Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Φως» και από την Ανατολή για τα ελληνικά ομόλογα – Επενδυτές στην Ασία θα αναζητήσει ο Τσακαλώτος

«Φως» και από την Ανατολή για τα ελληνικά ομόλογα – Επενδυτές στην Ασία θα αναζητήσει ο Τσακαλώτος
Το ταξίδι έχει οργανώσει ο επενδυτικός οίκος Rothschild
Ασιατικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και τις λήξεις χρέους ύψους 11 δισ. ευρώ που έχει η χώρα το 2019 και 11,9 δισ. ευρώ τη διετία 2020-2021 θα αναζητήσει το οικονομικό επιτελείο σε ταξίδι στη μακρινή Ανατολή, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο.
Το ταξίδι έχει οργανώσει ο επενδυτικός οίκος Rothschild, που λειτουργεί ως σύμβουλος της κυβέρνησης και αποτελεί συνέχεια του προγράμματος των συναντήσεων που έχουν ξεκινήσει ήδη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης με διαχειριστές κεφαλαίων, τραπεζίτες και ξένα funds, με σκοπό τη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης.
Μετά το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη, σειρά τώρα έχουν οι μεγάλες αγορές της Ασίας να ενημερωθούν για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και να στηρίξουν την πρώτη μεταμνημονιακή έκδοση ομολόγου που θα επιχειρήσει το ελληνικό Δημόσιο τον συγκεκριμένο μήνα.
Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του υπό έκδοση αξιόχρεου, οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται σε έναν τίτλο διάρκειας 10 ετών, που για τις αγορές θεωρείται σημείο αναφοράς, μολονότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν και υπάρχουν εισηγήσεις ακόμη για την έκδοση ενός 3ετούς ομολόγου.
«Στόχος είναι η χώρα να μην εκδίδει περισσότερο χρέος από αυτό που ωριμάζει κάθε χρόνο», ανέφερε χθες στο Bloomberg κυβερνητικός αξιωματούχος, ενώ «αν υπάρξει ανάγκη για περισσότερους, τότε η χώρα μπορεί να ξανανοίξει μια προηγούμενη έκδοση» ανέφερε η ίδια πηγή.
Γεγονός είναι πάντως ότι κάθε άλλο παρά προβληματισμό προκαλούν στο οικονομικό επιτελείο οι λήξεις χρέους που έχει η χώρα στην τριετία 2019-2021, αφού πρόκειται για ένα ποσό που δεν υπερβαίνει τα 23 δισ. ευρώ.
Θεωρητικά, το ύψος αυτών των αναγκών είναι πλήρως εξασφαλισμένο από το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων των 24,1 δισ. ευρώ, το οποίο θα σχηματιστεί μετά την απελευθέρωση της τελευταίας δόσης ύψους 15 δισ. από τον ΕSΜ.
Η Γερμανία έχει προς το παρόν «μπλοκάρει» την εκταμίευση αυτού του ποσού λαμβάνοντας ως μονομερή την ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει μέχρι τα τέλη του έτους μειωμένο τον ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από το προσφυγικό.
Οπως έχει ανακοινώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), η δόση θα εκταμιευτεί μόλις υπάρξει έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο που συνεδριάζει αύριο Τετάρτη, 1η Αυγούστου.
Εν τω μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένει το οικονομικό επιτελείο την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα ανακοινώσει σήμερα το ΔΝΤ στο πλαίσιο του γνωστού άρθρου 4 και θα αποτελέσει ένα είδος σήματος προς τις αγορές για τοποθετήσεις σε ελληνικά ομόλογα.
Με βάση τα όσα έχει ήδη πει η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, το χρέος θα χαρακτηρίζεται βιώσιμο για την περίοδο μέχρι και το 2032, ωστόσο σε μακροπρόθεσμη βάση θα υπάρχουν αστερίσκοι.
Εκτός από το χρέος, μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η ανάλυση του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα.
Το θέμα είναι αν στην έκθεση το ΔΝΤ θα κλείνει κάθε «παράθυρο» στο πλέον κρίσιμο ζήτημα της εφαρμογής ή μη των ψηφισμένων περικοπών στις κύριες και επικουρικές συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Μάριος Χριστοδούλου  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης