Τελευταία Νέα
Οικονομία

Handelsblatt: H έξοδος στις αγορές καθιστά πιο επιτακτική την ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Handelsblatt: H έξοδος στις αγορές καθιστά πιο επιτακτική την ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Η Ελλάδα επιχειρεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς έξωθεν στήριξη, αναφέρει η Handelsblatt
Τα θετικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, εν όψει της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η έξοδος στις αγορές καθιστά πιο επιτακτική την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους. 
Η Ελλάδα επιχειρεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς έξωθεν στήριξη, αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα και προσθέτει ότι αφότου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους μπόρεσε να συγκεντρώσει 3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2017, από ομόλογα πενταετούς διάρκειας, η Ελλάδα προχωρά στο επόμενο στάδιο.
Αυτήν την εβδομάδα η Ελλάδα αναμένεται να εκδώσει επταετές ομόλογο, σημειώνει η Handelsblatt και προσθέτει ότι μέχρι το τέλος του προγράμματος διάσωσης στα τέλη Αυγούστου, θα ακολουθήσουν δύο ακόμη εκδόσεις τίτλων, ένας τριετής και ένας δεκαετής.
«Η διάθεση στην αγορά είναι ευνοϊκή.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου γύρου δοκιμών, η Αθήνα βρίσκεται στην τελική ευθεία του μαραθωνίου μεταρρύθμισης», σημειώνει το δημοσίευμα.
Όπως υπογραμμίζει, οι επενδυτές ανακτούν την εμπιστοσύνη και έχουν πρόσβαση στα ελληνικά χρεόγραφα.
Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ήταν 3,65% την περασμένη Παρασκευή, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δώδεκα ετών.
Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος, όπως σημειώνει η Handelsblatt: «Το φουσκωμένο με δανεικά μαξιλαράκι ρευστότητας αυξάνει το χρέος.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ελληνικό χρέος αναμένεται να φτάσει από το 178% στα τέλη του 2017 στο 180% επί του ΑΕΠ στα τέλη του 2018.
Με αυτά τα δεδομένα, γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους».
Εντούτοις, όπως επισημαίνεται, μολονότι η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde, πίεσε από το Νταβός για άλλη μια φορά τους Ευρωπαίους να προβούν σε παραχωρήσεις έναντι της Ελλάδας, για πολλές χώρες της Ευρωζώνης αυτό θα είναι πολιτικά εξαιρετικά δύσκολο.
«Η ελάφρυνση του χρέους βέβαια θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να συνδράμει την επιστροφή στις κεφαλαιαγορές.
Αυτό θα ήταν και προς το συμφέρον των πιστωτών».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης