Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κόλλιας (ΟΕΕ): «Όχι» σε οφειλέτες δύο ταχυτήτων

Κόλλιας (ΟΕΕ): «Όχι» σε οφειλέτες δύο ταχυτήτων
Ο πρόεδρος του ΟΕΕ επισημαίνει ότι είναι άμεσης προτεραιότητας να λήξει οριστικά το θέμα της συμφωνίας με τους δανειστές για τους όρους της ρύθμισης
«Κάτι παραπάνω από αναγκαία» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, την υπαγωγή σε ρύθμιση οφειλετών του Δημοσίου, επισημαίνοντας πάντως ότι αυτή δεν πρέπει να οδηγεί στη δημιουργία «οφειλετών δύο ταχυτήτων».
Όπως αναφέρει η ρύθμιση θα δώσει ανάσα τόσο σε όσους θέλουν, αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν, όσο και στα δημόσια ταμεία, που θα διασφαλίσουν έτσι ότι θα εισπράξουν - έστω και σε βάθος ετών - οφειλές, που σήμερα θεωρούνται ξεχασμένες.
Ωστόσο, όπως αναφέρει, η ρύθμιση αυτή, πρέπει να έχει δύο σημαντικές παραμέτρους:

- Πρώτον, να έχει τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επιτρέπει την υπαγωγή σε αυτήν των στρατηγικών καλοπληρωτών.
- Δεύτερον, να έχει τους ίδιους όρους για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Διότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα δημιουργήσει οφειλέτες δύο ταχυτήτων.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο κ.  Κόλλιας, «πέραν της ρύθμισης, η διάταξη, που κατατέθηκε στη Βουλή και προβλέπει τη μείωση στο μισό των τόκων υπερημερίας – από 6% σε 3% -, που πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο όταν αυτό χρωστάει ληξιπρόθεσμα στους φορολογουμένους, κάθε άλλο παρά βοηθά στην προσπάθεια ενίσχυσης του αισθήματος φορολογικής δικαιοσύνης στη χώρα».
Όπως σημειώνει, πρέπει απαραίτητα να συνοδευτεί από αντίστοιχη μείωση των τόκων υπερημερίας, με τους οποίους επιβαρύνονται οι πολίτες, όταν καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Ο πρόεδρος του ΟΕΕ επισημαίνει ότι είναι άμεσης προτεραιότητας να λήξει οριστικά το θέμα της συμφωνίας με τους δανειστές για τους όρους της ρύθμισης, ώστε να είναι όλοι σε θέση να χαράξουν τον οικονομικό τους προγραμματισμό και να επανεκκινήσει η αποπληρωμή οφειλών, που έχει παγώσει εν αναμονή της ρύθμισης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης