Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πακέτο φοροελαφρύνσεων και διευκολύνσεων σχεδιάζει η κυβέρνηση με νέες δόσεις - Οι 7 τομείς που θα εστιαστεί

Πακέτο φοροελαφρύνσεων και διευκολύνσεων σχεδιάζει η κυβέρνηση με νέες δόσεις - Οι 7 τομείς που θα εστιαστεί
Σχέδια νέων διευκολύνσεων προς τους φορολογούμενους με περισσότερες μηνιαίες δόσεις και στοχευμένων μειώσεων φόρων σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων εξετάζει η κυβέρνηση
Σχέδια νέων διευκολύνσεων προς τους φορολογούμενους με περισσότερες μηνιαίες δόσεις και στοχευμένων μειώσεων φόρων σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων που θα εισπράξουν φέτος το 60% των μισθωμάτων, βρίσκονται πάνω στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Οι τελικές αποφάσεις πρόκειται να κλειδώσουν τις επόμενες ημέρες σε κυλιόμενες τηλεδιασκέψεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους δανειστές ενώ τον τελευταίο λόγο για τα μέτρα θα έχει ο Πρωθυπουργός.
Άλλωστε ο προγραμματισμός προβλέπει οι ανακοινώσεις να γίνουν από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουνίου, δίνοντας έτσι νέα ώθηση στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.
Επισημαίνεται ότι όλα τα μέτρα αξιολογούνται με βάση τις δημοσιονομικές αντοχές του προϋπολογισμού και των πόρων που θα εισρεύσουν από την Κομισιόν.
Στόχος είναι να μην πειραχθούν τα ταμειακά διαθέσιμα των 15,7 δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένα για το χρέος και η κάλυψη του λογαριασμού να γίνει από τα κεφάλαια των ομολογιακών εκδόσων και των κονδυλίων από το Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων, πάνω στο οποίο στηρίζεται όλη η ανάταξη της οικονομίας.
Στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν με διάφορες τεχνικές λύσεις να μην επιβαρύνουν το φετινό δημοσιονομικό έλλειμμα μολονότι οι δαπάνες για τη στήριξη των επιχειρήσεων ή των ιδιοκτητών ακινήτων εξαιρούνται.
Ένας από τους λόγους είναι ότι στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να εκμεταλλευτούν με το καλύτερο δυνατό τρόπο τη χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά ταμεία ώστε να υπάρξει μία μεγαλύτερη ευελιξία για την περίπτωση της Ελλάδας.     
Στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται προγράμματα περισσοτέρων δόσεων για την αποπληρωμή των φετινών φόρων (π.χ. εισόδημα) ή άλλων οφειλών που δημιούργησε η πανδημική κρίση.
Τα σχέδια θα υποστηριχθούν με στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις σε εταιρίες, αυτοαπασχολούμενους και σε δραστηριότητες όπως είναι η εστίαση και οι μεταφορές (μειώσεις ΦΠΑ) και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Σε δηλώσεις του (στον Σκάι) ο Χρήστος Σταικούρας προανήγγειλε ένα ευρύτερο πλέγμα μειώσεων στην φορολογία από τον Σεπτέμβριο με μόνιμα χαρακτηριστικά.
Άξιο αναφοράς είναι όμως το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν έβαλε τον ΕΝΦΙΑ μέσα στο πακέτο των φετινών εκπτώσεων μολονότι η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολιτικά στη μείωση του.
«Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να συζητήσουμε κάποια μεταβολή του ΕΝΦΙΑ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταικούρας.
Πηγές του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν σήμερα (14/5) το απόγευμα πως το μέτρο της γενικής έκπτωσης 40% σε επαγγελματικά ενοίκια, πρώτη κατοικία και φοιτητική στέγη όσων επλήγησαν από τον κορωνοϊό, ολοκληρώνεται τον Μάιο.
Για τη συνέχεια, πιθανή επέκταση εξετάζεται μόνο για επιμέρους κατηγορίες επιχειρήσεων οι οποίες παραμένουν κλειστές.
Παράλληλα η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα μέτρα για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει επιμερισμό των απωλειών από το -40% των ενοικίων ανάμεσα σε κράτος και ιδιοκτήτες με ένα σχήμα του τύπου 50%-50% (ενδεικτικό το ποσοστό, δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί).
Η «συνδρομή» του δημοσίου θα γίνει με την ισόποση μείωση του φόρου εισοδήματος ή και του ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθούν φέτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ειδικότερα, τα σχέδια που εξετάζονται είναι τα εξής:  

1. Προϊόντα - ροφήματα: Σχέδιο επιλεκτικών μετατάξεων προϊόντων και υπηρεσιών από τον υψηλό στον χαμηλό ΦΠΑ.
Το σχέδιο προβλέπει μειώσεις συντελεστών σε συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός, επιβαρύνονται με 13%.
Τέτοιου είδους ροφήματα είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και με την υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13% θα κατηφορίσουν και οι τιμές τους.
Αρκεί βέβαια οι καφετέριες να περάσουν τη μείωση του συντελεστή στην κατανάλωση.
2. Εστίαση: Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% στο 12% ή  ενδεχομένως στο 11%, για να πέσουν οι τιμές και να ενισχυθεί η κατανάλωση και η ρευστότητα στο συγκεκριμένο κλάδο.
Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% (από 13%) για το φαγητό και στο 13% (από 24%) για τα αναψυκτικά και τα ποτά.
3. Προκαταβολή φόρου: Υπάρχουν εισηγήσεις για μείωση της προκαταβολής φόρου στο 70% ή 50% για 1 εκατ. επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Το βασικό σενάριο προβλέπει η μείωση της προκαταβολής φόρου να ισχύσει για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας ή για τις επιχειρήσεις που έχουν σημαντική μείωση στα ακαθάριστα έσοδα.
4. Ιδιοκτήτες ακινήτων: Ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα εισπράξουν το 60% των μισθωμάτων.
Η αρχική πρόταση προέβλεπε εκπτώσεις με τη μορφή πίστωσης φόρου, ενδεχομένως και κλιμακωτά, επί του ύψους των ειοδηματικών απωλειών.
Το μέτρο αφορά 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων.
5. Τουρισμός: Μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και κατάργηση του τέλους διαμονής που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος επιβλήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 2018.
6. Μεταφορές – ακτοπολοία: Μείωση του ΦΠΑ ο οποίος σήμερα  ανέρχεται σε 24%.
Ειδικά για τις αερομεταφορές, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παράσχει στήριξη μέσω εγγυήσεων.
7. Πληρωμές φόρων - οφειλών: Πάνω στο τραπέζι βρίσκονται σχέδια διευκολύνσεων που προβλέπουν επιμήκυνση των υφιστάμενων δόσεων πληρωμής για τον φετινό φόρο εισοδήματος από 3 διμηνιαίες σε 6 με 8 μηνιαίες δόσεις.
Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται ταυτόχρονα νέο πρόγραμμα τμηματικής εξόφλησης των χρεών με ευνοϊκούς όρους για τους οφειλέτες.                

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης