Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΦΚΑ: Τέλος στην διπλή ασφάλιση υπέρ υγείας των δημοσιογράφων - Δυνατότητα ασφάλισης μόνο στον ΕΔΟΕΑΠ

ΕΦΚΑ: Τέλος στην διπλή ασφάλιση υπέρ υγείας των δημοσιογράφων - Δυνατότητα ασφάλισης μόνο στον ΕΔΟΕΑΠ
Οι δημοσιογράφοι θα έχουν τη δυνατότητα να ασφαλίζονται μόνο στον ΕΔΟΕΑΠ
Στον δικό τους φορέα που είναι ο ΕΔΟΕΑΠ θα μπορούν να ασφαλίζονται δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι στις ιστοσελίδες, στον Τύπο και τα ΜΜΕ για υγειονομική περίθαλψη  χωρίς να είναι υποχρεωμένοι σε περίπτωση διπλής ασφάλισης να καταβάλλουν εισφορές και στον ΕΟΠΠΥ.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο που κοινοποίησε ο ΕΦΚΑ, σε περίπτωση παράλληλης ασφάλισης για υγειονομική περίθαλψη αφενός σε εντασσόμενο στον Ε.Φ.Κ.Α. φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό και αφετέρου σε μη εντασσόμενο στον Ε.Φ.Κ.Α. φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό ο ασφαλισμένος διατηρεί το δικαίωμα να επιλέξει κατόπιν αίτησής του, την ασφάλισή του για υγειονομική περίθαλψη στον φορέα εκτός Ε.Φ.Κ.Α. καταβάλλοντας την προβλεπόμενη εισφορά του φορέα που επιλέγει».
Κατά συνέπεια, ασφαλισμένοι του Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι πλέον υπάγονται για τους κλάδους ασθενείας στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. και παράλληλα έχουν υποχρέωση υπαγωγής σε εντασσόμενο στον Ε.Φ.Κ.Α. φορέα ασθένειας δύνανται να επιλέξουν φορέα ασφάλισης ασθενείας (σε είδος και χρήμα) μετά από αίτησή τους, ώστε, να λάβουν την σχετική εξαίρεση ασφάλισης από τον μη επιλεγόμενο φορέα, προσκομίζοντας βεβαίωση περί ασφαλιστικής κάλυψης του άλλου φορέα, κατά τα γνωστά.
Ακόμη, η εγκύκλιος προβλέπει πως θα καταχωρούνται μέσω ΑΠΔ  οι εργαζόμενοι –μισθωτοί στον Τύπο και τα ΜΜΕ ( πχ τεχνικοί) που υπάγονται, από 1/12/2017, στους κλάδους ασφάλισης του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. με τις διατάξεις του άρθρου 20, του ν.4498/2017.
Για παράδειγμα μισθωτός, απασχολούμενος σε τηλεοπτικό σταθμό, ως συντάκτης, μη μέλος της αντίστοιχης ένωσης συντακτών, υπαγόμενος στην ασφάλιση του τ. Ε.Τ.Α.Π. - Μ.Μ.Ε. (Α' Διεύθυνση Τομέας τ. Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ.) που από 1/1/2017 ασφαλίζεται μέσω Α.Π.Δ. στον Ε.Φ.Κ.Α. (Εγκ.19/2017) ως εξής:
Κ.Α.Δ.: 0750
ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ: 000500
Κ.Π.Κ.: 090
Μετά την 1/12/2017 και την υπαγωγή στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. πρέπει να χρησιμοποιείται ο ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ : 54, οπότε, ο Κ.Π.Κ.: 090 μετατρέπεται σε Κ.Π.Κ.: 5009 (εξαιρούμενων των κλάδων του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης