Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κατώτατος μισθός: Μέσα στον Ιανουάριο του 2019 η αύξηση στα 630 ευρώ από 586 ευρώ

Κατώτατος μισθός: Μέσα στον Ιανουάριο του 2019 η αύξηση στα 630 ευρώ από 586 ευρώ
Την μεγαλύτερη αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους θα δουν οι εργαζόμενοι ηλικίας έως 25 ετών
Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, χωρίς να πληγεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας, είναι ένα θέμα που θα βρεθεί ψηλά στην «ατζέντα» των διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Ο νέος κατώτατος μισθός θα καθοριστεί με Υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός του Ιανουαρίου - πιθανότατα μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου των συζητήσεων για τις δεσμεύσεις - κλειδιά της Αθήνας - ενώ οι εργαζόμενοι θα δουν τις αυξήσεις στις αποδοχές τους τον Φεβρουάριο.
Ο χρόνος για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, ο οποίος το 2012 μειώθηκε μέσα σε μία νύχτα από τα 751 στα 586 ευρώ τον μήνα (510 ευρώ για τους νέους), έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα.
Για τον άγαμο νεοπροσλαμβανόμενο εργαζόμενο προβλέπεται να αυξηθεί στα 630 ευρώ το μήνα από 586 ευρώ που κυμαίνεται σήμερα. Θα σημειώσει δηλαδή αύξηση κατά 44 ευρώ η οποία σε ποσοστό 7,5%.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει ανοδικά και όλα τα επιδόματα και τα βοηθήματα του ΟΑΕΔ προς τους ανέργους, αλλά και την παροχή προστασίας της μητρότητας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 550.000 εργαζόμενοι θα έχουν αύξηση στις αποδοχές τους, και από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολιτικά σε αυτό το θέμα, κινείται με στόχο η αναπροσαρμογή στα κατώτατα ημερομίσθια να ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο.  
Ο ΣΕΒ υποστηρίζει πάντως ότι μία λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα επηρεάσει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αντίθετα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να εισφέρει θετικά στην αλλαγή του κοινωνικού κλίματος και στην αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι κατά την τρέχουσα περίοδο, βασικά ζητούμενα είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας και συνεπακόλουθα η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας συνολικά της οικονομίας της χώρας.
Την μεγαλύτερη αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους θα δουν οι εργαζόμενοι ηλικίας έως 25 ετών.
Γι' αυτούς τους εργαζομένους, ισχύει μέχρι στιγμής ο υποκατώτατος μισθός, που όμως, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, θα καταργηθεί και θα εξισωθεί με τον κατώτατο μισθό.
Έτσι, για αυτή την κατηγορία εργαζομένων η αύξηση μισθού αναμένεται να αγγίξει τα 120 ευρώ.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει το επίδομα ανεργίας, το οποίο υπολογίζεται στο  55% του βασικού μισθού των εργαζομένων άνω των 25 ετών (586,08 ευρώ) και ανέρχεται σε 360 ευρώ. 
Επίσης αναπροσαρμογή προς τα πάνω και για το επίδομα μητρότητας.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το καταβαλλόμενο μικτό μηνιαίο ποσό είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως καθορίζεται με κάθε φορά με βάση την ΕΓΣΣΕ και σήμερα είναι 586,08 ευρώ.
Αύξηση προκύπτει και για το εποχικό επίδομα ανεργίας, το οποίο λαμβάνουν συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων όπως οικοδόμοι, καπνεργάτες, ηθοποιοί, κεραμοποιοί, δασεργάτες, μουσικοί, κ.α. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, το εποχικό βοήθημα είναι ίσο προς το 70% του 35πλάσιου έως 50πλάσιου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. 
Η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να συμπαρασύρει και τον μέσο μισθό.
Δεν είναι όμως μόνο η Ελλάδα που πρόκειται να αυξήσει τον κατώτατο μισθό.
Η Πορτογαλία για τέταρτη συνεχή χρονιά αύξησε τον κατώτατο μισθό και πλέον εντός του 2019 αναμένεται να σπάσει το «φράγμα» των 600 ευρώ.
Αλλά και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέντρο Σάντσεθ προχώρησε στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22% - το υψηλότερο ποσοστό αύξησης στην ευρωζώνη, ο οποίος πλέον από 858 ευρώ τον μήνα θα ανέλθει στα 1.050 ευρώ.
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάτω από τη κοινωνική πίεση των  κίτρινων γιλέκων ανακοίνωσε μία - παραμετρική - αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ, αύξηση που θα αφορά 5 εκατομμύρια εργαζομένους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης