Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Δημοσιονομική βόμβα» 17 δισ. από το Συμβούλιο της Επικρατείας τινάζει στον αέρα το πλεόνασμα

«Δημοσιονομική βόμβα» 17 δισ. από το Συμβούλιο της Επικρατείας τινάζει στον αέρα το πλεόνασμα
Ήδη, ο προϋπολογισμός επιβαρύνθηκε με 1,1 δις ευρώ από το «ξεπάγωμα» από την 1η -1ου -2018 των ωριμάνσεων στους μισθούς
Δημοσιονομική βραδυφλεγής «βόμβα», για την οποία τόσο οι θεσμοί, όσο και το ΔΝΤ στην έκθεσή του, χαρακτηρίζουν «γκρίζες ζώνες», αποτελούν τα 17 δισ. ευρώ, που επικρέμονται τόσο ως προς το μισθολογικό (δώρα-13ος μισθός) σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ, όσο και προς το ασφαλιστικό (καθυστερήσεις στην έκδοση 150.000 συντάξεων), ενδεχόμενη αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις από το 2012.
Ήδη, ο προϋπολογισμός επιβαρύνθηκε με 1,1 δις ευρώ από το «ξεπάγωμα» από την 1η -1ου -2018 των ωριμάνσεων στους μισθούς και η ενδεχόμενη οριστικοποίηση της κρίσης από το ΣτΕ ως αντισυνταγματικής της περικοπής των δώρων και του 13ου μισθού για το διάστημα 2013-2018, δημιουργεί επιπλέον ανάγκες ύψους 4,5 δις, γεγονός που εξανεμίζει την υπερυσγκέντρωση του πλεονάσματος των 7 δισ.
Ήδη, έχουν κατατεθεί 650.000 αγωγές από εργαζόμενους στο δημόσιο (610.000 είπε την περασμένη Τρίτη η ΑΔΕΔΥ) και άλλες 40.000 εκτιμάται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα για την χορήγηση των δώρων κλπ.
Τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ΑΔΕΔΥ, όσο και η κ. Αχτσιόγλου ξεκαθαρίζουν ότι η κυβέρνηση-όποια και αν είναι η απόφαση του ΣτΕ-δεν πρόκειται να πάει σε γενικευμένη επαναχορήγηση των δώρων κλπ, παρά μόνο σε «τμηματική ικανοποίηση» (δόσεις) για όσους έχουν κάνει αγωγές.
Σε διαφορετική περίπτωση τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, θα υποχρεωθούν να αναζητήσουν ισοδύναμα μέτρα, γεγονός που δεν συζητείται καν, εφόσον η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.  
Οι δανειστές συζήτησαν με την υπουργό Εργασίας Εύη Αχτσιόγλου, και το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση επιστροφής των αναδρομικών στους συνταξιούχους που έχουν προσφύγει και ζητούν να κηρυχθούν από το 2012 οι περικοπές των συντάξεων αντισυνταγματικές. 
Η υπουργός έχει εκτιμήσει ότι το κόστος της καταβολής των αναδρομικών σε αυτή την περίπτωση φτάνει τα 4,5 δισ. ευρώ ετησίως, για το χρονικό διάστημα από το 2012 έως την πρώτη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015). Σε διαφορετική περίπτωση, αν οι επιστροφές αφορούν το διάστημα από την πρώτη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) έως και το τέλος του 2018, το κόστος ανεβαίνει στα 17 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι οι κομμένες συντάξεις που εκδίδονται από τον Αύγουστο του 2016  με το νόμο Κατρούγκαλου, υπολογίζονται με βάση το μέσο όρο των αποδοχών την περίοδο 2002 έως και την ημερομηνία υποβολής τής αίτησης συνταξιοδότησης, αντί της καλύτερης πενταετίας στην τελευταία δεκαετία.

Αντ. Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης