Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ποιες περιοχές φλερτάρουν με διψήφιο ποσοστό πτώσης των ενοικίων

Ποιες περιοχές φλερτάρουν με διψήφιο ποσοστό πτώσης των ενοικίων
Βουτιά αναμένεται στα ενοίκια που σε κάποιες περιοχές φτάνει σε διψήφιο ποσοστό εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού
Με βουτιά στα ενοίκια που σε κάποιες περιοχές φτάνει σε διψήφιο ποσοστό εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊου μετά και την κατάρρευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων  αφού διευρύνθηκε η προσφορά ακινήτων προς ενοικίαση.
Ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates εκτιμά ότι οι περιοχές που μπήκαν σε καθοδικό κύκλο είναι κυρίως περιοχές του κέντρου όπως, ο Άγιος Νικόλαος, η Άνω Κυψέλη, τα Άνω Πατήσια, το Πεδίον Άρεως, η Πλατεία Αμερικής, η Πλατεία  Αττικής, του Γκύζη, η Γούβα, το Γουδί, η Κολοκυνθούς, ο Κολωνός, η Κυψέλη, η Νέα Κυψέλη, τα Σεπόλια καθώς και αρκετές περιοχές της Καλλιθέας και του Ν. Κόσμου που όμως δεν συνορεύουν με το Κουκάκι.
Η να πραγματικότητα μπορεί να χαροποιεί τους ενοικιαστές όχι όμως και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν προχωρήσει σε ανακαίνιση των κατοικιών προσδοκώντας σε υψηλότερο μίσθωμα, το οποίο όμως φαίνεται ανέφικτο τη φετινή χρονιά  εξαιτίας του Covid 19
H κινητήριος δύναμή για την αγορά των μισθωμάτων ήταν οι πλατφόρμες της βραχυχρόνιας μίσθωσης οι οποίες ώθησαν  τα ενοίκια πιο  ψηλά στις μακροχρόνιες  μισθώσεις έως και 35%   
Το 2018, το μέσο ενοίκιο στην περιοχή της Αττικής αυξήθηκε κατά 7%, ενώ το 2019 εκτιμάται ότι η αγορά «έτρεξε» με ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 10%.
Μάλιστα, όσο αφορά το κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφονται και οι μεγαλύτερες αυξήσεις, οι τιμές ενοικίασης έχουν αυξηθεί κατά 20%-30% κατά μέσο όρο την τελευταία διετία, ενώ στις περιοχές εκτός του κέντρου η αντίστοιχη άνοδος εκτιμάται ότι κινήθηκε πέριξ του 10%-15%.
Πλέον, η ενοικίαση ενός διαμερίσματος κατάλληλο για οικογένεια 90τμ-110τμ, σε περιοχές των ανατολικών, βορείων και νοτίων προαστίων κοστίζει από 650€ έως 850€, δηλαδή σχεδόν όσο ένας μέσος μηνιαίος μισθός.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η μεταβολή των τιμών ενοικίασης 2007-2019 ενισχύθηκε +6,4%, τη στιγμή που το ίδιο χρονικό διάστημα η μεταβολή των τιμών πώλησης  ήταν  πτωτικές έως  -24% .
Όσον αφορά τις τιμές ενοικίων, ο ρυθμός αύξησης των μισθωμάτων θα συνεχιζόταν και το α εξάμηνο του 2020 αλλά σε πολύ μικρότερα επίπεδα, όπου το β' εξάμηνο θα βλέπαμε τις πρώτες μειώσεις, ενώ σε πολλές περιπτώσεις βρισκόμασταν ήδη στο ανώτερο σημείο των τιμών και αναμέναμε την ρύθμιση τους.
Η ζήτηση για μίσθωση κατοικίας καταγραφόταν αυξανόμενη λόγω της μη δυνατότητας αγοράς ακινήτων από την μεσαία οικονομικά τάξη αλλά χωρίς όμως να διαθέτει τα οικονομικά εχέγγυα που ζητούσαν οι ιδιοκτήτες.
Ταυτόχρονα το προηγούμενο χρονικό διάστημα προ κορωνοϊού εποχή, είχε καταγραφεί αύξηση της καθυστέρησης καταβολής των μισθωμάτων από τους ενοικιαστές, κυρίως για μισθωτήρια που είχαν καταρτιστεί από τα τέλη του 2018 έως και τον Σεπτέμβριο του 2019, όπου και  παρουσίασαν υψηλά ποσοστά καθυστέρησης μη καταβολής των μισθωμάτων.
Η πανδημία του κορωνοίου έβαλε φρένο στην άνοδο των ενοικίων και  στις περιοχές της δεύτερης γραμμής  και σε σχέση  με τη  μειωμένη ζήτηση διαμορφώθηκαν συνθήκες υποχώρησης.
Το βασικό κριτήριο για τον ιδιοκτήτη είναι να εισπράττει το μίσθωμα στην ώρα του και χωρίς καθυστερήσεις καθώς  μία έξωση για τη μη καταβολή του μισθώματος είναι χρονοβόρα και κοστίζει ενώ τα οφειλόμενα ενοίκια συνήθως  παραμένουν ως μη εισπραχθέντα.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης