Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Φωτιά» στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές βάζουν τα σχέδια Σταϊκούρα για νέα ρύθμιση χρεών

«Φωτιά» στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές βάζουν τα σχέδια Σταϊκούρα για νέα ρύθμιση χρεών
Από τις Συμπληγάδες των δανειστών πρόκειται να περάσει το σχέδιο των νέων διευκολύνσεων που μελετά το οικονομικό επιτελείο
Από τις Συμπληγάδες των δανειστών πρόκειται να περάσει το σχέδιο των νέων διευκολύνσεων (ρυθμίσεις οφειλών, αναστολές πληρωμών, φοροαπαλλαγές, εκπτώσεις για τις εφάπαξ εμπρόθεσμες πληρωμές) που μελετά το οικονομικό επιτελείο και αφορά την κάλυψη των χρεών που γεννήθηκαν μετά την περίοδο της καραντίνας.
Το σχέδιο πρόκειται να συζητηθεί με τα υψηλόβαθμα στελέχη των θεσμών στο πλαίσιο της 8ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης (θα ξεκινήσει 19 Οκτωβρίου σε επίπεδο αξιωματούχων).
Εφόσον η ελληνική πλευρά καταφέρει να αποσπάσει το «πράσινο φως» από το κουαρτέτο, που διαχρονικά βάζει εμπόδια σε τέτοιου είδους μέτρα και συγκεκριμένα σε προτάσεις για νέες ρυθμίσεις, αφού με τον τρόπο αυτό δεν προάγεται η κουλτούρα των πληρωμών.
Αλλωστε τη δεδομένη χρονική στιγμή φορολογούμενοι και επαγγελματίες μπορούν να βρουν καταφύγιο στην πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, η οποία βέβαια δεν αποτελεί και την καλύτερη πρόταση διότι επιβάλλει τσουχτερό επιτόκιο για τις περισσότερες από τις 24 δόσεις, ενώ δεν ξεμπλοκάρει δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει τη θέσπιση ειδικής ρύθμισης που θα «αγκαλιάζει» τα χρέη που ξεκίνησαν με το ξέσπασμα της πανδημίας και συσσωρεύτηκαν την περίοδο του lockdown.
Τα συγκεκριμένα χρέη οι υπόχρεοι θα έχουν τη δυνατότητα να τα εξοφλήσουν σε 12 άτοκες ή σε 24 χαμηλότοκες δόσεις, με ετήσιο επιτόκιο 2,5%, που θα ξεκινήσει να μετρά από τον ερχόμενο Μάιο, ενώ μέχρι τότε οι συγκεκριμένες οφειλές παραμένουν σε αναστολή χωρίς να επιβαρύνονται με προσαυξήσεις. Αυτό σημαίνει πως η εξόφλησή τους θα γίνει μέχρι και το έτος 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το ύψος των παγωμένων χρεών ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και δημιουργούν ισόποση «τρύπα» στον φετινό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, αν υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες, αυτές θα ανακοινωθούν μετά τα μέσα Οκτωβρίου, και σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (στο Mega), «εκτός από την πάγια ρύθμιση, προσπαθούμε να δούμε αν υπάρχουν δυνατότητες να βοηθήσουμε τους φορολογούμενους για οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά το πέρας της καραντίνας».
Πάντως η αγορά έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και οι φορείς ζητούν από την κυβέρνηση την επαναφορά σχήματος 120 δόσεων, το οποίο εξετάζεται, όπως και η πρόταση για την επέκταση της πάγιας ρύθμισης.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε όσους φορολογούμενους «πετάχτηκαν» εκτός από τις προηγούμενες ρυθμίσεις (120 δόσεις, κ.λπ.) θα τους δοθεί δεύτερη ευκαιρία να ξαναμπούν.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης