Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πρόβλεψη σοκ για πάνω από 15.000 λουκέτα στην εστίαση - Τι ζητούν οι επιχειρήσεις

Πρόβλεψη σοκ για πάνω από 15.000 λουκέτα στην εστίαση - Τι ζητούν οι επιχειρήσεις
Πρόβλεψη σοκ για πάνω από 15.000 λουκέτα στην εστίαση


Την πόρτα της «εντατικής» πέρασαν  εκ νέου περίπου 80.000 επιχειρήσεις της εστίασης σε διάστημα εννέα μηνών ενώ θεωρείται βέβαιο ότι περισσότερες από 15.000 δεν θα μπορέσουν  επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση διότι προέρχονται από το lockdown του περασμένου Μαρτίου  που τους… έκαψε τα όποια αποθέματα είχαν σε ρευστότητα.
Ο «σώζων εαυτόν σωθήτω» λένε οι επιχειρηματίες της εστίασης που βλέπουν  ότι η φετινή χρονιά  θα κλείσει με τις χειρότερες προοπτικές αφού τα έσοδα είναι σχεδόν  ανύπαρκτα  ενώ τα έξοδα τρέχουν.
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων  Οργανωμένης Εστίασης  κ Γιάννης Λιάρος σε ότι αφορά την πολιτική της στα ενοίκια που παραμένει το μεγάλο έξοδο σε μία επιχείρηση της εστίασης.
Η προοπτική κουρέματος κατά 40% στο μίσθωμα σε μία κλειστή επιχείρηση , υποστηρίζει ότι δεν έχει λογική εξήγηση όπως δεν μπορεί να γίνει κατανοητό  όταν μία επιχείρηση είναι ανοικτή.
Πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην τρέχουσα   πραγματικότητα όταν το κατάστημα παραμένει κλειστό.

Σύνδεση της μείωσης ενοικίου με το τζίρο

Ο κ Γιάννης Λιάρος θεωρεί ότι το μίσθωμα πρέπει να διαμορφώνεται με βάση τον τζίρο.
Παράδειγμα όταν ο τζίρος έχει πέσει 60% και 70% τη περίοδο  που ήταν ανοιχτή η εστίαση να υποχωρούσε αντίστοιχα και το ενοίκιο.
Τονίζει ότι είναι ο μόνος τρόπος να έρθει σε μία ισορροπία η αγορά της εστίασης που να σημειωθεί πληρώνει βαρύ τίμημα εξαιτίας της πανδημίας.
Ωστόσο χαρακτηρίζει θετικό το μέτρο για τους εργαζόμενους αφού δίνει μια προσωρινή λύση μέχρι να αποκατασταθούν τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία.
Η επιβίωση των επιχειρήσεων περνά υποχρεωτικά από το delivery που  για τις περισσότερες επιχειρήσεις είναι αρκετά δύσκολο να στηθεί ένας μηχανισμός από εστιατόρια που δούλευαν με τραπεζοκαθίσματα.
Μερίδα επιχειρηματιών της εστίασης πιστεύει ότι τον Δεκέμβριο  και στις  γιορτές των Χριστουγέννων θα ισχύουν αντίστοιχα μέτρα απαγόρευσης κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την επιβίωση των επιχειρήσεων. 
Η  είσοδος της νέας χρονιάς θα  φέρει λουκέτα στον κλάδο ή το αργότερο μέχρι να αρχίσει η πληρωμή των υποχρεώσεων που σήμερα έχουν μεταφερθεί για τον ερχόμενο Απρίλιο του 2021.
Πάντως ο πρόεδρος  της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς υποστηρίζει ότι το «κρυφό»  χρέος των επιχειρήσεων της εστίασης έναντι των προμηθευτών  τους θα είναι η παράμετρος που θα  επιταχύνει τις διαδικασίες για την έξοδο των επιχειρήσεων με απρόβλεπτες συνέπειες στην απασχόληση  από τη νέα χρονιά.  
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr    
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης