Τελευταία Νέα
Οικονομία

Vijlbrief (EWG): Θολώνει η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια – Ενισχυμένη εποπτεία τα πρώτα χρόνια μετά το πρόγραμμα

Vijlbrief (EWG): Θολώνει η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια – Ενισχυμένη εποπτεία τα πρώτα χρόνια μετά το πρόγραμμα
Προκειμένου να βοηθηθεί η Ελλάδα να παραμείνει στο σωστό δρόμο υποστήριξε ο επικεφαλής του Euro Working Group
Το κυβερνητικό αφήγημα περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια και το πρόγραμμα θολώνει ο νέος επικεφαλής του Euro Working Group Hans Vijlbrief, ο οποίος επισημαίνει ότι αν και η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως δεν επιθυμεί ένα προληπτικό πρόγραμμα στήριξης, αυτός θα ήταν και ο ασφαλέστερος τρόπος εξόδου.
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Τα Νέα ο Vijlbrief υποστηρίζει ότι τα πρώτα χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος είναι τα πιο καθοριστικά.
«Το πρώτα χρόνια αμέσως μετά το πρόγραμμα είναι τα πιο καθοριστικά, οπότε θα έχουμε ενισχυμένη εποπτεία από τους δανειστές για να βοηθηθεί η Ελλάδα να παραμείνει στο σωστό δρόμο.
Μέσω της επιτήρησης θα αποφευχθούν πισωγυρίσματα σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες ότι θα προχωρήσει η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα νομοθετηθούν το τρέχον διάστημα και θα πρέπει να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια» υποστηρίζει ο Vijlbrief.
«Αν χορηγηθεί στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους ή υπό όρους ελάφρυνση χρέους είναι λογικό οι δανειστές να επιδιώξουν να παρακολουθούν πώς προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα και να σιγουρευτούν ότι υλοποιούνται οι πολιτικές που έχουν ήδη αποφασιστεί.
Θα χρειαστεί κάτι μεταξύ μιας κανονικής και ενός πραγματικού προληπτικού προγράμματος» αναφέρει ο επικεφαλής του EWG, τονίζοντας ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει ένα προληπτικό πρόγραμμα».
«Μπορεί να το ζητήσει.
Ο ασφαλέστερος τρόπος εξόδου είναι ένα προληπτικό πρόγραμμα.
Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι κάποιας μορφής αιρεσιμότητα» υποστήριξε ο Vijlbrief.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης