Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα «χαρτιά» και μόνο η αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, τι περιλαμβάνει η «λίστα» του ΟΟΣΑ

Στα «χαρτιά» και μόνο η αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, τι περιλαμβάνει η «λίστα» του ΟΟΣΑ
Στα «χαρτιά» και μόνο η αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα - Οι χώρες με τον μικρότερο και τον χαμηλότερο σύμφωνα με την «λίστα» του ΟΟΣΑ
Στα «χαρτιά» και μόνο η αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα – Οι χώρες με τον μικρότερο και τον χαμηλότερο σύμφωνα με την «λίστα» του ΟΟΣΑ    

«Κενού περιεχομένου» είναι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού (σ.σ. 589 ευρώ - επίπεδα χαμηλότερα και από αυτά της Πολωνίας), αρχής γενομένης από φέτος, σύμφωνα με το ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που παρουσίασε ο Ευκλείδης Τσκακαλώτος στο άτυπο Eurogroup στη Σόφια της Βουλγαρίας.   
Μπορεί να αποτελεί σταθερή συνιστώσα των κυβερνητικών στελεχών το τελευταίο διάστημα αυτή η υπόσχεση και να προσδιορίζεται χρονικό το Φθινόπωρο, όμως με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν μπορεί να ευοδωθεί μέσα στο 2018 καθότι προβλέπονται ασφυκτικές προθεσμίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού, οι οποίες τουλάχιστον για το τρέχον έτος έχουν ήδη παρακαμφθεί. Καταρχάς θα έπρεπε μια ομάδα επιστημονικών φορέων, ρητώς καθοριζόμενη στο νόμο, μέχρι τον προηγούμενο Μάρτιο να έχουν συντάξει έκθεση με την αξιολόγηση του ισχύοντος κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου. Σ’ αυτή την έκθεση θα πρέπει να περιλαμβάνονται οι εκτιμήσεις τους για την προσαρμογή του στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες.
Οι επιστημονικοί αυτοί φορείς είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ), το Ινστιτούτο ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
Από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση-κοινωνικός διάλογος μεταξύ κυβέρνησης, κοινωνικών εταίρων αλλά και των επιστημονικών φορέων, συντονίζει τριμελής επιτροπή με πρόεδρο τον εκάστοτε πρόεδρο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) και δύο εκπροσώπους του υπουργού Οικονομικών του υπουργού Εργασίας.
Ο διάλογος αυτός θα πρέπει να έχει λήξει μέχρι την 31 Μαΐου του 2018, όπου θα πρέπει να συνταχθεί το πόρισμα της διαβούλευσης στο οποίο θα έχουν καταγραφεί οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, τα σημεία συμφωνίας τους, αλλά και οι διαφωνίες τους. Αυτό το πόρισμα πρέπει να υποβληθεί στους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών ως τις 10 Ιουνίου με παράλληλη κοινοποίηση στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) και στον Πρόεδρο της Βουλής.
Από εκεί και πέρα η υπουργός Εργασίας, ως το τέλος του Ιουνίου, υποχρεούται να φέρει στη Βουλή πρόταση νόμου με τον κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο, έχοντας λάβει υπόψη του το πόρισμα διαβούλευσης.
Όλα αυτά γιατί με βάση το νόμο (ψηφίστηκε το 2013 από την τότε Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου) για να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να υπάρξει τεκμηριωμένη συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων και δυνατοτήτων της οικονομίας και της απασχόλησης (ύψος ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης).
Καθίσταται προφανές ότι καμία από τις απαιτήσεις του νόμου δεν έχει συντελεστεί και ως εκ τούτου μάλλον πάμε για αύξηση του κατώτατου μισθού το καλοκαίρι του 2019 που όπως όλα δείχνουν θα βρισκόμαστε και σε προεκλογική περίοδο!
Από τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προκύπτει ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα και από αυτά της Πολωνίας.
Μεταξύ των 24 χωρών - μέλη του ΟΟΣΑ στις οποίες εφαρμόζεται ο κατώτατος μισθός, η Ελλάδα καταλαμβάνει την όγδοη χειρότερη θέση με τις χαμηλότερες αποδοχές ατενίζοντας από μεγάλη απόσταση τον υψηλότερο κατώτατο μισθό των 22.210 δολαρίων το χρόνο, στην Ολλανδία.
Η λίστα του ΟΟΣΑ καταγράφει τους κατώτατους μισθούς στα μέλη του σε δολάρια για λόγους συγκρισιμότητας και αποκαλύπτει κατώτατο μισθό 1.850 δολαρίων το μήνα στην Ολλανδία, 1.830 δολαρίων το μήνα στην Αυστραλία και 1.737 δολαρίων  στη Γερμανία.
Στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός σε δολάρια μοιάζει μεγαλύτερος σε σχέση με τα ευρώ που παίρνουν στο χέρι, οι μισθωτοί αυτής της κατηγορίας.
Σε ετήσια βάση ανέρχεται σε 11.492 δολάρια ή 957 δολάρια το μήνα (για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στο 89% του «κανονικού») όταν στην Πολωνία ο κατώτατος μισθός είναι 10.941 δολάρια (οι κάτω των 18 λαμβάνουν το 75% του κατώτατου μισθού) ή 911 δολάρια το μήνα.
Για την ιστορία και μόνο Ολλανδία, Αυστραλία, Βέλγιο και Γερμανία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τους υψηλότερους κατώτατους μισθούς. Μεταξύ 20.847 και 21.967 δολαρίων το χρόνο.
Ενώ στο κατώφλι της λίστας με τους χαμηλότερους κατώτατους μισθούς βρίσκονται Μεξικό, όπου ο ετήσιος κατώτατος μισθός είναι 1.896 δολάρια το χρόνο, Λετονία 7.830 δολάρια , Τσεχία 8.399 δολάρια και Εσθονία 8.595 δολάρια το χρόνο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης