Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στην τελική ευθεία το «δράμα χρέους» της Ελλάδας - Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε

tags :
Στην τελική ευθεία το «δράμα χρέους» της Ελλάδας - Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε
Όλες οι πλευρές πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία τον Ιούνιο πριν τη λήξη του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας
Έως τον Ιούνιο θα πρέπει η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές της να έχουν βρει μία λύση ώστε το μεγάλο "δράμα του ελληνικού χρέους" να μην επανέλθει.
Αυτό αναφέρει το Bloomberg στη νέα του ανάλυση, τονίζοντας ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει τα χρηματοοικονομικά προβλήματα της, αλλά η διαμάχη πρόκειται να κλιμακωθεί στους όρους και τις προϋποθέσεις.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντούνται στη Σόφια σήμερα, Παρασκευή, για συνομιλίες σχετικά με τη χαλάρωση των όρων αποπληρωμής των ελληνικών δανείων διάσωσης.
Ενώ η Γερμανία δείχνει ότι μπορεί να λειάνει τη σκληρή της γραμμή, υπάρχουν διαφορές μεταξύ της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το περιθώριο που πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα και πόσο θα πρέπει να συνεχιστεί η εποπτεία.
Όλες οι πλευρές πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία τον Ιούνιο πριν τη λήξη του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας στο τέλος του καλοκαιριού.
Έτσι, οι συνομιλίες στη βουλγαρική πρωτεύουσα θα επικεντρωθούν στον λεγόμενο μηχανισμό προσαρμογής στην ανάπτυξη, ο οποίος θα συνδέει τελικά τις αποπληρωμές του χρέους με τις οικονομικές επιδόσεις.
"Έχουμε ακόμα ένα τελευταίο μίλι να διανύσουμε, αλλά υπάρχει ένα θετικό κλίμα γύρω από το τραπέζι", ανέφερε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Mario Centeno, ο οποίος προεδρεύει των συνόδων.
"Οι θέσεις σήμερα είναι πολύ πιο κοντά από ό, τι ήταν."



Ασταθής αισιοδοξία

Η οικονομία της Ελλάδας επεκτάθηκε με χαμηλότερο ρυθμό πέρυσι από ό,τι ανέμεναν οι πιστωτές της.
Σχεδόν έξι χρόνια μετά την ελάδρυνση του ελληνικού χρέους ύχους 320 δισ. ευρώ, εξακολουθεί να μην είναι σαφές πώς θα αντιμετωπίσει το χρέος της.
Η χώρα εξακολουθεί να αισθάνεται τις συνέπειες της κρίσης, με την οικονομία να ανακτά μόνο ένα μέρος αυτού που έχασε.
Αλλά στην προοπτική των εκλογών το 2019, η κυβέρνηση της Αθήνας φαίνεται απελπισμένη για να αποφύγει ένα άλλο πρόγραμμα διάσωσης.
Μια βασική πηγή διαφωνίας σχετικά με τη μελλοντική πορεία είναι εάν ο μηχανισμός προσαρμογής της ανάπτυξη πρέπει να ενεργοποιηθεί αυτόματα ή μετά από έγκριση από τα μέλη του ευρώ.
Το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χώρες όπως η Γαλλία λένε ότι πρέπει να είναι αυτόματη.
Η Γερμανία θέλει να εξαρτάται από αξιολογήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δεν χαλαρώνει.
Οι πιστωτές θέλουν να βεβαιωθούν ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις ημέρες της κατάχρησης του δημόσιου τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είναι περισσότερο επιδεκτικό να αλλάζει τόνο στην Ελλάδα από ό, τι τα τελευταία χρόνια.
Είναι ανοιχτό στην ιδέα της ελάφρυνσης του χρέους, εφόσον η χώρα συμφωνεί να συνεχίσει τον έλεγχο μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.
Ένας άλλος βασικός τομέας διαμάχης είναι ότι τα ελληνικά δάνεια θα καλυφθούν.
Προς το παρόν, οποιαδήποτε ενδεχόμενη αναπροσαρμογή θα αφορούσε ανεξόφλητα δάνεια που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο της δεύτερης διάσωσης της χώρας.
Το ΔΝΤ θα επιθυμούσε επίσης την αναδιάρθρωση να επεκταθεί και στα διμερή δάνεια που απέκτησε η Αθήνα από άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ στην πρώτη διάσωση και στα χρήματα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το ταμείο διάσωσης της ζώνης του ευρώ.
Βασικά, η αναδιάρθρωση των διμερών δανείων θα έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις για τις χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες αποκλείουν οτιδήποτε μοιάζει με φορολογική μεταβίβαση στην Αθήνα.
Επίσης, υπάρχει ο προϋπολογισμός της Ελλάδας.
Οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, επιθυμούν η Ελλάδα να διατηρήσει ένα συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα - δηλαδή τις καθαρές δαπάνες πριν από την καταβολή τόκων - στο 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και περίπου 2% από τότε και μετά για να βοηθήσει στην αποπληρωμή του χρέους.
Το ΔΝΤ αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει πλεόνασμα υψηλότερο από το 1,5% μεσοπρόθεσμα και ως εκ τούτου χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους, αν και η Ελλάδα υπερβεί τους δημοσιονομικούς της στόχους τα τελευταία χρόνια.



Η απόδοση του ελληνικού προϋπολογισμού έχει υπερβεί τους στόχους διάσωσης

Άλλα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνουν την αποπληρωμή των ακριβότερων δανείων του ΔΝΤ με φθηνότερα ευρωπαϊκά δάνεια και για τις κεντρικές τράπεζες στην ευρωζώνη να παραδώσουν τα κέρδη τους από την κατοχή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στην Αθήνα.
Πριν από οποιεσδήποτε αποφάσεις, η Ελλάδα πρέπει ακόμα να εφαρμόσει δεκάδες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με την τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος της, περιλαμβανομένης της πώλησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων και μεταρρυθμίσεων στην ενεργειακή βιομηχανία.
Το ΔΝΤ είπε ότι θα βοηθήσει τη χώρα να σταθεί και πάλι στα πόδια της.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης