Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πατέλης (Οικονομικό Γραφείο κυβέρνησης): Δεν εξετάζουμε τον ESM, η bad bank καλή λύση αλλά για το μέλλον – Περιμένουμε θετικά νέα από τράπεζες και Eurobank

Πατέλης (Οικονομικό Γραφείο κυβέρνησης): Δεν εξετάζουμε τον ESM, η bad bank καλή λύση αλλά για το μέλλον – Περιμένουμε θετικά νέα από τράπεζες και Eurobank
Για τον ESM ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν εξετάζει την προσφυγή σε Προληπτική Πιστωτική Γραμμή σε αυτή την φάση, ωστόσο θα αναμένει την είσοδο της Κύπρου και άλλων χωρών και θα αξιολογήσει στο μέλλον τα δεδομένα ανέφερε ο Α. Πατέλης
Η Ελλάδα δεν εξετάζει την προσφυγή στον ESM και σε Προληπτική Πιστωτική Γραμμή σε αυτή την φάση, θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα αποφασίσει στο μέλλον τόνισε ο προϊστάμενος στο Οικονομικό Γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού της Προεδρίας της Κυβέρνησης Αλέξης Πατέλης, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με πάνω από 30 ξένους θεσμικούς επενδυτές, στις 26 Μαίου 2020 στις 17:00.
Στην παρουσίαση, στην οποία παραδόξως δεν δέχθηκε ερωτήσεις, ο Πατέλης τόνισε τα εξής

-Για τον ESM ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν εξετάζει την προσφυγή σε Προληπτική Πιστωτική Γραμμή σε αυτή την φάση, ωστόσο θα αναμένει την είσοδο της Κύπρου και άλλων χωρών και θα αξιολογήσει στο μέλλον τα δεδομένα με βάση τις ανάγκες της χώρας.
Θα πάρει χρήματα η Ελλάδα από το πρόγραμμα Sure και βεβαίως ποντάρει στο Ταμείο Ανάκαμψης όπου οι χώρες θα έχουν την δυνατότητα με επιδοτήσεις και δάνεια να στηρίξουν την ανάκαμψη τους.

-Ανέφερε ότι από επιδημιολογικής πλευράς η Ελλάδα τα πήγε καλά ενώ αναφερόμενος στις ηλεκτρονικές συναλλαγές υπήρξε μεγάλη πρόοδος και σε ορισμένους τομείς η Ελλάδα είχε καλύτερες επιδόσεις από την Κίνα.

-Μια ομάδα χωρών 20-30 θα ανοίξουν για τον τουρισμό στις 15 Ιουνίου, ενώ για χώρες όπως η Γαλλία θα ανοίξει την 1η Ιουλίου υπό αιρέσεις.
Πιο συγκεκριμένα: 1η Ιουλίου η χώρα ανοίγει για τους τουρίστες από όλους τους προορισμούς με λίγες εξαιρέσεις.
Το μόνο ερώτημα είναι για τουρίστες από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
Η Ισπανία και η Γαλλία πιθανότατα θα συμπεριληφθούν και αυτές την 1η Ιουλίου.

-Απαντώντας σε ερώτηση για ένα πιθανόν 2ο lockdown, ο κ. Πατέλης προσδιόρισε ως δύσκολη περίοδο τον Νοέμβριο 2020 σε ότι αφορά την πανδημία, δήλωσε ωστόσο αισιοδοξία και σημείωσε πως η χώρα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη και από πλευράς νοσοκομείων και χωρίς να χρειαστεί να μπει η χώρα σε καραντίνα.

-Για τις τράπεζες ανέφερε ότι αναμένουμε θετικά νέα και ειδικά η Eurobank θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα μπει και επίσημα στο σχέδιο Ηρακλής ενώ θα κλείσει και το deal με την Dovalue.
Θα ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες το σχέδιο Ηρακλής ανέφερε χαρακτηριστικά.

-Για την bad bank ανέφερε ότι αποτελεί ενδιαφέρουσα πρόταση αλλά δεν είναι της παρούσης.
Θα πρέπει να αποτιμηθεί η επίδραση στις τράπεζες του κορωνοιού και μετά την άρση των χαλαρών μέτρων για τα NPEs και την κεφαλαιακή επάρκεια – τέλη του 2021 – θα επαναξιολογηθεί.

-Ο Α. Πατέλης δεν αναφέρθηκε σε οικονομικούς στόχους, ύφεσης του 2020 και ανάπτυξης το 2021 ωστόσο ανέλυσε τι κίνητρα έχει δώσει η Ελλάδα στην εθνική οικονομία.
 
-Για την σχέση χρέους προς ΑΕΠ που αναμένεται επιδείνωση, τόνισε ότι δεν θα είναι μεγάλη δεν θα υπάρχουν διαφορές από το 2019 τόνισε χαρακτηριστικά.

-Η Ελλάδα θα έχει καλύτερη συμπεριφορά στην φάση της ανάκαμψης γιατί εισήλθε στην κρίση με ελεγχόμενη μόχλευση στις επιχειρήσεις

-Τόνισε ότι έως το τέλος Ιουνίου η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει 20 νομοσχέδια των οποίων η υποβολή θα ξεκινήσει σύντομα, θα αφορούν διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ επεσήμανε τις αλλαγές στην ψηφιακή τεχνολογία και στις άλλες μεταρρυθμίσεις.

-  Επίσης τόνισε, πως ο νόμος περί αφερεγγυότητας θα ψηφιστεί στα τέλη του Ιουνίου, ενώ είναι πολύ ενθαρρυντικά τα στοιχεία, για τις πιστώσεις και τον όγκο των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα.

-Για το Γαλλογερμανικό σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντική εξέλιξη για τα ελληνικά συμφέροντα.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο οικονομολόγος του πρωθυπουργικού γραφείου δεν έδωσε συγκεκριμένους στόχους, επιχείρησε να είναι καθησυχαστικός, ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν εξετάζει την προσφυγή στον ESM σε αυτή την φάση, ενώ για την bad bank τόνισε ότι είναι λύση του μέλλοντος.
Για τις τράπεζες ήταν θετικός, έχουν καλά νέα ανέφερε και επικεντρώθηκε στην Eurobank και στην είσοδο και άλλων τραπεζών στο σχέδιο Ηρακλής.
Οι επενδυτικοί οίκοι που παρακολούθησαν την παρουσίαση του Αλέξη Πατέλη δεν ενθουσιάστηκαν μεν αλλά κατέγραψαν την θετική προσέγγιση των πραγμάτων που επιχείρησε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης