Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ποιοι δικαιούνται τις 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις για φορολογικές - ασφαλιστικές οφειλές της πανδημίας – Το φθινόπωρο θα τρέξει η νέα ρύθμιση

Ποιοι δικαιούνται τις 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις για φορολογικές - ασφαλιστικές οφειλές της πανδημίας – Το φθινόπωρο θα τρέξει η νέα ρύθμιση
Η νέα ρύθμιση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής αφορά φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές
Σε 12 άτοκες ή σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις μπορούν να ρυθμιστούν όλα τα χρέη της πανδημίας σύμφωνα με το πρόγραμμα της κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει διευκολύνσεις και για τις φορολογικές υποχρεώσεις που θα προστεθούν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η νέα ρύθμιση που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής αφορά φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές που δημιουργήθηκαν μετά την επέλαση του κορωνοϊού τον Μάρτιο και η πληρωμή τους από τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις έχει ανασταλεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Αφορά δηλαδή το διάστημα Μαρτίου - Σεπτεμβρίου 2020.
Στην ειδική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών μπορούν να υπαχθούν:
■ Επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή.
■ Επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και υπάγονται στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
■ Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας ή είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης.
■ Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.
Η ρύθμιση θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, μόλις δηλαδή λήξουν τα μέτρα με τις αναστολές πληρωμών των φορολογικών υποχρεώσεων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Σε ειδική πλατφόρμα, που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για να υπαχθούν στη νέα έκτακτη ρύθμιση και να εξοφλήσουν τις οφειλές που «πάγωσαν» λόγω του κορωνοϊού είτε σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο χαμηλότερο από το ετήσιο που επιβάλλεται σήμερα με την πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων και το οποίο φτάνει στο 6%.
Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές τακτικές (ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.ά.) και έκτακτες (φόρος κληρονομιάς), καθώς και τις δόσεις ρυθμίσεων η πληρωμή των οποίων έχει ανασταλεί.
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε παράλληλα την αύξηση του αριθμού των δόσεων για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, ενώ για τους φορολογούμενους που θα εξοφλήσουν εφάπαξ τις φορολογικές τους υποχρεώσεις θα προβλέπεται έκπτωση φόρου 2%.
Ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα καταβληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο του 2021 τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να εξοφλήσουν το φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ σε 6 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στο τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2021.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν άριστη γνώση για τον νέο εφιάλτη που τους περιμένει μετά το πέρας της πανδημίας και για τον λόγο αυτό έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην επόμενη μέρα, ώστε να εξουδετερωθούν οι φορολογικές «νάρκες» που απειλούν τον προϋπολογισμό.
Μεταξύ αυτών είναι και τα ληξιπρόθεσμα χρέη πολιτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων τα οποία θα γίνουν «βουνό» από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα είναι αδύνατο για εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεους να τα εξοφλήσουν.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση που ελήφθη σε κεντρικό επίπεδο και προβλέπει την άρση των κατασχέσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε κλάδους της οικονομίας που βάλλονται από τον κορωνοϊό.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης