Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παπανάτσιου: Κινδυνολογία ότι η αύξηση των αντικειμενικών τιμών το 2019 θα συμπαρασύρει τους φόρους της περιουσίας

Παπανάτσιου: Κινδυνολογία ότι η αύξηση των αντικειμενικών τιμών το 2019 θα συμπαρασύρει τους φόρους της περιουσίας
Θα προβούμε σε τυχόν απαραίτητες προσαρμογές του ΕΝΦΙΑ με στόχο την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των πολιτών είπε η κα.Παπανάτσιου
Για κινδυνολογία αναφορικά με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών το 2019 που θα συμπαρασύρει και τους φόρους της περιουσίας έκανε λόγο η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία τόνισε ότι η κυβέρνηση με την ολοκλήρωση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, θα προβεί σε τυχόν απαραίτητες προσαρμογές, με στόχο πάντοτε την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των πολιτών.
«Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να προβλέψουμε με ακρίβεια την πορεία των αντικειμενικών αξιών το 2019.
Το μόνο που γνωρίζουμε από πλευράς μας είναι ότι θα γίνει επανεκτίμησή τους, διαδικασία την οποία θα κάνουν ανεξάρτητοι εκτιμητές.
Ωστόσο, μία σειρά δημοσιευμάτων του τελευταίου διαστήματος που μιλούν για μια επικείμενη κατακόρυφη αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα «συμπαρασύρει» τους φόρους της περιουσίας, περισσότερο μοιάζει με κινδυνολογία.
Σε κάθε τέτοια διαδικασία, υπάρχουν περιοχές στις οποίες οι τιμές αυξάνονται, περιοχές στις οποίες μειώνονται και περιοχές στις οποίες παραμένουν σταθερές, όπως συνέβη και με τις νέες αντικειμενικές αξίες του 2018.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να μιλάμε γενικώς για αύξηση.
Επισημαίνεται ότι η αγορά ακινήτων ήδη έχει αρχίσει να ανακάμπτει,  η τόνωσή της ήδη καταγράφεται στα μέσα ενημέρωσης.
Στόχος εξάλλου της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών είναι η εναρμόνισή τους με τις πραγματικές εμπορικές αξίες, προκειμένου να εξορθολογιστεί η εν λόγω αγορά» ανέφερε σε δηλώσεις της στο real.gr η κα.Παπανάτσιου, επισημαίνοντας ότι «στόχος μας είναι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, ολική ή μερική, προκειμένου αφενός να προσεγγίσουμε τις πραγματικές εμπορικές αξίες και αφετέρου να διορθώσουμε τυχόν στρεβλώσεις της προηγούμενης αναπροσαρμογής».
«Βέβαια, υπενθυμίζεται ότι, για το 2020, θα προχωρήσουμε και σε νέα νομοθετική παρέμβαση που θα στοχεύει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% στις χαμηλές περιουσίες και κατά 30% μεσοσταθμικά, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, ενώ θα περιλαμβάνει και διόρθωση τυχόν στρεβλώσεων του ισχύοντος νόμου» τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών.
Ερωτηθείσα για το εάν θα δοθεί η ευκαιρία σε φυσικά πρόσωπα, δηλαδή μισθωτούς και συνταξιούχους, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στην εφορία σε πολλές δόσεις, η κα.Παπανάτσιου είπε ότι «το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα σενάρια με στόχο πάντα τη φορολογική δικαιοσύνη και την αποσυμφόρηση των βαρών».
«Η επεξεργασία του σχεδίου αυτού προχωρά και εκτιμάμε ότι θα υπάρξει ενημέρωση σε εύλογο χρονικό διάστημα, όσον αφορά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και το ποιους θα αφορά» τόνισε η κα.Παπανάτσιου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης