Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η στάση των ορθολογιστών της Ευρώπης, τα κράτη του Βορρά για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ορθή – H Ευρώπη χρειάζεται μνημόνιο

Η στάση των ορθολογιστών της Ευρώπης, τα κράτη του Βορρά για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ορθή – H Ευρώπη χρειάζεται μνημόνιο
Τα μέτρα που προτείνουν οι 4 χώρες προσομοιάζουν με μνημόνιο και θα αποδειχθεί ότι η σωστή συνταγή για την Ευρώπη των ελλειμμάτων και της εκτροπής είναι το μνημόνιο
Η Σύνοδος Κορυφής που έχει κρατήσει 4 ημέρες από 17 έως 20 Ιουλίου ανέδειξε τις τεράστιες διαφορές μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης και για το πώς αντιλαμβάνονται την οικονομική στήριξη.
Όμως ενώ έχουν στοχοποιηθεί οι 4+3 βασικές χώρες που αντιδρούν δηλαδή η Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία και Δανία, επικουρούμενες από Ουγγαρία, Πολωνία και Φινλανδία για διαφορετικούς λόγους π.χ. θέματα άσκησης της δημοκρατίας κ.α. η ουσία είναι ότι με βάση τον οικονομικό ορθολογισμό οι 4+3 χώρες που αντιδρούν στα χαλαρά κριτήρια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν δίκιο.
Έχουν δίκιο γιατί δεν μπορεί να το πρόσχημα του κορωνοιού να επικρατήσει οικονομική ασυδοσία.
Οι χώρες της Νοτίου Ευρώπης επί 10ετίες έχουν μάθει στην οικονομική ασυδοσία.
Το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκ. ξεκίνησε ως πρόταση της Γερμανίας Merkel και Γαλλίας Macron με την λογική να διατεθούν 500 δισεκ. ή 66% σε επιδοτήσεις και 33% ή 250 δισεκ. υπό την μορφή δανείων.
Η πρόταση αυτή ήταν οικονομικά απαράδεκτη, επιδότηση σημαίνει πεταμένα λεφτά σε πηγάδι δίχως πάτο ειδικά στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης.
Η Γερμανία και Γαλλία κατανόησαν το λάθος τους και άλλαξαν τα δεδομένα, τώρα δηλώνουν ότι οι επιδοτήσεις δεν θα πρέπει να είναι χαμηλότερες από 400 δισεκ. ή 53,3% του συνόλου και τα δάνεια 350 δισεκ. ή 46,66% του συνόλου.
Στον αντίποδα η πρόταση της Σουηδίας για 155 δισεκ. δάνεια ή 20% σε σύνολο 750 δισεκ. και 595 δισεκ. δάνεια ή 80% είναι στο άλλο άκρο αλλά σαφώς πρέπει τα δάνεια να είναι περισσότερα από τις επιδοτήσεις, ούτε το 50% δάνεια προς 50% επιδοτήσεις είναι ορθό.
Η Ολλανδία και η Αυστρία θέτουν όρους.
-Ζητούν μεταρρυθμίσεις
-Ζητούν να υπάρχει η δυνατότητα veto εάν μια χώρα είναι ασυνεπής στις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας
-Ζητούν να υπάρξει μηχανισμός παρακολούθησης των μεταρρυθμίσεων και αξιοποίησης των κεφαλαίων που θα πηγαίνουν και εάν αποδίδουν τα δάνεια και οι επιδοτήσεις.
-Ζητούν να υπάρχει εμπροσθοβαρής αποπληρωμή των δανείων να μην επιμηκυνθεί η διάρκεια των δανείων σε βάθος πολλών ετών.
Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν σημαίνει πετάμε λεφτά στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης, ορθώς υπάρχει δυσπιστία γιατί χώρες όπως η Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα έχουν επιδείξει επί 10ετίες απαράδεκτη κακοδιαχείριση.
Συν τοις άλλοις υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα.
Οι χώρες αυτές έχουν πολλά κακώς κείμενα, υπάρχει κίνδυνος με πρόσχημα το Ταμείο Ανάκαμψης να διοχετεύουν τα χρήματα αυτά για να στηρίξουν zombie εταιρίες και να καλύψουν μαύρες τρύπες που δεν έχουν καμία σχέση με τον κορωνοιό.
Δεν μπορεί με πρόσχημα τον κορωνοιό να τιναχθεί στον αέρα η προσπάθεια της Ευρώπης να τιθασεύσει ελλείμματα και χρέη.
Η στάση των 4+3 χωρών Ολλανδίας, Αυστρίας, Δανίας και Σουηδίας είναι ορθή και θα πρέπει οι άλλες χώρες που αντιδρούν ειδικά η Ιταλία να καταλάβουν ότι τζάμπα χρήμα δεν υπάρχει, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι υποχρεωτικές.
Τα μέτρα που προτείνουν οι 4 χώρες προσομοιάζουν με μνημόνιο και θα αποδειχθεί ότι η σωστή συνταγή για την Ευρώπη των ελλειμμάτων και της εκτροπής είναι το μνημόνιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης