Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκυλακάκης: Σε δυσχερέστερη θέση η χώρα με ελλείμματα και χρέος – Να είμαστε συνετοί με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

Σκυλακάκης: Σε δυσχερέστερη θέση η χώρα με ελλείμματα και χρέος – Να είμαστε συνετοί με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε πόσο σημαντικό είναι για την χώρα τα μεγάλα ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης
«Υπάρχουν στοιχεία ανάκαμψης, αλλά για να φτάσουμε εκεί θα χρειαστεί να πορευτούμε με πνεύμα διαλόγου και συνεννόησης και με αποτελεσματικότητα» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε πόσο σημαντικό είναι για την χώρα τα μεγάλα ποσά που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι «αυτά θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε με μεγάλη σωφροσύνη και αποτελεσματικότητα, γιατί η εποχή είναι δύσκολη και ο χρόνος μπροστά μας αβέβαιος».
Ο κ. Σκυλακάκης, μάλιστα, ανέφερε ότι η αποτελεσματική διαχείριση αυτών των ποσών είναι ιδιαίτερα σημαντική «καθώς πριν μερικές ημέρες η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε τα στατιστικά στοιχεία για το ΑΕΠ.
Και δυστυχώς, πέσαμε περίπου 3,5 με 4 δισ. ευρώ κάτω.
Αποτέλεσμα είναι τα ποσοστά ανάπτυξης που ξέραμε να μειωθούν» σημειώνοντας ότι «πρακτικά, αυτό σημαίνει πως η χώρα είναι σε δυσχερέστερη θέση να αντιμετωπίσει και τα θέματα του χρέους και τα θέματα των ελλειμμάτων τα επόμενα χρόνια.
Γι αυτό χρειάζεται να είμαστε πολύ συνετοί»
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ «άστοχη, άσφαιρη και άκαιρη».
Αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αποτέλεσε και την αιτία για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, είπε ότι αυτό φέρνει «μια τίμια πρόταση για να τελειώσει ο εφιάλτης χρέους που βιώνουν πάρα πολλοί άνθρωποι, να απαλλαγούν και να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία που έως τώρα δεν είχαν».
Απαντώντας, προσωπικά στον πρώην υπουργό Οικονομικών και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτο, που νωρίτερα είχε αναρωτηθεί «πότε κανείς αλλάζει άποψη σε αυτά που πιστεύει» είπε ότι «επί υπουργίας σας και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η χώρα δανειζόταν με επιτόκιο 4% και επί υπουργίας του κ. Χρήστου Σταϊκούρα με επιτόκιο 1%».
Ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε ότι περισσότερη αξία από τα «μαξιλάρια» έχει η χώρα να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των αγορών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, «είχε αποτύχει στην δημιουργία εμπιστοσύνης στις αγορές και στους Θεσμούς, για αυτό και είχε την ανάγκη να διαθέτει ένα θηριώδες «μαξιλάρι» οικοδομήσει που το δημιουργούσε υπερφορολογώντας τους πολίτες».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σε σχέση με την πανδημία ανέφερε, ότι ενώ πολλοί διεθνείς οργανισμοί προέβλεπαν όταν μπαίναμε στην υγειονομική κρίση ότι θα έχουμε την μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη, τώρα φαίνεται ότι θα είμαστε στον μέσο όρο και λίγο πιο πάνω της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι η οικονομία έχει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο στον Τουρισμό.
Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε και στην εξωτερική πολιτική, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση έχει οικοδομήσει ισχυρές συμμαχίες, έχει αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες, όπως οι διευθετήσεις με την Αίγυπτο, την Ιταλία, την Αλβανία και τα 12 μίλια στο Ιόνιο. Πράγματα που δεν είχαν γίνει ποτέ στο παρελθόν και επί δεκαετίες, όπως είπε.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης