντίνα - Στα 50 δισ. εκτινάσσεται η «μαύρη τρύπα» των ασφαλιστικών Ταμείων
Οι 4 ευκαιρίες σε επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους για την αποπληρωμή τους
Στα 250 εκατ. ευρώ αναμένεται να ανέλθουν τα κορονο-χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία από την μηνιαία καραντίνα, τα οποία θα κληθεί να καλύψει ο προϋπολογισμός, ενώ στα 3 δις ευρώ θα «κλείσει» η τρύπα των ταμείων.
Στο παραπάνω ποσό θα εκτιναχθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών στα ταμεία στο www.bankingnews.gr, το φετινό χρέος το οποίο αν προστεθεί στη «μαύρη τρύπα» αγγίζει με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις το ποσό των 50 δις ευρώ.
Έκδηλη είναι η ανησυχία για την κατάσταση στα ταμεία, γεγονός που προβληματίζει την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η οποία επέσπευσε την σχετική ρύθμιση για 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 με 2,5% και με ελάχιστη εισφορά 50 ευρώ.
Η σχετική τροπολογία δίνει την ευκαιρία στον οφειλέτη να επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, την εφάπαξ εξόφληση του υπόλοιπου αριθμού των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών.
Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται η μεταφορά της πληρωμής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων (των πληττόμενων εργοδοτών και επαγγελματιών) της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου 2020 στο α' τρίμηνο μετά τη λήξη των σχετικών ρυθμίσεων.

To πρόβλημα

Έτσι, π.χ., αν μια ενεργή ρύθμιση ενός πληττόμενου επαγγελματία λήγει τον Ιανουάριο του 2022, θα μπορεί να καταβάλλει τις δόσεις του Μαρτίου-Ιουνίου 2020 στο διάστημα Φεβρουαρίου-Απριλίου 2022.
Να σημειωθεί ότι οι ασφαλιστικές εισφορές του περασμένου Απριλίου, δηλαδή της προηγούμενης καθολικής καραντίνας έχουν μεταφερθεί για τον Απρίλιο του 2021.
Συνεπώς, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι οποιαδήποτε ρύθμιση προχωρήσει θα είναι μετά τις 31 Απριλίου 2021 και θα αφορά, είτε απολεσθέντες ρυθμίσεις, είτε το σύνολο των χρεών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων που δημιουργήθηκε την κορονοπερίοδο.

Μείωση 2 δισ

Σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2021, το οποίο δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, η μείωση που καταγράφεται φέτος στα έσοδα από εισφορές ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.
Η μείωση αυτή ισοδυναμεί με αντίστοιχη αύξηση των χρεών εργοδοτών και επαγγελματιών προς τα Ταμεία, λόγω της αντικειμενικής αδυναμίας τους να είναι συνεπείς σε σχέση με τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις, σε δραματικές οικονομικές συνθήκες που έχει φέρει εδώ και επτά μήνες η πανδημία και τα ακόλουθα περιοριστικά μέτρα.
Μέχρι τέλος Νοεμβρίου οι οφειλές ανέρχονταν στα 2,7 δις ευρώ, με τα 2 δις να έχουν χαθεί από εισφορές που αφορούν πληττόμενους επιχειρηματίες από τον περασμένο Μάιο στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται 1 δισ. ευρώ τα οποία καλύπτει το κράτος στο πλαίσιο των πακέτων στήριξης της απασχόλησης.
Την ίδια στιγμή «τρέχει» μέχρι τέλος του έτους η ρύθμιση για την υπαγωγή σε 120 δόσεις της «αλληλέγγυας ευθύνης» στελεχών ΔΣ για τα επιχειρηματικά χρέη.
Επίσης, ως 31 Δεκεμβρίου μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων από τους επαγγελματίες εκείνους που υπέβαλαν αίτηση προσδιορισμού χρεών έως τις 7 Οκτωβρίου 2019 και δεν έχει προσδιοριστεί το χρέος τους για την περίοδο προ του 2017.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης