Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γερμανική κυριαρχία έναντι ΕΚΤ, ΔΝΤ - Προτείνει 30 δισ κεφάλαιο ασφαλείας για Ελλάδα αντί πιστωτικής γραμμής και 5 έτη για χρέος

Γερμανική κυριαρχία έναντι ΕΚΤ, ΔΝΤ - Προτείνει 30 δισ κεφάλαιο ασφαλείας για Ελλάδα αντί πιστωτικής γραμμής και 5 έτη για χρέος
Οι επενδυτές με το ελληνικό capital buffer εφόσον όμως είναι μεγάλο 30 δισεκ. θα αντιδράσουν θετικά.
Μετά την «κρίσιμη συνάντηση» της καγκελαρίου A. Merkel με την επικεφαλής του ΔΝΤ Ch. Lagarde και για την Ελλάδα το συμπέρασμα είναι ότι η κυριαρχία των Γερμανικών θέσεων είναι καθολική και αδιαμφισβήτητη.
Η Γερμανία έχει οριστικά εγκαταλείψει την προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL ως εναλλακτική λύση για την Ελλάδα και προκρίνει την αύξηση του κεφαλαιακού μαξιλαριού ή αποθέματος ασφαλείας ή capital buffer - στα 25 με 30 δισεκ. επιβεβαιώνοντας πλήρως σχετικά ρεπορτάζ του bankingnews. 
(To bankingnews στις 23 Μαίου και 4 Ιουνίου 2018 είχε παρουσιάσει ένα σχέδιο υβριδικής λύσης όπου η Γερμανία θα συναινούσε σε μεγάλη αύξηση του capital buffer για την Ελλάδα 25-30 δισ χωρίς πιστωτική γραμμή.
Η Suddeutsche Zeitung σε δημοσίευμα στις 11 Ιουνίου 2018 κάνει λόγο για υβριδική λύση με αύξηση του ελληνικού κεφαλαιακού αποθέματος στα 25 δισ ευρώ)
Πρακτικά η Γερμανία έχει αποδεχθεί η Ελλάδα μέσω του ESM να δημιουργήσει ένα μεγάλο απόθεμα ασφαλείας χωρίς πιστωτική γραμμή και χωρίς γενναία λύση στο χρέος αφού η επιμήκυνση θα είναι 5 έτη.
Στόχος είναι να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού κράτους έως το 2022 δηλαδή 4 χρόνια Χ 8 δισεκ. που είναι κάθε έτος οι χρηματοδοτικές ανάγκες χωρίς τους τόκους περίπου 30-32 δισεκ. ευρώ.

Με βάση έγκυρες πληροφορίες οι γερμανικές θέσεις επισκιάζουν πλήρως και την ΕΚΤ η οποία είχε ταχθεί τόσο στο χρέος όσο και στην προληπτική πιστωτική γραμμή υπέρ μιας πιο δυναμικής προσέγγισης και επισκιάζουν ξεκάθαρα και το ΔΝΤ που δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό μνημόνιο. 
Οι θέσεις των Γερμανών πέρασαν ξεκάθαρα και θα αποτυπωθούν στις 21 Ιουνίου 2018 στο τακτικό Eurogroup.
Τι επέβαλλε η Γερμανία;
1)Θα υιοθετηθεί ήπια λύση στο ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους με επιμήκυνση 5 χρόνια.
2)Το ΔΝΤ είναι οριστικό δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα αλλά θα παραμείνει μόνο ως τεχνικός σύμβουλος μετά το μνημόνιο.
Το ΔΝΤ θα αποπληρωθεί μερικώς για το δάνειο που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα περίπου 10 δισεκ.
Ο ESM θα αποπληρώσει τα 6 ή 7 δισεκ. και το ΔΝΤ θα απομείνει με 4 ή 3 δισεκ. ως δανειστής στην Ελλάδα
3)Δεν θα υπάρξει πιστωτική γραμμή, αυτό είναι ξεκάθαρο και τελικό, η Γερμανία έχει αποκλείσει την προληπτική πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα.
4)Η Γερμανία συναινεί στην άποψη το κεφαλαιακό απόθεμα της Ελλάδος να φθάσει στα 30 δισεκ. ευρώ που αποτελεί πολύ ισχυρό μαξιλάρι ασφαλείας έναντι 8 δισεκ. που θα έδινε μια προληπτική πιστωτική γραμμή.

Επισκιάστηκε η ΕΚΤ

Ίσως είναι η πρώτη φορά που στο ελληνικό ζήτημα η ΕΚΤ και ο M. Draghi επισκιάστηκε από την Γερμανία τόσο ξεκάθαρα.
Η ΕΚΤ ήταν οπαδός της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
Μπορεί επισήμως να μην το δήλωσε ποτέ αλλά ανεπισήμως η ΕΚΤ θεωρούσε την προληπτική πιστωτική γραμμή ως την βέλτιστη λύση ασφαλείας για την Ελλάδα.
Ταυτόχρονα η ΕΚΤ ήταν οπαδός μιας μέσης λύσης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους όχι στις υπερβολικές παροχές του ΔΝΤ αλλά όχι και στα υπερβολικά περιορισμένα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Βρισκόταν η ΕΚΤ κάπου στην μέση.
Στην πραγματικότητα όμως η ΕΚΤ αποδέχεται τις γερμανικές θέσεις για την Ελλάδα.

Υψηλό capital buffer για την Ελλάδα έως 30 δισεκ. 

Το κεφαλαιακό απόθεμα – capital buffer – θα αποτελέσει για την Ελλάδα, μαζί με μια ήπια διευθέτηση του χρέους τον πυλώνα της παρέμβασης της Γερμανίας…στις παροχές διευκόλυνσης προς την Ελλάδα.
Με βάση σοβαρές ενδείξεις το σχέδιο το κεφαλαιακό απόθεμα να φθάσει στα 25 δισεκ. αποτελεί ρεαλιστικό στόχο αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν ο ESM εισφέρει 10 ή 15 δισεκ. ευρώ.
Πάντως το μεγάλο κεφαλαιακό απόθεμα των 30 δισεκ. φαίνεται να κερδίζει ισχυρό έδαφος.
Να σημειωθεί ότι με ESM, περίπου 6 με 6,3 δισεκ. που έχει η Ελλάδα Ταμείο και 10 δισεκ. από repos ο στόχος του κεφαλαιακού αποθέματος για 30 δισεκ. είναι ρεαλιστικός.
Για τις αγορές 30 δισεκ. κεφαλαιακό απόθεμα θα είναι ισάξιο ή και ισχυρότερο από την πιστωτική γραμμή που για ένα χρόνο θα είχε 8 ή 10 δισεκ. κεφάλαια.
Για τις αγορές το μεγάλο capital buffer είναι ισχυρότερο και σπουδαιότερο από την πιστωτική γραμμή.
Οι επενδυτές με το ελληνικό capital buffer εφόσον όμως είναι μεγάλο 30 δισεκ. θα αντιδράσουν θετικά.

Συμπέρασμα

Η λύση για την Ελλάδα είναι καθαρά Γερμανική.
Το ΔΝΤ έχει αποδεχθεί τον νέο του ρόλο και όταν αναφερόμαστε σε συμφωνία ΔΝΤ και Γερμανίας εννοούμε ότι το ΔΝΤ έχει αποδεχθεί ότι δεν περνάνε οι προτάσεις του για το ελληνικό χρέος και θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος κατά τα πρότυπα της Κύπρου.

Citigroup: Η Ελλάδα να μην αναμένει σημαντική ελάφρυνση χρέους - Μόνο μερικά μέτρα...

Το Eurogroup της 21ης ​​Ιουνίου θα είναι καθοριστικό για τους πιστωτές της Ελλάδας, αφού καλούνται να αποφασίσουν για τη στρατηγική μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης.
Αυτό αναφέρει η Citigroup, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, ότι μια επιλογή που εξετάζεται αφορά την προσφορά στην Ελλάδα ενός ταμείου αποπληρωμής για τον διακανονισμό των οικονομικών υποχρεώσεων και τη μείωση του χρέους από το 2019 και μετά.
Σύμφωνα με την εκτίμηση, για κάθε 5 δισ. ευρώ που χορηγήθηκε, οι συμφωνημένες επεκτάσεις δανείων θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 2 έτη.
Προκειμένου να γίνει πιο κατανοητή η πρόταση προστίθεται ότι εάν η επέκταση της διάρκειας των δανείων του EFSF είναι 15 χρόνια και μείνουν αδιάθετα στο πρόγραμμα του ESM 25 δισ. ευρώ, στην περίπτωση που η Ελλάδα αντλήσει και τα 25 δισ. ευρώ, η συνολική επιμήκυνση των δανείων του EFSF θα μειωθεί στα πέντε έτη.
Στόχος των Γερμανών η Ελλάδα να διαθέτει ένα «μαξιλάρι ρευστότητας» ικανό να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως το 2022.
Σύμφωνα με τη Citigroup, η ελάφρυνση χρέους παραμένει ένα πολύ αμφιλεγόμενο ζήτημα στη Γερμανία, το οποίο τελικά δέχθηκε ότι το ΔΝΤ δεν θα είναι μέρος του προγράμματος.
Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, δεν αναμένεται να συμφωνηθούν σημαντικά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους τον Ιούνιο, εκτός από ορισμένα μέτρα που θα βοηθήσουν στη μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών και δαπανών κατά τα πρώτα έτη μετά τη λήξη του προγράμματος.

Πρώτη ενημέρωση 18:11 11 Ιουνίου 2018

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης