Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πάνω από 100.000 σπίτια βγαίνουν στο σφυρί από αρχές Ιανουαρίου 2020 - Υπερπροσφορά ακινήτων

Πάνω από 100.000 σπίτια βγαίνουν στο σφυρί από αρχές Ιανουαρίου 2020 - Υπερπροσφορά ακινήτων
Τη νέα χρονιά όλοι θα πωλούν  ακίνητα, αρχικά από τα Funds, τις τράπεζες και τους κατασκευαστές
Έρχεται υπερ-προσφορά ακινήτων από τις αρχές του 2020.
Την εκτίμηση αυτή διατυπώνουν στελέχη της κτηματαγοράς που θεωρούν ότι την  επόμενη διετία, οι τιμές  των ακινήτων, θα διαμορφωθούν χαμηλότερα από τις τρέχουσες  διότι οι πωλητές  όπως είναι τα Funds , οι πλατφόρμες των τραπεζών, η πώληση ακινήτων χωρίς ΦΠΑ  για όσα έχουν  εκδοθεί άδειες  μετά το 2006 ,με συνέπεια  οι πωλητές να είναι  πολλαπλάσιοι από τους  αγοραστές.
Η αγορά θα δεχθεί ένα…τσουνάμι ακινήτων με το συνολικό τους αριθμό να  υπολογίζεται  πάνω από  120.000 ακίνητα, όταν ο αριθμός των σπιτιών  χωρίς ΦΠΑ υπολογίζεται σε 80.000.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο κ. Δημήτρης Καψιμάλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος, ο οποίος  τονίζει  ότι  δεν υπάρχουν αγοραστές  για την υπερ προσφορά σπιτιών και με δεδομένο ότι οι τράπεζες  έχουν μειώσει  κατακόρυφα  την εκταμίευση στεγαστικών δανείων, είναι αρκετά δύσκολο να απορροφηθούν  στις τρέχουσες τιμές. .
Αξίζει να σημειωθεί  ότι η διοίκηση της εταιρείας Alpha Αστικά Ακίνητα σχεδιάζει να ομαδοποιήσει τα ακίνητα που έχει στο χαρτοφυλάκιο της από τις αρχές του 2020  με σκοπό να  τα πουλήσει.
Η θυγατρική εταιρεία της Alpha Bank κατέχει 3000 ακίνητα τα οποία   περιήλθαν στην κατοχή της από μη εξυπηρετούμενα δάνεια της  Εμπορικής και της  Ιονικής  Τράπεζας, που απορροφήθηκαν από την Alpha Bank.
Στη λίστα της   υπάρχουν και 1700  αγροτεμάχια .
Η διοίκηση της Alpha Αστικά Ακίνητα  αποτιμά το χαρτοφυλάκιο της στα επίπεδα  των 800  εκατ. ευρώ, και η προσδοκία της είναι  ότι η ομαδοποίηση των  ακινήτων  θα δημιουργήσει  αγοραστικό ενδιαφέρον καθώς θα προτείνεται  πακέτα ακινήτων για να  γίνουν  πιο  ελκυστικά.  
Μέχρι σήμερα  από την  ηλεκτρονική πλατφόρμα  πλειστηριασμών  έχουν   πραγματοποιηθεί  περισσότεροι από  53.000  χωρίς  απαραίτητα  να σηματοδοτεί  και την πώληση  του ακινήτου, με τις  τράπεζες  να αγοράζουν τα 8 από τα 10  ακίνητα που βγαίνουν  στο σφυρί, καταβάλλοντας  όμως  την  αντίστοιχη  αξία του ακινήτου.
Από την πλατφόρμα eauction ελάχιστες συναλλαγές   ήταν  που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία .
Ανάμεσα σε αυτές  ήταν η πώληση της βίλας  του Σταύρου Ψυχάρη  στην Ερμιόνη, με την τράπεζα να εισπράττει 12 εκατ. ευρώ όταν  η αρχική  τιμή  της 1ης προσφοράς ήταν  στα 4  εκατ. ευρώ.
 
Νικος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης