Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΒΕΑ: Θετική η αύξηση του κατώτατου μισθού - Να συνοδευτεί με μείωση εισφορών

ΒΕΑ: Θετική η αύξηση του κατώτατου μισθού - Να συνοδευτεί με μείωση εισφορών
Άμεση η ανάγκη μείωσης των εργοδοτικών εισφορών τονίζει το ΒΕΑ
Υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού τάσσεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ), όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του.
Ταυτόχρονα, όμως, τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει και μείωση των εισφορών, προκειμένου οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να αντέξουν το αυξημένο μισθολογικό κόστος.
Αναφερόμενο στην αύξηση του κατώτατου μισθού το ΒΕΑ τονίζει ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση, έστω και μικρή, της κατανάλωσης, καθώς το εισόδημα όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα ενισχυθεί κατά 54 ευρώ τον μήνα, ήτοι 648 ευρώ τον χρόνο, ενώ οι νέοι κάτω των 25 ετών θα έχουν επιπλέον εισόδημα 117 ευρώ τον μήνα ή συνολικά 1.404 ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με τη Επιμελητήριο, αυτά τα χρήματα θα επιστρέψουν στην πραγματική οικονομία και ταυτόχρονα θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο 600.000 εργαζόμενων.
Προσθέτει, όμως, ότι κάθε εργοδότης θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον 80 ευρώ, ενώ για όσους είναι κάτω των 25 ετών το εργοδοτικό κόστος ανεβαίνει κατά 174 ευρώ τον μήνα.
Το ΒΕΑ υπενθυμίζει ότι είχε ζητήσει από την κυβέρνηση η αύξηση του κατώτατου να συνδυαστεί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ή των φορολογικών βαρών, προκειμένου να μην ενταθούν φαινόμενα υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας.
Παράλληλα, εκτιμά ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πολλές επιχειρήσεις να μην αντέξουν την αύξηση και να προχωρήσουν σε απολύσεις ή αναστολή λειτουργίας.
«Υπό αυτές τις συνθήκες, ζητάμε από την πολιτική ηγεσία να ενεργοποιήσει άμεσα προγράμματα επιδότησης του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, αλλά και να μειώσει νωρίτερα από τον Ιούνιο, κατά μια μονάδα, τις ασφαλιστικές εισφορές» σημειώνει το ΒΕΑ.
Παράλληλα, προσθέτει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να προχωρήσει στη μείωση του αφορολόγητου από 1-1-2020, καθώς όλα τα χρήματα που θα δώσουν οι επιχειρηματίες στους εργαζόμενους δεν θα διοχετευτούν στην αγορά και την πραγματική οικονομία, αλλά θα επιστρέψουν στα κρατικά ταμεία, ενισχύοντας το σπιράλ της ύφεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης