Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα μεγάλα «αγκάθια» της 4ης αξιολόγησης - Τι παραμένει ανοικτό ως το β΄ γύρο της διαπραγμάτευσης με στόχο την 24η Μαίου

Τα μεγάλα «αγκάθια» της 4ης αξιολόγησης - Τι παραμένει ανοικτό ως το β΄ γύρο της διαπραγμάτευσης με στόχο την 24η Μαίου
Ενας από τους καυτούς φακέλους αφορά την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όπου τα προβλήματα είναι μεγάλα και ο χρόνος παραπάνω από πιεστικός
Στόχο για δύο συμφωνίες, μία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) για την 4η αξιολόγηση στο Eurogroup της 24ης Μαΐου (που προϋποθέτει την εκπλήρωση ενός ποσοστού προαπαιτούμενων μέτρων πάνω από το 80% -85%) και μία δεύτερη σε συνολικό επίπεδο, για χρέος και μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, έχουν βάλει κυβέρνηση και δανειστές.
Οι τέσσερις επικεφαλής των δανειστών αναχώρησαν χθες 1/3/2018 από την Αθήνα (τα τεχνικά κλιμάκια έμειναν) αφήνοντας για τον δεύτερο κύκλο των επαφών τα μεγάλα και «ακανθώδη» ζητήματα της διαπραγμάτευσης τα οποία θα πρέπει να συνδυαστούν παράλληλα και με πολιτικές αποφάσεις.
Μόνο η εφαρμογή της μείωσης στο αφορολόγητο κατά ένα έτος νωρίτερα (για την αξιολόγηση του μέτρου απαιτούνται στοιχεία του α' τριμήνου για το ΑΕΠ που θα δημοσιοποιηθούν τον Μάιο) ή το αναπτυξιακό πρόγραμμα με τις ελληνικές -και όχι μόνο- μεταρρυθμίσεις (θα σταλεί στα μέσα Απριλίου στους θεσμούς), μεταθέτει για μετά την άνοιξη το ενδιαφέρον των διαπραγματεύσεων.
Αυτά σε συνδυασμό με τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος (γαλλική πρόταση - μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης) προετοιμάζουν από τώρα την ελληνική πλευρά για έναν επίπονο δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων, ο βαθμός δυσκολίας του οποίου δεν θα έχει καμία σχέση με τον πρώτο που κύλησε σε ρηχά και ήρεμα νερά.
Το κουαρτέτο θα επιστρέψει τέλος Απριλίου/αρχές Μαΐου στην Αθήνα, ενώ μέχρι τότε θα έχει αποσαφηνιστεί και ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα (τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου, 22-23 Απριλίου).
Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι εφόσον το Ταμείο «επιβιβαστεί» στο ελληνικό μνημόνιο ( σ.σ. κάνοντας αποδεκτή την γαλλική φόρμουλα απομείωσης του ελληνικού χρέους) τότε η στάση που θα κρατήσει στις εαρινές διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ διαφορετική από την τωρινή.
Τον ενισχυμένο ρόλο θα επιχειρήσει να τον αποτυπώσει και στο αναπτυξιακό σχέδιο των μεταρρυθμίσεων βάζοντας ενδεχομένως νέες «ρήτρες» που θα διασφαλίζουν τους στόχους για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ στην τετραετία 2019 -2022.   
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε «επιτυχημένη» την πρώτη αποστολή των θεσμών, διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η ανταλλαγή επτά-οκτώ αναφορών για την πρόοδο σε συγκεκριμένα προαπαιτούμενα μέτρα τα οποία απαιτούν περισσότερη τεχνική δουλειά.
Ανάμεσα σε αυτά είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, τα θέματα του Δημοσίου και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, για τα οποία απαιτείται συνέχιση των συνομιλιών δι' αλληλογραφίας με τους δανειστές.
Ενας από τους καυτούς φακέλους αφορά την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όπου τα προβλήματα είναι μεγάλα και ο χρόνος παραπάνω από πιεστικός.
Η προσαρμογή τους θα πρέπει να γίνει έως τα τέλη Μαρτίου, με τους δανειστές να πιέζουν σε τεχνικό επίπεδο για την τήρηση των προθεσμιών και το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει ακόμη και το σενάριο για πιθανή παράταση του μέτρου.
Άλλες μνημονιακές δράσεις που διέπονται από τεχνικές δυσκολίες είναι η αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη (χθες πάντως υπήρξε πρόοδος σε αυτό το ζήτημα), ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η στελέχωση και λειτουργία του ΣΔΟΕ των εισαγγελέων και φυσικά η γεωγραφική κάλυψη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Όλα αυτά τα θέματα θα παρακολουθούνται εκ του σύνεγγυς από τα τεχνικά κλιμάκια που θα παραμείνουν στη χώρα μας και όταν ένα θέμα δεν μπορέσει να επιλυθεί, τότε θα πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης