Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέες ανατροπές στα εργασιακά: Υπερωρίες «σούστα», κάρτα εργασίας και προσωπικό ασφαλείας σε απεργίες για τις μεγάλες επιχειρήσεις

Νέες ανατροπές στα εργασιακά: Υπερωρίες «σούστα», κάρτα εργασίας και προσωπικό ασφαλείας σε απεργίες για τις μεγάλες επιχειρήσεις
Υπερεργασία είναι η απασχόληση 5 ωρών παραπάνω την εβδομάδα μετά τις 40 ώρες για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πενθήμερο σύστημα απασχόλησης
Μεγάλες ανατροπές στο καθεστώς υπερωριακής απασχόλησης, καθιέρωση προσωπικού ασφαλείας σε όλες τις επιχειρήσεις σε περιπτώσεις απεργίας που θα αποφασίζεται μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, αλλά και ηλεκτρονική κάρτα είναι μερικές από τις διατάξεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα δοθεί σε διαβούλευση στις αρχές του επόμενου μήνα.
Επίμαχο σημείο στις προωθούμενες αλλαγές, όπως είχε γράψει το ΒΝ στις 17/9/2020 (δείτε εδώ) αποτελεί η υπερωριακή απασχόληση η οποία θα αυξάνεται χωρίς προηγούμενη έγκριση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, ενώ θα καταργείται η υπερεργασία, η οποία αμείβεται με προσαύξηση 20% επί του ωρομισθίου.
Υπερεργασία είναι η απασχόληση 5 ωρών παραπάνω την εβδομάδα μετά τις 40 ώρες για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πενθήμερο σύστημα απασχόλησης και 8 ωρών παραπάνω την εβδομάδα, για τις επιχειρήσεις  που εφαρμόζουν σύστημα εξαήμερης απασχόλησης.
Μεγάλο στοίχημα είναι η καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας, άρα και του ηλεκτρονικού ωραρίου, που θεωρητικά θα λειτουργήσει ως ασφαλιστική δικλείδα και για την τηλεργασία.
Οι εργοδότες θα ενημερώνουν ψηφιακά για τα ωράρια και τις αλλαγές, επιτρέποντας τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις από την Επιθεώρηση Εργασίας. Το σύστημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε πρώτη φάση στις μεγάλες επιχειρήσεις και σε σύντομο (;) χρονικό διάστημα στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα.
Όσον αφορά στις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, σημεία τριβής θα αποτελέσουν οι παρεμβάσεις στις συνδικαλιστικές άδειες, καθώς και η καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας,  παράλληλα με την εξ’ αποστάσεως συμμετοχή σε γενικές συνελεύσεις για την πραγματοποίηση απεργίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο συνδικαλιστικό νόμο προωθούνται μεταξύ άλλων οι εξής αλλαγές:
- Στα όρια προστασίας των συνδικαλιστών για την απόλυση τους μετά την λήξη της θητείας, ενώ μειώνεται ο αριθμός των μελών της διοίκησης που προστατεύονται με βάση τον αριθμό των μελών της οργάνωσης.
- Μειώνονται οι μέρες αδικαιολόγητης απουσίας συνδικαλιστών από την εργασία τους, από 7 ημέρες που είναι σήμερα.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης