Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βρούτσης: Το 85% των νέων συντάξεων θα απονέμεται ηλεκτρονικά στα τέλη του 2021 - Σεβασμός στις αποφάσεις για τα αναδρομικά

Βρούτσης: Το 85% των νέων συντάξεων θα απονέμεται ηλεκτρονικά στα τέλη του 2021 - Σεβασμός στις αποφάσεις για τα αναδρομικά
Στα τέλη του 2020 θα ξεκινήσει η ψηφιακή απονομή των αναπηρικών συντάξεων, έκανε γνωστό ο υπουργός Εργασίας
Στην εκτίμηση ότι στα τέλη του 2021 το 85% των νέων συντάξεων θα απονέμεται ηλεκτρονικά και σε λίγα δευτερόλεπτα προέβη ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Περί τα μέσα του 2021, θα ενταχθούν στον «ΑΤΛΑ» τρεις ακόμη μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων, οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και οι μηχανικοί.
Επίσης, τέλη του 2021 θα ενταχθεί ο ΟΑΕΕ (αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες), οι νομικοί και οι δημοσιογράφοι, είπε ο υπουργός Εργασίας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Επιπροσθέτως είπε, πως στα τέλη του 2020 θα ξεκινήσει η ψηφιακή απονομή των αναπηρικών συντάξεων.
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, οι αναπηρικές συντάξεις είναι η πιο κρίσιμη και σημαντική κατηγορία μετά τις συντάξεις λόγω θανάτου.
Για τους παλιούς συνταξιούχους που δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΑΤΛΑΣ, ο υπουργός εργασίας, είπε ότι αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι άδικο και ζήτησε συγγνώμη για τις καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων, είπε ότι ανθρώπινο δυναμικό που απελευθερώνεται από τις νέες συντάξεις, θα ασχοληθεί με τις εκκρεμείς για να αυξηθεί η ταχύτητα απονομής.
Επίσης είπε ότι γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν μέσα στο ΑΤΛΑΣ κατηγορίες εκκρεμών συντάξεων από το 2017 και αναμένει να δει πως θα εξελιχθεί αυτή η άσκηση.
Επιπλέον επισήμανε πως από τον Σεπτέμβριο όλες οι συντάξεις χηρείας που δεν αποδόθηκαν από τον Ιούνιο του 2019 θα αποδοθούν πλέον σε ποσοστό 70%.
Όπως είπε ο κ. Βρούτσης, με τροπολογία του υπουργείου εργασίας που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, θα αυξηθεί το ποσοστό προκαταβολής προσωρινής σύνταξης στο 70% για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και 80% για μισθωτούς.

Αναδρομικά

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει με τα αναδρομικά των συνταξιούχων που επιδίκασε το ΣτΕ, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι η κυβέρνηση σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις και δεν θέλει οι πολίτες να προσφεύγουν στα δικαστήρια.
«Δεν χρειάζεται οι συνταξιούχοι να πηγαίνουν σε δικηγορικά γραφεία.
Ως κυβέρνηση μελετάμε την απόφαση, τα λεφτά αυτήν την  στιγμή δεν υπάρχουν στο υπουργείο εργασίας, στον κοινωνικό προϋπολογισμό.
Θα πρέπει με τον υπουργό Οικονομικών με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να βρούμε λύση.
Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε και θα υπάρξει και δήλωση του πρωθυπουργού γιατί αφορά 2.6000.000 συνταξιούχους.
Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να υλοποιήσουμε αυτήν την απόφαση.
Το ποσό υπολογίζεται στα 3 δίσ ευρώ και θα γίνει ανακοίνωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για τη λύση που θα δοθεί και θα είναι με διάταξη νόμου, που θα περιλαμβάνει τον τρόπο για το πως θα αποδοθούν τα χρήματα στους συνταξιούχους».
Μάλιστα ο κ. Βρούτσης είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει και την απόφαση του Ελεγκτικού συνεδρίου για τους δημοσίους υπαλλήλους, ώστε οι δύο αποφάσεις να συνδυαστούν ως προς τον τρόπο υλοποίησης τους.

Ανεργία

Ο κ. Βρούτσης είπε ότι από τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση προγραμματίζει σχεδιασμό για την καταπολέμηση της ανεργίας με προγράμματα του ΟΑΕΔ για άνεργους άνω των 55, νέους εργαζόμενους, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, ενώ όπως διευκρίνισε παραμένει στις κεντρικές στρατηγικές της κυβέρνησης για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, για την καταπολέμηση της ανεργίας λόγω της πανδημίας.
Ο υπουργός Εργασίας δεν απέκλεισε να συνεχιστεί το πρόγραμμα Συνεργασία και μετά τον Οκτώβριο.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης